Οι φοιτητικές εκλογές ολοκληρώθηκαν και τα αποτελέσματά τους για ακόμη μία χρονιά δεν κρύβουν ιδιαίτερες εκπλήξεις, καθώς η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, παράταξη που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία, είναι η καθαρή νικήτρια της διαδικασίας.

Η διαφορά όμως των εφετινών εκλογών έγκειται στο γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ βρίσκεται κοντά στην επίτευξη αυτοδυναμίας ενόσω προχωρά η ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εκλογές διεξήχθησαν σε κλίμα ομαλότητας για 32η φορά στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας την Τετάρτη, με μόνη εξαίρεση την ακύρωση της διαδικασίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με καταμετρημένες τις ψήφους του 60% των φοιτητικών συλλόγων, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προσεγγίζει ίσως και ξεπερνάει το 49%.

Τα τελευταία αποτελέσματα δείχνουν άνοδο της ΠΚΣ (Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας – ΚΚΕ), η οποία κυμαίνεται περίπου στο 20%, καταλαμβάνοντας ξεκάθαρα τη δεύτερη θέση, ελαφρώς ανοδική πορεία της ΕΑΑΚ (Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση – πρόσκειται στον ΑΝΤΑΡΣΥΑ), σημαντική πτώση της ΠΑΣΠ, ενώ όσο προχωρά η καταμέτρηση, το BLOCO Ριζοσπαστικής Αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται γύρω στο 1%, γεγονός που αποτελεί το δεύτερο ίσως πιο ενδιαφέρον στοιχείο των εκλογών, καθώς καταγράφει σημάδια αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής από τη φοιτητική κοινότητα.

Με αντίστοιχο ποσοστό ενσωμάτωσης στα ΤΕΙ, η ΔΑΠ βελτιώνει την αρχική της εικόνα ξεπερνώντας το 62%, η ΠΣΚ καταλαμβάνει πάλι τη δεύτερη θέση με ποσοστό της τάξεως του 16%, η ΠΑΣΠ καταγράφει καλύτερες επιδόσεις συγκριτικά με τα πανεπιστήμια αποσπώντας 11%, ενώ το BLOCO αδυνατεί να περάσει έστω το 0,5% στα ΤΕΙ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι εκκρεμούν ακόμη πολυπληθείς φοιτητικοί σύλλογοι, των οποίων η καταμέτρηση δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής η συμμετοχή κυμάνθηκε στα (σχετικά χαμηλά) περυσινά επίπεδα.

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα ΑΕΙ:

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σύμφωνα με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στα ΤΕΙ:

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών σύμφωνα με την Πανσπουδαστική Κ.Σ.:

Σχολιάζοντας τη νίκη της ΔΑΠ, ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι η παράταξη «διεκδίκησε για 32η χρονιά και κέρδισε την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας των φοιτητών της χώρας. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει απόλυτα: Η νέα γενιά πιστεύει στις αξίες της Ελευθερίας, της Δημοκρατίας, της προόδου και της Αριστείας, όλα όσα συνθέτουν δηλαδή το αξιακό οικοσύστημα της παράταξής μας και της ιστορικής μας νεολαίας».

«Πολλά συγχαρητήρια σε όλα τα στελέχη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και της ΟΝΝΕΔ και ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για τη συμμετοχή τους!» κατέληξε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης