Μέσα σε διαφορετικο από τα τελευταία χρόνια, κλίμα, με παρόντες πολλούς νέους δικαστικούς λειτουργούς, τέθηκαν σημαντικά θέματα για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης και την ανεξαρτησία της, κατά τη διάρκεια της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η δικαστική ανεξαρτησία και η προστασία της, ο τρόπος επιλογής της ανώτατης ηγεσίας της και οι ελλείψεις στις υποδομές της, βρέθηκαν στο επίκεντρο όλων των ομιλιών των εκπροσώπων του δικαστικού σώματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Η Δικαιοςύνη μπαίνει μόνιμα σε μία πολιτική διελκυνστίνδα και πλήττεται καίρια στον πυρήνα της λειτουργίας της, στην αμεροληψία της” τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χριστόφορος Σεβαστίδης, προσθέτοντας ότι η “Δικαιοσύνη η αποτελεί μήλο της έριδος ανάμεσα σε πολιτικά κόμματα, ισχυρές κοινωνικές ομάδες και εμφανή η υποκρυπτόμενα οικονομικά συμφέροντα”.

Ο κ. Σεβαστίδης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις επιθέσεις που δέχονται κατά καιρούς δικαστές και εισαγγελείς, παρότι κράτησε χαμηλούς τους τόνους της αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

“Η συνεχής και τυφλή ρητορική απέναντι σε δικαστές, εισαγγελείς και δικαστικές αποφάσεις, δημιουργεί σταδιακά ένα χάσμα ανάμεσα στα δικαστήρια και στους πολίτες και μια ανεπανόρθωτη φθορά στην αναγκαία σχέση εμπιστοςύνης μεταξύ κοινωνίας και δικαιοςύνης.Η αντίδραση του νομικού κόσμου της χώρας και των υπευθύνων πολιτικών κομμάτων σ αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να είναι άμεση και αποτελεσματική πριν την εδραίωση μιας ψευδούς κοινωνικής συνείδησης και τη δημιουργία αμετάκλητων καταστάσεων”.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για τη συνταγματική αναθεώρηση ο Πρόεδρος της Ενώσεως Δικαστών και Εισαγγελέων τόνισε μεταξύ άλλων σχετικά με την επιλογή της ηγεςίας της δικαιοςύνης, ότι θα ήταν χρήσιμο να αναθεωρηθεί , ενώ τάχθηκε υπέρ της άποψης δικαστικοί λειτουργοί να μην αναλαμβάνουν καμμία δημόσια θέση για τρία χρόνια από τότε που αποχωρούν από το δικαστικό σώμα. Επίσης ο κ.Σεβαστίδης τάχθηκε ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης υπέρ της κατάργησης του ειδικού δικαστηρίου ( Μισθοδικείου) το οποίο εκδικάζει οικονομικά θέματα των δικαστών για λόγους που σχετίζονται το κύρος της δικαιοςύνης. Παράλληλα ο Πρόεδρος των δικαστικών λειτουργών χαρακτήρισε θετική την πρόταση να καταργηθεί το δικαίωμα του υπουργού Δικαιοςύνης για πειθαρχική δίωξη σε βάρος δικαστικών λειτουργών.

Σε ότι αφορά τις διατάξεις για την ποινική ευθύνη των υπουργών, ο κ.Σεβαστίδης εξέφρασε τη συμφωνία του για αλλαγές αλλά παράλληλα και προβληματισμούς για την έκτασή τους ενώ τόνισε ότι ” έχουν περάσει σχεδόν 30 χρονια από την υπόθεση Κοσκωτά και η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής δεν έφερε κανένα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Αποδείχθηκε ότι ούτε η διαφθορά μπορεί να παταχθεί, ούτε η πολιτική ηρεμία να επέλθει.” Πρόσθεσε μάλιστα ότι “ότι τα πολιτικά κόμματα χρησιμοποιούν τη δικαιοςύνη για εξοντώσουν πολιτικά τους αντιπάλους τους”.

Καταχειροκροτουμενος από τους συναδέλφους του, κατέβηκε από το βήμα ο κ. Σεβαστίδης όπως λίγο αργότερα θερμά χειροκροτηματα απέσπασε και ο υπουργός Δικαιοςύνης, στην πρώτη του ομιλία στο δικαστικό σώμα.

Ο υπουργός Μιχάλης Καλογήρου απευθυνόμενος στους δικαστές και τους εισαγγελείς τόνισε ” ότι η ανεξαρτηςία της δικαιοςύνης είναι ο καθρέφτης της” και οι παρεμβάσεις είναι πράξεις και όχι λόγια υπογραμμιζοντας ε ότι ” η κυβέρνηση προσπαθεί για τη τη θεσμική θωράκιση της με νέες θεσμικές πρωτοβουλίες”. Ο υπουργός επιςήμανε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί αλλαγές στους ποινικούς κώδικες, στο σωφρονιστικό σύστημα, στο οικογενειακό δίκαιο και καταβάλλει προσπάθειες ικανοποίησης αιτημάτων οικονομικής φύσεως για το δικαστικό σώμα, όπως μισθολογικές ωριμάνσεις και άλλα.

Ο κ. Καλογήρου επίσης τόνισε ότι υπάρχει αύξηση των κονδυλίων για τη δικαιοςύνη στον προϋπολογισμό αλλά και καλύτερη κατανομή των πιστώσεων προκειμένου να επιλυθούν προβλήματα της δικαιοςύνης, ενώ αναφέρθηκε και στις πολιτικές εκσυγχρονισμού της δικαιοςύνης και ειδικά στην e- justice.

Σε ότι αφορά την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση τόνισε σχετικά ότι κατά τη διάρκεια της προεργαςίας της αναθεώρησης θα είναι χρήσιμο να ακουστούν οι απόψεις των δικαστικών και η ευρύτητα της αποδοχής των επικείμενων αλλαγών από το δικαστικό σώμα θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις όποιες αλλαγές.

Σχολιάζοντας με νόημα την ομιλία του υπουργου, ο Γ. Γ της Ένωσης Νίκος Σαλάτας είπε πως “αλλάζει μια άσχημη σελίδα” στη Δκαιοσυνη”

Στη συνέχεια. η αντιπρόεδρος της Βουλής Ταςία Χριστοδουλοπούλου αναφερόμενη στο κράτος δικαίου και στο ρόλο της δικαιοςύνης τόνισε ότι “η δικαιοςύνη μπορεί να απαντήσει στα κρίσιμα ερωτήματα των καιρών μας” ενώ για την αναθεώρηση του συντάγματος σε σχέση με την επιλογή της ηγεςίας της δικαιοςύνης υποστήριξε ότι το ισχύον σύστημα είναι το καλύτερο παρά τα προβλήματα του. “Αλλο καταφύγιο εκτός από τη νομιμότητα δεν υπάρχει” υποστήριξε η αντιπρόεδρος της Βουλής κλείνοντας την παρέμβαςή της.

Απαντώντας στην αντιπρόεδρο της Βουλής ο Νίκος Σαλάτας γενικός γραμματέας της Ενωσης ανέφερε ότι μπορεί η ίδια να μην προέβη σε κινήσεις επηρεασμού της δικαιοςύνης αλλά πρόσθεσε με νόημα ” είναι γνωστό ποιοί προσπαθούν να επηρεάσουν αλλά λαμβάνουν απαντήσεις στις προσπάθειες τους”.

Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βαςίλειος Πέππας στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανάγκη να εμπιστεύονται οι πολίτες τη δικαιοςύνη και οι δικαστές να δείχνουν την αμεροληψία τους με αιτιολογημένες αποφάσεις.

Για τις μεγάλες δίκες που διεξάγονται ταυτόχρονα με αργούς ρυθμούς ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και τόνισε την ανάγκη να δημιουργούν υποδομές για την εκδίκαση των υποθέσεων ενώ αναφέρθηκε στον όγκο των αδίκαστων υποθέσεων, επισημαίνοντας την ενίσχυση των θεσμών για εξωδικαστική επίλυση των διαφορών.

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κατερίνα Σακελαροπούλου αναφέρθηκε στο διεθνές περιβάλλον επισημαίνοντας ότι και σε πολλές χώρες της Ευρώπης αμφισβητείται η δικαστική ανεξαρτηςία και είναι καθήκον πρωτίστως των δικαστών να υπερασπιστούν την ανεξαρτηςία της δικαιοςύνης. Σε ό,τι αφορά την αναθεώρηση επιςήμανε ότι δεν “πρέπει να βαραίνουμε το σύνταγμα με διατάξεις που δεν χρειάζεται να είναι στο σύνταγμα” και υποστήριξε την ανάγκη της συναίνεσης για την επικείμενη αναθεωρητική λειτουργία.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου απευθυνόμενη για τελευταία φορά στους δικαστές καθώς αποχωρεί τον προσεχή Ιούνιο, επιςήμανε τις άθλιες συνθήκες απονομής δικαιοςύνης σε πολλά δικαστήρια της χώρας, όπου μαζεύουν τα νερά με κουβάδες και οι δικαστές δεν έχουν γραφεία, συγκρίνοντας τις τεχνολογικές δυνατότητες σε άλλες χωρές σε σχέση με την απονομή της δικαιοςύνης.

Στη γενική συνέλευση των δικαστών και εισαγγελέων χαιρετισμούς απηυθυναν οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών κομμάτων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης