Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης εξαιτίας της ιδιαίτερα μικρής ποσότητας νερού που έχει εισρεύσει στο φράγμα Αποσελέμη από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, κατά το επίμαχο χρονικό διάστημα, εισέρρευσαν στο φράγμα μόλις 100.000 κυβικά μέτρα νερού, την ώρα που για να υπάρξει μια καλή διαχείριση απαιτούνται ποσότητες νερού περί των οκτώ εκατομμυρίων κυβικών μέτρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο στον ΟΑΚ ελπίζουν στην εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων, προκειμένου να αποφευχθεί το δυσάρεστο σενάριο της διακοπής της λειτουργίας του διυλιστηρίου του φράγματος τους επόμενους δύο με τρεις μήνες.

«Εάν πάμε στο χειρότερο σενάριο και εισρεύσει ελάχιστο νερό στη λίμνη του φράγματος, μπαίνουμε σε μια δυσάρεστη διαδικασία, γιατί θα πρέπει το διυλιστήριο να σταματήσει τη λειτουργία του» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ, Φώτης Καζάσης. «Με τις ποσότητες που υπάρχουν, αν δεν μπει άλλο νερό, θα μπορέσει να συνεχιστεί ακόμα για δυο-τρεις μήνες. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να διακοπεί η λειτουργία του» πρόσθεσε.

Λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών εισέρευσε σημαντική ποσότητα νερού από το φαράγγι των Ασκών και το φαράγγι της Ρόζας, με αποτέλεσμα να φτάσουν στο φράγμα Αποσελέμη περισσότερα από 60.000 κ.μ. νερού. Ωστόσο, για να υπάρξει καλή διαχείριση στο φράγμα, απαιτούνται ποσότητες οκτώ εκατ. κ.μ. νερού. Σε περίπτωση που οι ποσότητες δεν ξεπεράσουν τα 4 εκατ. κ.μ., τότε το φράγμα θα μπει και πάλι σε καθεστώς τμηματικής λειτουργίας, όπως συνέβη και το περασμένο καλοκαίρι. «Εάν δεν υπάρξει δραστική αλλαγή των δεδομένων, δηλαδή να εισρεύσει πολύ νερό, αυτό το πράγμα γίνεται μη λειτουργικό. Οι ποσότητες που υπάρχουν θέλουν πάρα πολύ ειδική επεξεργασία για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν και πάμε έτσι σε καταστάσεις μη ανεκτές» ανέφερε ο κ. Καζάσης.
Πρόβλημα και στη Μεσαρά

Πρόβλημα με το νερό υπάρχει πάντως και στη Μεσαρά. Όπως ανέφερε το στέλεχος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος Περιφέρειας Κρήτης, Μαρίνος Κριτσωτάκης, καταγράφεται τα τελευταία τρία χρόνια αρκετά μεγάλη πτώση στη στάθμη του νερού στους υπόγειους υδροφορείς της περιοχής.

Σύμφωνα με τον κ. Κριτσωτάκη, «από τις μετρήσεις που έχουμε, καταγράφονται αρκετά μεγάλες πτώσεις στους υπόγειους υδροφορείς. Για παράδειγμα, για τα τρία χρόνια της ανομβρίας, στο Τυμπάκι έχουμε μια πτώση 19-20 μέτρων. Αντίστοιχη πτώση έχουμε και στη λεκάνη της Μεσαράς. Θα πρέπει τα επόμενα έτη να αναπληρώσουμε αυτές τις απώλειες, γιατί δυστυχώς – για να το πούμε απλά – έχουμε φτάσει πάτο. Φέτος ό,τι βρέξει θα βγάλουμε… δεν έχουμε αρκετά αποθέματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, σε οριακά επίπεδα βρίσκονται αρκετές γεωτρήσεις και στο Οροπέδιο Λασιθίου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι υπάρχει καθημερινή διακοπή της παροχής νερού στο Τζερμιάδο και σε άλλα χωριά.

«Σε κάποια χωριά, αναγκαζόμαστε να κλείνουμε το νερό και να το δίνουμε κάποιες άλλες ώρες, προκειμένου να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες της περιοχής. Δυστυχώς, στον υδροφόρο ορίζοντα όσον αφορά στις γεωτρήσεις δεν έχει αλλάξει κάτι. Το μόνο που φαίνεται να έχει αλλάξει λίγο είναι με τις πηγές» δήλωσε ο αντιδήμαρχος του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, Γιώργος Στρατάκης.

Πηγή: neakriti.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης