Στην παρουσίαση του βιβλίου «Κλείτος και Μέγας Αλέξανδρος» ο Γ. Σούρλας αναφερόμενος στην τοποθέτηση του αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αθήνα επεσήμανε:

«Πρόκειται για μια εκκρεμότητα που διαρκεί σχεδόν μισό αιώνα, από τότε που ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και διεθνούς φήμης γλύπτης Γ. Παππάς, φιλοτέχνησε το άγαλμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρασαν 25 χρόνια από τότε που περιήλθε στην κυριότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και στη συνέχεια παραχωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων.

Πέρασαν από τότε μέχρι σήμερα, 20 κυβερνήσεις και στα εικοσιπέντε τελευταία χρόνια, 13 Υπουργοί Πολιτισμού και 8 δήμαρχοι.

Παρόλα αυτά ακόμη δεν βρέθηκε χώρος για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Στρατηλάτη, που προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό για την εκπολιτιστική του εκστρατεία. Οι Σκοπιανοί όμως βρήκαν χώρο και διέθεσαν μεγάλα ποσά για αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου Β’ σε μια προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και «μακεδονοποίσης» του σλαβικού πληθυσμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκείνοι προβάλλουν τον Αλέξανδρο και εμείς τον έχουμε «κρυμμένο», στην πρωτεύουσα που έστειλε στον Παρθενώνα 300 πανοπλίες, λάφυρα των Περσών, αναθήματα στην Αθηνά Παλλάδα.

Μακάρι να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες ότι βρέθηκε επιτέλους χώρος για την τοποθέτηση του αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, γιατί διαβεβαιώσεις υπήρχαν από τις αρμόδιες αρχές καθόλη τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας που ετέθη το θέμα αυτό

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.κ. Προκόπης Παυλόπουλος, προχθές στο Στρασβούργο δώρισε μια προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού. Ας ελπίσουμε σύντομα να το δούμε να τοποθετείται και στην Αθήνα».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης