Τη «νύχτα μέρα» έκανε φωτεινό αντικείμενο που εμφανίστηκε στον ουρανό και -σύμφωνα με μαρτυρίες- αποτελεί τμήμα μετεωρίτη, προκαλώντας μικρή αναστάτωση το βράδυ της Τετάρτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το έντονο φαινόμενο έγινε αντιληπτό από κατοίκους διαφόρων περιοχών ανά την επικράτεια, όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, Bέροια, Πάτρα, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κεφαλονιάς μελετά μαρτυρία κατοίκου, ο οποίος έκανε λόγο για πτώση ενός φωτεινού αντικειμένου (μετεωρίτη) στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο (Λειβαθούς και Ελειού).

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον φυσικό και αστρονόμο Διονύση Σιμόπουλο, διευθυντή του Πλανηταρίου, ο οποίος ανέφερε ότι δεν είναι κάτι ανησυχητικό και πως πιθανότατα πρόκειται για πτώση μετέωρων (μάζες σκόνης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Πρόκειται για ένα τμήμα αστεροειδούς ή κομήτη (θραύσμα) το οποίο βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τον ήλιο και επηρεαζόμενο από τη βαρυτική έλξη του ήλιου και των άλλων πλανητών διασταυρώθηκε με την τροχιά της γης. Εισήλθε στην ατμόσφαιρα και διαλύθηκε σε απόσταση 70 έως 100 χιλιομέτρων» δήλωσε το μέλος του ΔΣ του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, Αντρέας Βοσινάκης.

Επίσης επικοινωνήσαμε και με τον πυραγό/αξιωματικό υπηρεσίας της Π.Υ. Κεφαλονιάς ο οποίος μας ενημέρωσε ότι δέχτηκε αναφορά ενός πολίτη και εν συνεχεία ενημέρωσε την αστυνομία και το λιμενικό.

Το zougla.gr επικοινώνησε με το ΓΕΣ και συνομίλησε με τον συντονιστή του ΚΕΠΙΧ (Κέντρο Επιχειρήσεων), ο οποίος δήλωσε πως δεν καταγράψει το συγκεκριμένο συμβάν και δεν έχουν ειδοποιηθεί.

Οι μαρτυρίες των πολιτών:

Μαρτυρία αναγνώστη από τις Τζιτζιφιές

Αναγνώστρια της Ζούγκλας, από την Ηλιούπολη, σε μήνυμά της αναφέρει: «Καλησπέρα, πριν από 20-25 λεπτά περίπου είδα στον ουρανό δύο πράσινες λάμψεις. Δεν ήταν πυροτεχνήματα γιατί η πορεία τους ήταν σαν αεροπλάνου, μόνο που ήταν πολύ χαμηλά και δεν υπήρχε θόρυβος κινητήρων».

Αναγνώστης του zougla.gr από τα Διαβατά περιγράφει το φαινόμενο:

Αναγνώστρια του zougla.gr από Λ.Αλεξάνδρας : «Θα ήθελα και εγώ να δηλώσω με τη σειρά μου ότι λίγα λεπτά μετά τις 21.30, καθώς κατέβαινα την Λεωφόρο Αλεξάνδρας και λίγα μέτρα πιο κάτω από την συμβολή της Λεωφόρου με την οδό Παναγιωταρά στου Γκύζη, είδα στον ουρανό ένα τεράστιο φωτεινό σώμα που έμοιαζε με φωτοβολίδα με τεράστια πυρακτωμένη ουρά να κατευθύνεται προς τα νοτιοανατολικά και να πλησιάζει τη γη. Το θέαμα ήταν εντυπωσιακό, δεν πίστευα στα μάτια μου !Η τεράστια φωτεινή “μπάλα με ουρά” ταξίδεψε στον ουρανό για κάποια δευτερόλεπτα διασχίζοντας, από τη δική μου οπτική γωνία, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και χάθηκε πίσω από τις πολυκατοικίες “σβήνοντας” σιγά σιγά».

Αναγνώστης του zougla.gr από τη Βέροια αναφέρει: «Καλησπέρα! Το είδα στη Βέροια στις 21.40! Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράγμα! Μία τεράστια μπάλα μπλε-πράσινη .Απίστευτο ειλικρινά. Ενημερώστε σχετικά».

Aναγνώστης του zougla.gr από την Καλλιθέα: «Σχετικά με το άρθρο για το φωτεινό αντικείμενο που έγινε ορατό από τα νησιά του Ιονίου θα ήθελα να αναφέρω πως παρατήρησα το ίδιο περίπου στις 21:40 σήμερα 27/11 από την περιοχή της Καλλιθέας / Τζιτζιφιές. Πιστεύω πως είδα το φαινόμενο από το πρώτο δευτερόλεπτο της εμφάνισης του. Στα πρώτα 1-2 δευτερόλεπτα ήταν ξεκάθαρο πως πρόκειται για κλασικό “πεφταστέρι” αντικείμενο που μπήκε στην ατμόσφαιρα και άρχισε να καίγεται. Στην εξέλιξή του όμως η λάμψη έγινε πολύ έντονη και από το χαρακτηριστικό λευκόκίτρινο χρώμα, έγινε πράσινο, διαχωρίστηκε σε δύο μέρη και έσβησε. Φαινομενικά είχε πορεία νοτιοανατολική. Ευχαριστώ».

Αναγνώστρια από Πάτρα: «Το φαινόμενο ήταν ορατό και στην Πάτρα. Ξαφνικά ο ουρανός έλαμψε και εμφανίστηκαν δύο ενωμένες λάμψεις πολύ φωτεινές. Είχε πολύ μεγάλη ταχύτητα και κινούνταν παράλληλα στον ορίζοντα. Θόρυβο δεν άκουσα γιατί ήμουν στο αυτοκίνητο. Πάντως ήταν κάτι το συναρπαστικό».

Αναγνώστης του zougla.gr από τον Μαραθώνα: «Ένα πράσινο αντικείμενο πέρασε πάνω από το Kάτω Σούλι στο Μαραθώνα με κατεύθυνση από βορά προς νότο. Η πορεία του ήταν σταθερά παράλληλη με το έδαφος, δεν ακουγόταν καθόλου θόρυβος, ενώ ήταν καταπράσινο και πετούσε σχετικά χαμηλά, στο ύψος περίπου με τις κεραίες του ναυτικού (περίπου 300μ) και το μέγεθος του ήταν μισό της πανσέληνου. Γάβγιζε ο σκύλος, βγήκα έξω και το είδα, αλλά σε 10 με 15 δευτερόλεπτα το έχασα».

Μαρτυρία από τη Ναύπακτο: «Θα ήθελα να σας αναφέρω ένα περίεργο περιστατικό, που έπεσε στην αντίληψη μου σήμερα το βράδυ στις 21:40, περίπου. Ερχόμενος από Αγρίνιο, στην περιοχή της Αγίας Ελεούσας είδα ένα περίεργο αντικείμενο να περνά στην αρχή με μια κόκκινη και έντονη λάμψη, αυτό κράτησε λίγο και στη συνέχεια η λάμψη του έγινε έντονη πράσινη. Η κατεύθυνση του ήταν προς Μεσολόγγι και το περιστατικό αυτό κράτησε μερικά δευτερόλεπτα. Σίγουρα δεν μου φάνηκε να ήταν αεροπλάνο, διότι δεν έκανε θόρυβο.Τρόμαξα πάρα πολύ, μου φάνηκε σαν μετεωρίτης».

Μαρτυρία από την Αιτωλοακαρνανία: «Μόλις πριν λίγο είδα ένα φωτεινό αντικείμενο που εμφανίστηκε στον ουρανό, πέρασε σε κλάσματα δευτερολέπτου και από την ταχύτητα που είχε στην αρχή πίστεψα πως είχε το σχήμα φιδιού, όμως δεν ήταν, ήταν συμπαγές και σχεδόν κυκλικό μπροστά, σαν λάβα και πίσω η φλόγα….Κατευθυνόμουν με το αυτοκίνητο μου από την γέφυρα της Νέας Αβόρανης στο Αγρίνιο όταν το είδα με ιλιγγιώδη ταχύτητα να πλησιάζει την γέφυρα, σε απόσταση αναπνοής πέρασε πάνω από το χείμαρρο ,δίπλα από αυτοκίνητο και είχε κατεύθυνση προς Παναιτώλιο. Ήταν πολύ κοντά στο έδαφος, που νόμιζα πως έπεσε λίγο πίσω από την εκκλησία του χωριού. Ευτυχώς ήταν μαζί μου στο αυτοκίνητο άλλα δύο άτομα που είδαν ότι και εγώ και το επιβεβαίωσαν γιατί νόμιζα πως ονειρευόμουν».

Το imerazante συνομίλησε με τον Δρ. Φυσικής Γιάννη Κοπανά ο οποίος -με κάθε επιφύλαξη- ανέφερε ότι ενδεχομένως να είναι τμήματα ενός κομήτη που βρίσκεται σε κίνηση.

Από το Πυργί υπάρχει η εξής αναφορά:

Όσον αφορά τον μετεωρίτη έγινε πολύ αισθητός στην περιοχή Πυργί. Ακούστηκε θόρυβος.

Βαρυμπόμπη

Αναγνώστες μάς ενημέρωσαν ότι είδαν μία έντονη λάμψη (σαν μετεωρίτη) να περνά πάνω από την Πάρνηθα και να έχει νοτιοδυτική κατεύθυνση.

Από το Καπανδρίτι 

Ήμουν έξω εκείνη την ώρα στη βεράντα. Η νύχτα από μαύρη έγινε μπλε. Περνούσε από Καπανδρίτι. Έμοιαζε σαν φωτοβολίδα αλλά στο τέλος έβγαζε φωτιές.

Βλαχάτα Σάμης

Σύμφωνα με μήνυμα που εστάλη στο site kefaloniapress: Και εμείς τον ακούσαμε το θόρυβο, ήταν αρκετά δυνατός… τα κουφώματα του σπιτιού έτριζαν σα να έπεσε δυναμίτης κάπου εδώ κοντά …. τα Βλαχάτα έγιναν φωτεινά σαν να ήταν μέρα!!!

Ζάκυνθος

Μαρτυρίες από τη Ζάκυνθο αναφέρουν ότι το φωτεινό αντικείμενο πέρασε και πάνω από την περιοχή του Μαχαιράδου. «Έκανε τρομερό μπουμ και όλοι ψαχνόμαστε να δούμε τι συνέβη».

Θεσσαλονίκη

Αστρονομικό φαινόμενο έγινε αντιληπτό λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ από την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Δεκάδες ήταν τα τηλέφωνα ακροατών στο ΡΘ από την Ασπροβάλτα μέχρι τον Εύοσμο. Όλες οι περιγραφές μιλούσαν για ένα μεγάλο φωτεινό αντικείμενο που έπεφτε από τον ουρανό και το παρομοίαζαν με κομήτη.

Δείτε σχετικό βίντεο του patrasevents:

Όποιος επιθυμεί μπορεί να αποστέλλει video και φωτογραφίες στο info@zougla.gr

Πληροφορίες: kefaloniapress, inkefalonia, imerazante, rthess.gr, thestival.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης