Αναβιώνει στις δικαστικές αίθουσες της Βρετανίας η περιβόητη υπόθεση του ναρκόπλοιου «Noor1», που μετέφερε τρεις τόνους ηρωίνη, εκ των οποίων 2,1 τόνοι εντοπίστηκαν από τις λιμενικές Αρχές της Ελλάδας το 2014 βυθισμένοι μέσα σε εκατοντάδες σακιά ρυζιού (τα υπόλοιπα 900 κιλά είχαν ήδη μεταφερθεί πριν από τον εντοπισμό μέσω δικτύου στην Ευρώπη).

Όπως μετέδωσε με δημοσίευμά της η «Daily Express», ο Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο οποίος εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο ως Κούρδος πρόσφυγας του Ιράν και ο οποίος έχει συνδεθεί από τις ευρωπαϊκές και τις ελληνικές Αρχές με το ναρκόπλοιο, στάθηκε ενώπιον Βρετανού δικαστή διεκδικώντας να μην εκδοθεί στην Ελλάδα για να δικαστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βασικό επιχείρημα που προέβαλε ήταν πως, εάν μεταφερθεί στις ελληνικές φυλακές, θα στοχοποιηθεί και τελικά μπορεί να χάσει τη ζωή του, όπως ακριβώς συνέβη με άλλα εννιά άτομα που συνδέθηκαν με την υπόθεση και βρέθηκαν νεκρά ακόμα και μέσα στις φυλακές.

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι την Τρίτη το μεσημέρι (28 Απριλίου) η εφημερίδα «Daily Express», που ανέδειξε το θέμα, στην ηλεκτρονική της έκδοση κατέβασε το σχετικό άρθρο την ίδια ώρα που αφαίρεσε και από τον λογαριασμό της στο Twitter τη σχετική ανάρτηση που παρουσίαζε το ρεπορτάζ. Οι δύο αυτές κινήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ταυτόχρονα, «προδίδουν» παρέμβαση στην εφημερίδα η οποία και προκάλεσε τις εσπευσμένες αυτές αλλαγές στις ψηφιακές αναρτήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επισημαίνεται πως οι ελληνικές ανακριτικές Αρχές υποπτεύονται πως βασικοί εμπλεκόμενοι στην υπόθεση Noor1 δεν επιθυμούν να υπάρξει οποιαδήποτε επαφή των ελληνικών ανακριτικών Αρχών με τον Κούρδο Φαρντίν Ριγκαμπάντι, ο οποίος προφανώς γνωρίζει πολλά και είναι σε θέση να καταθέσει ακόμα περισσότερα, τουλάχιστον για τις επαφές μεταξύ Τούρκων, Ελλήνων και Ιρανών διακινητών ναρκωτικών.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι ένας εκ των βασικών εμπλεκομένων στην υπόθεση Noor1, ο εφοπλιστής και εκδότης Βαγγέλης Μαρινάκης, έχει επιχειρηματική παρουσία τόσο στο City του Λονδίνου όσο και στον ποδοσφαιρικό κόσμο της Αγγλίας ως ιδιοκτήτης της Νότιγχαμ Φόρεστ.

Όσον αφορά στο αίτημα του Κούρδου να μην εκδοθεί στην Ελλάδα, η αλήθεια είναι πως το επιχείρημά του έχει βάση αν αναλογιστεί κανείς τα όσα έχουν υποστεί μέχρι στιγμής αρκετοί μάρτυρες της εν λόγω υπόθεσης.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Τούρκου υπηκόου Σερχάν Μπασκαλέ, ο οποίος κατέληξε το 2015 στο νοσοκομείο των Φυλακών Κορυδαλλού, όπου είχε διακομιστεί με συμπτώματα δύσπνοιας, αλλά και του Σιράσταβα Ντεμπράτ Κουμάτ, β΄ μηχανικού του «Noor1», ο οποίος κατέληξε το 2016 στη μονάδα εμφραγμάτων του Τζάνειου Νοσοκομείου. Ο Ινδός μηχανικός μάλιστα είχε αναγνωρίσει τον Μάκη Γιαννουσάκη και δύο βοηθούς του ως τους ανθρώπους που ήταν παρόντες κατά την εκφόρτωση της ηρωίνης στο λιμάνι της Ελευσίνας.

Παράλληλα, στο ρεπορτάζ της «Daily Express» περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2019 για τον Φαρντίν Ριγκαμπάντι, τα οποία αναφέρουν πως ο Κούρδος βρισκόταν σε «προφορικές συνεννοήσεις» για να προμηθευτεί ποσότητες από το φορτίο του «Noor1» προκειμένου να τις διακινήσει.  

Στο δικαστήριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρέθηκαν και οι «ελληνικές Αρχές», προκειμένου να υποστηρίξουν την έκδοση του Ριγκαμπάντι. Επιπλέον στο δικαστήριο παρέστη και ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης ως εμπειρογνώμονας για να καταθέσει τη γνώμη του για τις συνθήκες στις ελληνικές φυλακές.

Ο κ. Τσιτσελίκης, ο οποίος είναι κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, υποστήριξε την επικινδυνότητα της έκδοσης του Κούρδου σημειώνοντας πως «μία σειρά ανθρώπων σε θέσεις εξουσίας» εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ωστόσο ο Βρετανός δικαστής απεφάνθη πως οι φόβοι για τη ζωή του Κούρδου εάν εκδοθεί στην Ελλάδα είναι υπερβολικοί και πως το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να αποτελεί ασφαλή παράδεισο για όσους προσπαθούν να αποφύγουν μία δίωξη. Ο Φαρντίν Ριγκαμπάντι έχει ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Το zougla.gr ήρθε σε επαφή με τον κ. Τσιτσελίκη, ο οποίος ανέφερε πως κλήθηκε από το δικαστήριο να καταθέσει ως εμπειρογνώμονας για την κατάσταση των ελληνικών φυλακών και αν οι συνθήκες που υπάρχουν σε αυτές παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο. Ανέφερε, λοιπόν, τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται, ενώ, όσον αφορά στον Ριγκαμπάντι, σημείωσε ότι -και λόγω της υπόθεσης- διατρέχει τον κίνδυνο αν εκδοθεί στην Ελλάδα είτε να απειληθεί, είτε ακόμα και να δολοφονηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της δίκης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης