Συναγερμός έχει σημάνει στην Πυροσβεστική εξαιτίας του διπλού πύρινου μετώπου που έχει ξεσπάσει σήμερα Κυριακή, από τις μεσημβρινές ώρες, σε Χαλκίδα και Αργολίδα, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση με επίγεια και εναέρια μέσα, αλλά και την εντολή για εκκένωση ενός οικισμού, για προληπτικούς λόγους.

Η μία πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής σε δασική έκταση στην περιοχή Βαθροβούνι Χαλκίδας. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την κατάσβεση κινητοποιήθηκαν και επιχειρούν επίγειες και εναέριες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ πλέον, περί τις 18:00, η φωτιά που εκδηλώθηκε στη Χαλκίδα είναι σε ύφεση. 

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η πυρκαγιά εκδηλώθηκε πίσω από τη ΔΕΗ Χαλκίδας, κοντά στην περιοχή του νοσοκομείου Χαλκίδας και λόγω των ισχυρών ανέμων είναι δύσκολη η κατάσβεση.

Στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς λαμβάνουν μέρος 38 πυροσβέστες με 15 οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρου ενώ επιχειρούν αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Πολύ γρήγορα οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις περιόρισαν το μέτωπο της φωτιάς σε μια περιοχή που έχει λίγη βλάστηση και απέχει περίπου 3 χιλιόμετρα από κατοικημένη περιοχή. Oι καπνοί που έχουν προκληθεί έχουν σκεπάσει την πόλη της Χαλκίδας, ενώ οι φλόγες βρίσκονται σε περιοχή κοντά σε σπίτια.

«Έχουμε αποφύγει τα δύσκολα. Είναι θέμα χρόνου οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις, όπως επίσης μηχανήματα και υδροφόρα που έχουν διατεθεί από την Περιφέρεια και τους δήμους να ελέγξουν την κατάσταση» αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας Γιώργος Κελαϊδίτης και μάλιστα συμπεραίνει «ήδη έχουμε αποφύγει τα δύσκολα με την ενεργοποίηση που είχαμε».

Επίσης, πριν από λίγο εντοπίστηκαν καπνοί σε δασική περιοχή στο Γοργοπόταμο της Λαμίας. Πρόκειται για φωτιά μικρής έκτασης και ήδη έκαναν ρίψεις νερού τα 2 PZL που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Λαμίας, ενώ κατευθύνονται πυροσβεστικές δυνάμεις.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες:

 

 

Ανεξέλεγκτη καίει η φωτιά στο Αραχναίο Αργολίδας – Εντολή για πλήρη εκκένωση του χωριού Γκάτζια 

Δυστυχώς η εικόνα που παρουσιάζει η πυρκαγιά στο Αραχναίο δεν είναι καλή και το πύρινο μέτωπο πιθανό τις επόμενες ώρες  να απειλήσει το χωριό, όπως αναφέρεται σε τοπικά ΜΜΕ. Κατά πληροφορίες η φωτιά είναι κοντά στα 200 μέτρα από το χωριό και οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη για να την περιορίσουν.

Προληπτικά δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το χωριό Γκάτζια εξαιτίας της πυρκαγιάς που καίει σε δασική έκταση στην Τ.Κ. Αραχναίου του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα. Διατάχθηκε να εκκενωθεί το χωριό από τους ηλικιωμένους οι οποίοι μαζεύτηκαν στην πλατεία για να τους παραλάβει λεωφορείο του Δήμου Επιδαύρου και να τους μεταφέρει σε ασφαλές σημείο.

Μήνυμα μέσω του 112 έστειλε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για εκκένωση της περιοχής Γκάτζιας Επιδαύρου λόγω δασικής πυρκαγιάς που έχει ξεσπάσει.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Γκάτζια Επιδαύρου, απομακρυνθείτε άμεσα προς Μετόχι. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/dasikes-pyrkagies».

 

Λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή προκύπτουν νέα μέτωπα που εξαπλώνουν την πυρκαγιά με αποτέλεσμα η κατάσβεση της να είναι πάρα πολύ δύσκολη.  

Όσον αφορά τις πυροσβεστικές δυνάμεις, μάχη με τις φλόγες δίνουν 37 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 12 οχήματα, ενώ από αέρος πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα.

Επίσης, το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρα οχήματα της αυτοδιοίκησης.

Δείτε φωτογραφίες: 

 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης