Μέλη αριστερών παρατάξεων και φοιτητικών συλλόγων πραγματοποίησαν πορεία στην οδό Πατησίων μπροστά από το Πολυτεχνείο, με αίτημα να τους επιτραπεί από τους καταληψίες να εισέλθουν στο χώρο του ιδρύματος. Συνολικά περίπου 1000 συγκεντρωμένοι στάθηκαν έξω από την κεντρική πύλη του ιδρύματος, φωνάζοντας συνθήματα χωρίς να δημιουργηθεί κάποιο επεισόδιο με τα άτομα που το έχουν καταλάβει αλλά και χωρίς να τους πείσουν να ανοίξουν τις πύλες και να ξεκινήσουν οι ετοιμασίες για τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοέμβρη.

Η πορεία έληξε πριν από λίγη ώρα (περίπου στις 18:30 το απόγευμα της Τετάρτης) και η κατάληψη του Πολυτεχνείου συνεχίζεται, με τα άτομα που το έχουν καταλάβει να έχουν καλέσει συγκέντρωση στο χώρο στις 20:00.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται, ότι το Πολυτεχνείο τελεί υπό κατάληψη από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Συγκεκριμένα, ομάδες αντιεξουσιαστών κατέλαβαν το ίδρυμα, αμέσως μετά τη λήξη φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον χώρο και έχουν κλείσει τις πόρτες, προκειμένου να μην εισέλθει κανείς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Γύρω από το χώρο του Πολυτεχνείου είχαν συγκεντρωθεί από το μεσημέρι της Τετάρτης, μέλη φοιτητικών συλλόγων καθώς και παρατάξεων της αριστεράς, τα οποία προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με τα άτομα που έχουν καταλάβει το ίδρυμα, την είσοδό τους στο χώρο για να ξεκινήσουν την προετοιμασία για τους εορτασμούς της 44ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. 

Από το πρωί, βρίσκονταν έξω από το κτίριο του Πολυτεχνείου και 300 άτομα της νεολαίας του ΚΚΕ, που επίσης ζητούν να μπουν στο ίδρυμα, ενώ ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονταν σε ετοιμότητα σε κοντινή απόσταση.

Την αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους του Πολυτεχνείου αλλά και των δυνάμεων καταστολής γύρω από αυτό, ζητούν η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 και οι φοιτητές του ΕΜΠ.

Συγκεκριμένα, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΜΠ, σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την παρουσία δυνάμεων καταστολής, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μέσω αυτών «προσπαθεί να εμποδίσει και να διαλύσει τον τριήμερο εορτασμό του Πολυτεχνείου». «Αντικειμενικά, η κατάληψη που διεξάγεται αυτήν τη στιγμή στον χώρο του Πολυτεχνείου ενισχύει το σχέδιο αυτό και τους καλούμε να αποχωρήσουν άμεσα» αναφέρουν.

Εξάλλου, η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973, σε απόφασή της, επισημαίνει ότι «η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πρέπει να λυθεί με πολιτικούς όρους και στη βάση του νοήματος της εξέγερσης του Νοέμβρη και όχι με μέσα καταστολής». Παράλληλα, σημειώνει ότι θεωρεί βασική προϋπόθεση για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου «την ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση του λαού και της νεολαίας στους χώρους του ΕΜΠ». Ακόμη, υπογραμμίζει ότι ότι ο φυσικός χώρος εορτασμού του Πολυτεχνείου είναι ο ιστορικός χώρος του ΕΜΠ, στον οποίο έλαβαν χώρα τα γεγονότα του ’73 και ότι «κάθε άλλη συζήτηση υποτιμά και υποσκάπτει το νόημα του εορτασμού».

Το κείμενο των καταληψιών που αναφέρει τους λόγους της κίνησης τους και είχε αναρτηθεί νωρίτερα το πρωί σε γνωστό ιστότοπο του αντιεξουσιαστικού χώρου:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης