Όχι σε απόδοση κακουργήματος για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι απαντά ο αρμόδιος εισαγγελέας στο αίτημα του ανακριτή που χειρίζεται την υπόθεση για να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για κακούργημα σε κάποιους από τους 20 κατηγορουμένους για πλημμελήματα.

Ο εισαγγελέας που μελέτησε το αίτημα του ανακριτή για την άσκηση συμπληρωματικής δίωξης για το αδίκημα της κακουργηματικής έκθεσης σε κίνδυνο κατά εμπλεκομένων κυρίως από την πυροσβεστική αποφαίνεται πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή η νομική θέση του ανακριτή, καθώς για την απαγγελία κατηγορίας για θανατηφόρα έκθεση σε κίνδυνο απαιτεί δόλο υπό την έννοια της αποδοχής του δράστη του ενδεχόμενου θανατηφόρου αποτελέσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης σε βάρος μελών της Πυροσβεστικής, όπως εκτιμά ο εισαγγελέας, προϋποθέτει πως οι εμπλεκόμενοι πυροσβέστες είχαν αποδεχθεί ως ενδεχόμενο των ενεργειών τους τον θάνατο ανθρώπων, κάτι που όχι μόνο δεν προκύπτει από τα στοιχεία της υπόθεσης αλλά αντιθέτως υπάρχουν στη δικογραφία καταθέσεις κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν για αγώνα που έδωσαν οι πυροσβέστες προκειμένου με αυτοθυσία να τους βγάλουν από τις φλόγες.

Ο εισαγγελικός λειτουργός επισημαίνει πως μάρτυρες αναφέρθηκαν στον κίνδυνο που αντιμετώπισαν τα μέλη της Πυροσβεστικής μέσα στις φλόγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας διευκρινίζει επίσης πως για κάποιους από εκείνους που περιλαμβάνονταν στο αίτημα του ανακριτή η πυρκαγιά στο Μάτι, που κόστισε 102 ζωές, σήμανε το τέλος της καριέρας τους.

Το αίτημα του ανακριτή υποβλήθηκε πριν λίγες ημέρες με την επίκληση νέων στοιχείων που συνέλεξε ο δικαστικός λειτουργός. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχετικό φάκελο που διαβίβασε στην Εισαγγελία περιλαμβάνονταν κάποιες καταθέσεις και μία πραγματογνωμοσύνη, στοιχεία ωστόσο που φαίνεται να ήταν ήδη στους εισαγγελείς που διενήργησαν την προκαταρκτική έρευνα για τη φονική πυρκαγιά, πριν ακόμη ασκήσουν την ποινική δίωξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης