«Η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη» ανέφεραν αργά το απόγευμα της Τετάρτης αρμόδιες πηγές του ΓΕΕΘΑ, με αφορμή πληροφορίες σχετικά με τις κινήσεις του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, τις οποίες παρακολουθούν μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Aυτό σημαίνει πως τα τουρκικά πλοία τα οποία είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή το Ακσάζ σε τουρκικά χωρικά και ορισμένα σε διεθνή ύδατα, παραμένουν στην περιοχή.

Πάντως, όπως αναφέρει το armyvoice, υπάρχουν πληροφορίες ότι αναμένεται να αποσυρθούν για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους, ώστε να φανεί ιδιαίτερα επιτυχής η διαμεσολάβηση Μέρκελ που εμφανίζει το γερμανικός Τύπος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται πως νωρίτερα υπήρξαν δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι τα τουρκικά πλοία που απέπλευσαν χθες από τα λιμάνια της Τουρκίας, άλλαξαν ρότα και κατευθύνονται σταδιακά προς τις τουρκικές ακτές.

Η αντίδραση αυτή από τις πηγές του ΓΕΕΘΑ έρχεται την ώρα που δημοσίευμα της Bild  αποκαλύπτει πως η Άνγκελα Μέρκελ με ένα τηλεφώνημά της στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απέτρεψε σύρραξη μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis παραμένει αγκυροβολημένο ανοιχτά του λιμανιού της Αττάλειας, χωρίς να έχει μετακινηθεί καθόλου από τη θέση του το τελευταίο 24ωρο. Το κρατικό κανάλι TRT αναφέρει πάντως ότι δύο φρεγάτες είναι δίπλα από το πλοίο για να το προστατεύουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπίσης τουρκικοί λογαριασμοί στο twitter δημοσιοποιούν φωτογραφίες του τουρκικού ερευνητικού, υποστηρίζοντας ότι βρίσκεται ανοιχτά της Αττάλειας και είναι έτοιμο να ξεκινήσει συνοδευόμενο από φρεγάτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τουρκικά ΜΜΕ συνεδρίασε σήμερα στην Άγκυρα το Συμβούλιο Ασφαλείας υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο διήρκεσε 2,5 ώρες.

Όπως μάλιστα μεταδίδει το TRT Haber έπειτα από τη συνεδρίαση υπήρξε ανακοίνωση με την Τουρκία δηλώνει ότι «είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Παράλληλα, όσον αφορά στην Ελλάδα και την Κύπρο, η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει σε χώρες που αγνοούν την ύπαρξη της τουρκικής κοινότητας και τα δικαιώματά της να πλήξουν το περιβάλλον αστάθειας και σταθερότητας. 

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης