Την απογοήτευσή του για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ελλάδα εξέφρασε εκ νέου ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος τόνισε ότι οι Βρυξέλλες ζήτησαν από την Αθήνα τη δημιουργία ενός στρατοπέδου 300.000 – 400.000 μεταναστών στο ελληνικό έδαφος.

Tο αίτημα για τη δημιουργία του στρατοπέδου το έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου κατά τη διάρκεια της συνόδου για το προσφυγικό, που διεξήχθη τη Δευτέρα στην Ολλανδία​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως είπε, τη στιγμή που η οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία -στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών- συνεχίζεται κανονικά, η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί με ελάχιστα μέσα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, χωρίς να έχει ουσιαστική συνδρομή από τους εταίρους.
Ο κ. Μουζάλας ανέφερε ότι το αίτημα για τη δημιουργία του στρατοπέδου το έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου κατά τη διάρκεια της συνόδου για το προσφυγικό, που διεξήχθη τη Δευτέρα στην Ολλανδία.

«Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του Βέλγου αξιωματούχου, επισημαίνοντας ότι «έθεσε το ανιστόρητο θέμα για στρατόπεδο 300.000 – 400.000 μεταναστών στην Αθήνα».

​«Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής» είπε ο κ. ΜουζάλαςΜιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης, τόνισε πως «η Συνθήκη Σένγκεν κινδυνεύει ευρωπαϊκά». «Η Ευρώπη κινδυνεύει, η Ευρώπη φοβάται. Ανησυχώ. Η κατάσταση για τη χώρα μας όσον αφορά στο προσφυγικό είναι δύσκολη» είπε. Για τα hotspots, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε πως οι εγκαταστάσεις θα είναι έτοιμες και θα λειτουργούν χωρίς προβλήματα μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, δεν άφησε χωρίς σχολιασμό το δημοσίευμα των «Financial Times» περί… ανταλλαγής χρέους με παραμονή μεταναστών και προσφύγων στο ελληνικό έδαφος. «Είναι εξωφρενικό να γίνουμε η φυλακή και η εξορία της Ευρώπης έναντι αμοιβής» είπε και πρόσθεσε:

«Υποβόσκουν ζητήματα και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Και είμαστε σε εγρήγορση. Το κλειδί για τη μείωση των ροών βρίσκεται στην Τουρκία και η Κομισιόν πρέπει να δουλέψει σκληρά με την Τουρκία για τη μείωσή τους… Σε αυτό συμφώνησαν όλοι στην Ε.Ε.».

Το επίμαχο δημοσίευμα των «FT»

Η τοποθέτηση Μουζάλα έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα για τη συγκράτηση και την «απορρόφηση» των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, προκειμένου αυτές να πάψουν να κατευθύνονται προς την καρδιά της Ευρώπης. 

Η τοποθέτηση Μουζάλα έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις προς την Αθήνα για τη συγκράτηση και την «απορρόφηση» των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών​Δημοσίευμα των Financial Times, το οποίο υπογράφει ο βετεράνος αρθρογράφος Γκίντεον Ράχμαν, προτείνει τη δημιουργία καταυλισμών στο ελληνικό έδαφος, οι οποίοι θα λειτουργούν με μοντέλο τις αντίστοιχες εγκαταστάσεις που είχαν δημιουργηθεί για τους εκτοπισμένους μετά τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ειδικότερα:

«Η Ελλάδα συμφωνεί να σφραγίσει τα βόρεια σύνορά της με τη βοήθεια της Ε.Ε., διακόπτοντας τη ροή μεταναστών στη βόρεια Ευρώπη. Σε αντάλλαγμα, η Γερμανία συμφωνεί σε μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους, καθώς και σε άμεση οικονομική βοήθεια για τη διαχείριση της τρέχουσας κρίσης. Οι πρόσφυγες που φθάνουν στην Ελλάδα θα φιλοξενούνται στα ελληνικά νησιά, σε καταυλισμούς προσφύγων υπό τη διαχείριση της Ε.Ε. και θα γυρίζουν στη Συρία ή απ’ όπου αλλού διαφεύγουν, όταν αποκατασταθεί η ειρήνη.

»Το σχέδιο αυτό φαίνεται ακραίο. Ωστόσο, πτυχές του ίσως να έχουν ήδη αρχίσει διστακτικά να προωθούνται. Αν οι Έλληνες εμφανίζονταν να κάνουν μια μεγάλη χάρη στους Γερμανούς με τον περιορισμό των προσφυγικών ροών, θα ήταν πολύ πιο εύκολο για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να υποστηρίξει στους ψηφοφόρους της μια πρόταση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, και μόλις έκαναν την πρώτη κίνηση οι Γερμανοί, θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιποι πιστωτές της Ελλάδας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης