Τραγικές είναι οι επιπτώσεις από τη σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε τη δυτική Αττική και ιδιαίτερα τις περιοχές Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο.

Τραγικές είναι οι επιπτώσεις από τη σφοδρή κακοκαιρία που χτύπησε τη δυτική Αττική και ιδιαίτερα τις περιοχές Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα ΠέραμοΟ απολογισμός μέχρι στιγμής είναι επτά νεκροί στη Μάνδρα. Μία ηλικιωμένη γυναίκα βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της στη συμβολή των οδών Κοροπούλη και Πλάτωνος, ενώ ένας άνδρας 85 ετών εντοπίστηκε νεκρός στην κατοικία του στην οδό Αγαμέμνονος 8.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγο πριν από τις 12.00 βρέθηκε νεκρός ακόμη ένας άνδρας, ηλικίας 60-65 ετών, σε πλημμυρισμένη αυλή σπιτιού επί της οδού Λεωνίδα Στάμου, σε περιοχή ανάμεσα σε Μάνδρα και Βίλια Αττικής.

Λίγο μετά τις 12.20 το μεσημέρι εντοπίστηκε και τέταρτος νεκρός, σε προαύλιο χώρο επιχείρησης διοργάνωσης εκδηλώσεων, στον οδικό άξονα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Ελευσίνας-Θηβών. Πρόκειται για άνδρα 50 ετών.

Στις 12.40 εντοπίστηκε από τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής και πέμπτη σορός σε προαύλιο χώρο επί της οδού Αίαντος 40 στη Μάνδρα. Το σώμα ήταν σφηνωμένο ανάμεσα σε κάγκελα. Πρόκειται για ηλικιωμένη γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 13.30, στη μακάβρια λίστα των θυμάτων προστέθηκαν άλλοι δύο νεκροί, τους οποίους εντόπισαν άνδρες του Λιμενικού στον κόλπο της Ελευσίνας. Προφανώς οι δύο σωροί είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά που προκάλεσε η κακοκαιρία στον ορεινό όγκο. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, απεγκλωβίστηκαν άλλες δύο γυναίκες, εκ των οποίων η μία φέρει τραύματα, ενώ η άλλη είχε συμπτώματα υποθερμίας.

Ώρα με την ώρα τα συνεργεία και οι υπηρεσίες που σπεύδουν στις περιοχές Μάνδρα και Μαγούλα ανακαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία. Όλα τα ρέματα και οι χείμαρροι της περιοχής υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα η ορμή των υδάτων να καταστρέψει σπίτια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις και υποδομές, και να προκαλέσει εκτεταμένες βλάβες στα δίκτυα κοινής ωφέλειας.

Στην περιοχή επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, αποτελούμενες από 125 πυροσβέστες και 40 οχήματα, η ΕΜΑΚ και δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ η Περιφέρεια κήρυξε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης όλη τη ζώνη που επλήγη από την κακοκαιρία, δηλαδή Μάνδρα, Μαγούλα και Νέα Πέραμο.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία αλλά και τα εξειδικευμένα ινστιτούτα στην Ελλάδα και την Ευρώπη προβλέπεται επιμήκυνση της δραστηριότητας των συστημάτων που έχουν διαμορφωθεί στην κεντρική και ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Την Παρασκευή αναμένεται σημαντική ενίσχυση των ακραίων φαινομένων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις περιοχές που έχουν ήδη πληγεί τόσο στην Αττική αλλά και στην Κορινθία, ιδιαίτερα στην Αργολίδα.

Οι πρώτες εικόνες από τη Μάνδρα Αττικής

Στις εικόνες που ακολουθούν διακρίνεται ένα λεωφορείο το οποίο το πρωί της Τετάρτης ακινητοποιήθηκε, λόγω της συσσώρευσης υδάτων, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

(Video που έστειλε στο zougla.gr κάτοικος της Μάνδρας)


«Πνίγηκε» λεωφορείο στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου

Σε ''ποτάμι'' μετατράπηκε η Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος της Μάνδρας

Ακινητοποιημένο φορτηγό στην Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου στο ύψος της Μάνδρας:


Ακινητοποιημένο φορτηγό στην Εθνική Οδό Αθηνών - Κορίνθου

Οχήματα παρασύρθηκαν από ορμητικά νερά

Στη Μάνδρα, τα ορμητικά νερά που κατέβηκαν από το βουνό μετέτρεψαν σε ποτάμια τους δρόμους

Ουρές χιλιομέτρων:

Συγκλονιστικές εικόνες από τη Μάνδρα Αττικής, μία από τις περιοχές που βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας:
 



Μεγάλες καταστροφές

Νωρίτερα, τοίχος κατέρρευσε στη βιομηχανία Johnson & Johnson από τα νερά υπερχειλισμένου χειμάρρου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν οι εγκαταστάσεις και οι εργαζόμενοι να καταφύγουν στα πάνω πατώματα του κτηρίου για να σωθούν.

Τα ορμητικά νερά που κατεβαίνουν από το βουνό έκοψαν δρόμους, γκρέμισαν μάντρες σπιτιών, παρέσυραν αυτοκίνητα και πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα, ενώ τα νερά έχουν φτάσει σε πολύ μεγάλο ύψος, παρασύροντας ό,τι βρίσκεται στο διάβα τους.

Τα σωστικά συνεργεία καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες να απεγκλωβίσουν κι άλλα άτομα που έχουν παγιδευτεί στα σπίτια τους.

Ολόκληρη η περιοχή έχει καλυφθεί από φερτά υλικά που έχουν κατέβει από το βουνό, γεγονός που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ν. Πέραμος – Μαγούλα – Μάνδρα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τη Νέα Πέραμο, τη Μαγούλα και τη Μάνδρα Αττικής ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου.

Σε «ποτάμι» έχει μετατραπεί η Παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου στη Νέα Πέραμο, από τις 07.00 το πρωί, με αποτέλεσμα πολλοί οδηγοί να εγκλωβιστούν μέσα στα αυτοκίνητά τους. Λασπο-θάλασσα έχει κατακλύσει και αρκετούς δρόμους στη Μάνδρα Αττικής, παρασύροντας τουλάχιστον 20 οχήματα.

Η ισχυρή βροχόπτωση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στις περιοχές αυτές, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη. Στον οικισμό Νεράκι, ορμητικοί χείμαρροι έχουν πλημμυρίσει τους δρόμους.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής είπε ότι η Υπηρεσία έχει μέχρι στιγμής δεχθεί 160 κλήσεις για παροχή βοήθειας, απεγκλωβισμό οδηγών και απάντληση υδάτων.

Αυτοκίνητα έχουν βυθιστεί στη λάσπη και σωλήνες έχουν σπάσει. Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη Νέα Εθνική Οδό Αθηνών – Κορίνθου.

Στην Παλιά Εθνική Οδό, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί στο 39o χιλιόμετρο, από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα, ενώ στη Νέα Εθνική Οδό η κυκλοφορία στο ρεύμα προς Κόρινθο, στο 32o χιλιόμετρο, διεξάγεται μόνο από τη δεξιά και τη μεσαία λωρίδα. Από το 33ο μέχρι το 34ο χλμ. η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

Διαβάστε επίσης:

Εκτεταμένες καταστροφές στη Μάνδρα – Μία νεκρή,  Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης