Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την εφαρμογή του νόμου 4178 για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) έδωσε στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των αυθαίρετων κτισμάτων, αλλά και των κτισμάτων με αυθαιρεσίες που τακτοποιήθηκαν.

Περισσότερα από 900 χιλιάδες ακίνητα μπήκαν στη ρύθμιση, ενώ για περίπου 615 χιλιάδες έχει ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης. Σύμφωνα με αυτά και σε ό,τι αφορά τη Μεσσηνία, είναι ο πρώτος νομός στην Περιφέρεια Πελοποννήσου στο ποσοστό δηλώσεων αυθαίρετων κτισμάτων, πρώτος αναλογικά σε ποσοστό πληθυσμού, ο τρίτος σε ποσοστό προστίμων, ενώ τα περισσότερα αυθαίρετα κτίσματα αφορούν στην πρώτη κατοικία. Στην τρίτη θέση βρίσκεται σε ποσοστό αυθαίρετων βοηθητικών χώρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γενικότερα, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των δηλώσεων από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ, το 25% των αυθαίρετων κτισμάτων αφορά ακίνητα χωρίς καμία οικοδομική άδεια, ενώ το 75% αφορά αυθαιρεσίες σε κτίσματα με οικοδομική άδεια. Σε ό,τι αφορά τις χρήσεις των δηλωμένων αυθαίρετων ακινήτων, το 61% των ακινήτων είναι δεύτερη ή εξοχική κατοικία, το 20% είναι κύρια και μοναδική κατοικία, το 14% επαγγελματικά κτίρια και ξενοδοχεία, το 3% βιομηχανικά ακίνητα, ενώ το 2% των δηλώσεων αφορά κτήρια μεταποίησης πρωτογενούς τομέα, δηλαδή αγροτικά και κτηνοτροφικά κτήρια.

Από το σύνολο των στοιχείων προκύπτει ότι το 29% των δηλώσεων αυθαιρέτων αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 71% ακίνητα εντός σχεδίου. Σύμφωνα με το νόμο, τα ακίνητα εκτός σχεδίου επιβαρύνονται με σημαντικά υψηλότερα πρόστιμα, οπότε στην κατανομή των προστίμων παρουσιάζεται η εικόνα το 51% των προστίμων να αφορά ακίνητα εκτός σχεδίου και το 49% των προστίμων να αφορά ακίνητα εντός σχεδίου.

Στα κρατικά ταμεία από το πάρτι των αυθαιρεσιών μπήκε μέχρι τέλος Αυγούστου περίπου 1,5 δισ. ευρώ, αφού για άλλη μια φορά στην Ελλάδα όσοι αυθαιρετούν αντιμετωπίζονται με ευνοϊκούς όρους. Να θυμίσουμε ότι η ρύθμιση προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις σε περιπτώσεις προκαταβολών, ενώ μπορεί να υπάρξει συμψηφισμός του 50% του προστίμου για τα αυθαίρετα με εργασίες και υλικά ενεργειακής αναβάθμισης και στατικής επάρκειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, ενώ η προθεσμία ένταξης για ρυθμίσεις αυθαιρέτων λήγει το Φεβρουάριο του 2016 και ενώ συνήθως οι πολίτες σπεύδουν να προλάβουν τις ημερομηνίες και να νομιμοποιήσουν τα αυθαίρετά τους, στην τρέχουσα περίοδο η ένταξη νέων αυθαιρέτων στη ρύθμιση παρουσιάζει κάμψη επηρεασμένη από τους περιορισμούς των συναλλαγών στο τραπεζικό σύστημα. Και ενώ ο αναπληρωτής υπουργός ΠΑΠΕΝ Κωστής Μουσουρούλης καλεί τους πολίτες «να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το πολεοδομικό παρελθόν των ακινήτων τους» μιας και η ρύθμιση λήγει, κανείς δε φαίνεται να το πιστεύει και να ανταποκρίνεται.

Δυστυχώς, οι «κόκκινες γραμμές» στην Ελλάδα καταπατούνται και πάντα υπάρχει μια ευνοϊκότερη κατάσταση. Πάντως, ο ίδιος φρόντισε να υπενθυμίσει ότι «καμία αυθαιρεσία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο εξάμηνο εφαρμογής του νόμου 4178/2013. Οι πολίτες δεν πρέπει να αμελήσουν, να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το πολεοδομικό παρελθόν των ακινήτων τους».

ΠΗΓΗ: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης