Μια δημόσια συγγνώμη και ένα συμβολικό στεφάνι που κατατέθηκε στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος περιλάμβανε η επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Μίχαελ Ροτ την Πέμπτη στον μαρτυρικό Χορτιάτη, εκεί που πριν από 70 χρόνια 149 Έλληνες έπεσαν θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Ο κ. Ροτ επανέλαβε τη συγγνώμη που είχε εκφράσει δημόσια ο γερμανός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιόακιμ Γκάουκ, κατά την τελευταία του επίσκεψη στις Λιγκιάδες, θέλοντας να δείξει τη μεταμέλεια της χώρας του για τα εγκλήματα της κατοχής. «Θα ευχόμουν τόσο πολύ εάν κάποιος που έδινε τότε εντολές, ή υπάκουε σε εντολές, είχε πει προ πολλού “ζητώ συγγνώμη” ή “μετανοώ” ή “λυπούμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι υπάκουσα σε εγκληματικές εντολές”. Είναι αυτές οι φράσεις, που δεν έχουν ειπωθεί, είναι αυτή η ελλιπής γνώση, που θεμελιώνουν μια δεύτερη ενοχή, αφού αποκλείουν τα θύματα από τη μνήμη», είχε πει τότε ο κ. Γκάουκ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως αναφέρει το voria.gr, την Πέμπτη ο κ. Ροτ μιλώντας στον Χορτιάτη σημείωσε: «Στο όνομα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ζητώ από τις οικογένειες των θυμάτων συγγνώμη. Τα εγκλήματα στο Χορτιάτη, αλλά και αυτά που έγιναν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, δεν πρέπει να λησμονηθούν. Αυτήν την ευθύνη τη φέρουμε ιδιαίτερα εμείς που γεννηθήκαμε αργότερα και είναι υποχρέωσή μας απέναντι στα θύματα», σημείωσε ο κ. Ροτ, ο οποίος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους νέους των δύο χωρών αλλά και στην απόφαση της Γερμανίας να ενισχύσει τις συναντήσεις μεταξύ νέων ανθρώπων. «Σας καλώ προσωπικά και θα σας παρακαλούσα να λάβετε σοβαρά υπόψη τα λόγια αυτά: ελάτε να συμμετέχετε σε ένα κοινό πρότζεκτ στο όνομα της συμφιλίωσης και τη κοινής πορείας. Για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και της Δημοκρατίας. Για μια Ευρώπη πολύχρωμη και πολυπολιτισμική».

Από τη μεριά του ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης χαρακτήρισε την παρουσία του Γερμανού Υφυπουργού ως «έναν ισχυρό συμβολισμό και ένα καθαρό μήνυμα ειρήνης και συμφιλίωσης δύο λαών με μεγάλη ιστορία.

«Η παρουσία σας εδώ και η τιμή που αποδίδετε στα θύματα της τραγωδίας του Ολοκαυτώματος δείχνει μια ελπιδοφόρα διάσταση της νέας πραγματικότητας και αποτελεί μια στάση άξια επαίνου. Ταυτόχρονα ανανεώνει την ελπίδα πως υπάρχει το κλίμα της αναγνώρισης και της ειλικρινούς διάθεσης για την παραδοχή των εγκλημάτων του παρελθόντος, την ηθική αποκατάσταση των αθώων θυμάτων και την υλική αποζημίωση των οικογενειών και των οικείων τους ώστε να κλείσουν όλες οι ιστορικές εκκρεμότητες αυτού του άδικου πολέμου», είπε στο μήνυμά του ο κ. Καϊτεζίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε τελετή που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης στον Χορτιάτη, ο κ. Ροτ και η γερμανική αποστολή επισκέφτηκε το Μνημείο θυμάτων του Ολοκαυτώματος και ο γερμανός υφυπουργός απότισε φόρο τιμής στα θύματα που άφησε πίσω το τέλος της ναζιστικής κατοχής.

Μετά την ομιλία του, ο υφυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος, ενώ στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του 1944. Έπειτα η γερμανική αντιπροσωπεία επισκέφτηκε την αίθουσα «Ιωάννης Μανωλεδάκης», όπου ο κ. Ροτ είχε μια ανοικτή συζήτηση με εκπροσώπους των νέων, αλλά και μαθητές από την περιοχή του Χορτιάτη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης