Γενική απεργία παραλύει το βορειοανατολικό Αιγαίο

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, 09:51
Γενική απεργία παραλύει το βορειοανατολικό Αιγαίο

Αποστολή: Σωτήρης Σκουλούδης, Νίκος Χριστοφάκης 

Έκρυθμη αλλά θλιβερή είναι η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου από τα χαράματα της Τρίτης, όταν αποβιβάστηκαν σε Χίο και Μυτιλήνη ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με αύρες, μπουλντόζες και γκρέιντερ προκαλώντας την έντονη αντίδραση των κατοίκων των νησιών, οι οποίοι αντιτίθενται στην κατασκευή κλειστών κέντρων υποδοχής και κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

Ιδιαίτερα σκληρές ήταν οι συγκρούσεις στη Λέσβο τόσο στο λιμάνι της Μυτιλήνης κατά την απόβαση των ΜΑΤ, όσο και αργότερα στο Μανταμάδο, στα βόρεια του νησιού, όπου οι διαδηλωτές είχαν αποκλείσει τις προσβάσεις προς την περιοχή Καβακλή, όπου έχουν γίνει οι επιτάξεις γης για την κατασκευή του κλειστού κέντρου.

Την Τετάρτη το πρωί οι κάτοικοι της Χίου και της Μυτιλήνης ξύπνησαν σε δύο νησιά όπου οι δρόμοι είναι έρημοι, τα μαγαζιά είναι κλειστά, όπως και οι υπηρεσίες λόγω της γενικής απεργίας, η οποία έχει κηρυχθεί και στην οποία συμμετέχουν η Περιφέρεια, οι Δήμοι, οι Κοινότητες, το σύνολο δηλαδή της τοπικής κοινωνίας, ενώ στηρίζουν και τα εμπορικά επιμελητήρια των νησιών.

 

Αργά το απόγευμα της Τρίτης παρατηρήθηκε και το εξής φαινόμενο στη Λέσβο: κάτοικοι από τα νότια του νησιού αλλά και από άλλες περιοχές του βορρά και του κέντρου άρχισαν να καταφθάνουν στο Μανταμάδο ενισχύοντας έτσι τις θέσεις των διαδηλωτών. Να σημειωθεί επίσης πως στη συγκεκριμένη περιοχή είναι εξαιρετικά ισχυρό το ΚΚΕ, που παραδοσιακά κερδίζει περί το 60% και πάνω των ψήφων στις εκλογές.

Ειδικότερα,  για τις 11:00 το πρωί στην Πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Ανάλογη εκδήλωση έχει προγραμματιστεί να γίνει την ίδια ώρα στην Πλατεία Βουνακίου στη Χίο. Στη Σάμο η συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί στις 12:30 στην Πλατεία Πυθαγόρα.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας τη βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών».

Στο μεταξύ, αψιμαχίες σημειώθηκαν χθες το βράδυ τόσο στο Διαβολόρεμα όσο και στην Καράβα, τα δύο άκρα του δρόμου που οδηγεί στην επιταγμένη ζώνη στου Καβακλή, ανάμεσα σε αστυνομία και συγκεντρωμένους πολίτες που παραμένουν εκεί.

Επεισόδια υπήρξαν χθες και στη Χίο, στην περιοχή Φλώρι, δύο χιλιόμετρα από το «17», το σημείο που έχει επιταχθεί. Επίσης μια μεγάλη συγκέντρωση κατέληξε με πορεία στο πολιτικό γραφείο του βουλευτή Χίου της Νέας Δημοκρατίας και υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Αποκλεισμένη τέλος παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση «Ζερβού» της Σάμου.

Με απόφασή του χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ανατολικής Σάμου αποφάσισε ότι «δεν αποδέχονται και απορρίπτουν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη δημιουργία στο νησί μιας υπερδομής φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων. Απαιτούν την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τις επιτάξεις στη περιοχή Ζερβού του Δήμου Ανατολικής Σάμου. Βασικός στόχος και αίτημα, ο άμεσος απεγκλωβισμός του νησιού από πρόσφυγες και μετανάστες με μεταφορά τους στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις ευρωπαϊκές χώρες που επιθυμούν. Αποδέχονται μόνο μικρή δομή πρώτης υποδοχής, καταγραφής και ταυτοποίησης στο νησί της Σάμου με οριστική διακοπή λειτουργίας και κλείσιμο του υφιστάμενου ΚΥΤ της πόλεως Σάμου. Να δοθούν από το Υπουργείο άμεσα γραπτές εγγυήσεις για το κλείσιμο και για την παραχώρηση κατά κυριότητα του γηπέδου στο Δήμο ανατολικής Σάμου. Την απομάκρυνση όλων των δυνάμεων καταστολής από τα νησιά Χίο και Λέσβο που αφίχθησαν κατά τη χθεσινή νύχτα».

Ο Δήμος Ανατολικής Σάμου αποκλείει με οχήματα του δήμου το σημείο πρόσβασης στο υπό κατασκευή ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού και καλεί τους πολίτες να ενισχύσουν δυναμικά το σημείο της κινητοποίησης.

Τέλος, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και στον ίδιο τον πρωθυπουργό «να σταματήσουν οι αναίτιες ενέργειες καταστολής. Ο Ταξιάρχης Βέρρος στην έκκλησή του στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό που έδωσε στη δημοσιότητα αναφέρει: «Από χθες τα ξημερώματα μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι κάτοικοι της Λέσβου ζουν καταστάσεις πρωτόγνωρης για τα μέρη μας βίας και είναι αντιμέτωποι με δακρυγόνα και πάσης φύσης χημικά. Είμαστε μάρτυρες πρωτοφανών καταστάσεων, αναίτιας βίας και απρόκλητων επιθέσεων κατά πολιτών στην Καράβα και στο Διαβολόρεμα! Κύριοι, η κόπωση μετά από μια ολόκληρη ημέρα "επιχειρήσεων" είναι κακός σύμβουλος. Σας καλώ έστω και τώρα να ξανασκεφτείτε τι κάνετε στον τόπο που σώζει την αξιοπρέπεια όλης της Ελλάδας και της Ευρώπης εδώ και πέντε χρόνια».

Δείτε φωτογραφίες από το κέντρο της Μυτιλήνης 

 

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020, 10:03