Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στον σκόπελο που ακούει στο όνομα «έλλειψη προσωπικού» προσέκρουσε η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ., η οποία θέλησε πρόσφατα να προβεί στη συγκρότηση δύο νέων ομάδων ασφαλείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά το χτύπημα δεκάδων κουκουλοφόρων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. αποφάσισε να συγκροτήσει δύο νέες Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ), με σκοπό την καλύτερη αστυνόμευση στο κέντρο των Αθηνών. 

Ωστόσο, η προσπάθεια αυτή του Αρχηγείου κατέληξε σε φιάσκο κι αυτό γιατί οι αρμόδιοι υπολόγιζαν χωρίς να λαμβάνουν υπ’ όψιν τον τραγικά μειωμένο αριθμό διαθέσιμων ενστόλων στις μάχιμες υπηρεσίες. Ας γίνουμε, όμως, πιο συγκεκριμένοι…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εγκλωβισμένοι» οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ, της Ζ’ και των ΜΑΤ

Πριν από μερικές ημέρες έγινε γνωστό στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε μάχιμες υπηρεσίες, όπως η Άμεση Δράση, και στα τμήματα ότι έχουν τη δυνατότητα να μετατεθούν μέσω της σχετικής αίτησης στις υπό συγκρότηση νέες ομάδες.

Πράγματι, πολλοί ένστολοι, ειδικά αυτοί που υπηρετούν για χρόνια στην ομάδα ΔΙΑΣ ή Ζ’ αλλά και στα ΜΑΤ, εξέφρασαν ενδιαφέρον να μετατεθούν και να υπηρετήσουν την αστυνομία από άλλο πόστο. Εις μάτην. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, μετά την κατάθεση της αίτησης ήρθε η απάντηση, η οποία ήταν απολύτως αρνητική. Ο λόγος; Η έλλειψη προσωπικού.

Ειδικότερα, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. των προαναφερθεισών υπηρεσιών ενημερώθηκαν ότι όποιος υπηρετεί είτε σε ομάδα ΔΙΑΣ είτε στα ΜΑΤ δεν έχει τη δυνατότητα να μετακινηθεί σε καμία άλλη υπηρεσία, καθώς τα άτομα δεν επαρκούν. Ως εκ τούτου, δόθηκε η εντολή να μην κουνηθεί κανείς από τη θέση του.

Η κατάσταση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να συγκροτηθούν μεν δύο ομάδες ΟΠΚΕ, ολιγομελείς δε, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε οι δύο ομάδες να αποτελούνται τελικά από οκτώ άτομα η καθεμία κι όχι από 10, όπως αρχικά είχε υπολογιστεί. Οι αστυνομικοί, δε, που τις απαρτίζουν προέρχονται μόνο από τμήματα και όχι από την Άμεση Δράση.

Η έλλειψη προσωπικού και η… πληγή των επισήμων

Αστυνομικές πηγές μιλώντας στο zougla.gr για την υπόθεση έθιξαν για ακόμη μία φορά το θέμα των χιλιάδων αστυνομικών που υπηρετούν σε θέσεις επισήμων, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι «την ίδια ώρα που το Αρχηγείο δεν μπορεί να βρει 20 άτομα για τη συγκρότηση ομάδων ασφαλείας, χιλιάδες αστυνομικοί είναι αποσπασμένοι σε πολιτικούς, δημοσιογράφους, πρεσβείες, υπουργεία και οικίες αξιωματούχων». Διευκρίνισαν, δε, ότι «ναι μεν κάποιοι στόχοι πρέπει να φρουρούνται, ωστόσο η δουλειά αυτή θα μπορούσε να γίνει και με λιγότερο προσωπικό».

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, αποσπασμένοι σε τέτοιες θέσεις είναι περίπου 3.500 αστυνομικοί, εκ των οποίων οι 420 προέρχονται από τη ΔΙΑΣ. Όπως γίνεται αντιληπτό, η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει την αστυνομία στα άκρα, καθώς, όπως φαίνεται, αν προκύψει κάποιο έκτακτο γεγονός, η αντιμετώπισή του θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. 

Ντούμας: Αν συμβεί κάτι έκτακτο, η ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι σε θέση να το αντιμετωπίσει

Ο πρόεδρος του Σωματείου των Ειδικών Φρουρών, Βασίλης Ντούμας, μιλώντας στο zougla.gr, σημείωσε πως η εν λόγω διαταγή έφερε στην επιφάνεια τα προβλήματα «που κατά καιρούς κρύβονται κάτω από το χαλί».

«Δυστυχώς, μία πρόσφατη διαταγή της ΓΑΔΑ έφερε στην επιφάνεια όλα όσα σκεπάζονται κατά καιρούς κάτω από το χαλί: τη μη δυνατότητα της ΓΑΔΑ να επανδρώσει δύο ομάδες ΟΠΚΕ με προσωπικό. Είναι τραγικό να τσιρκοποιείται η διαδικασία στελέχωσης μιας από τις πιο δυναμικές και εξοπλισμένες ομάδες στην Αττική και να μην μπορούν να βρεθούν 20 άνθρωποι να τη στελεχώσουν. Και αυτό γιατί αυτοί που θέλησαν να συμμετάσχουν ανήκουν στα γκέτο της αστυνομίας, δηλαδή στη ΔΙΑΣ, στη Ζ’ και στα ΜΑΤ. Όσοι, λοιπόν, υπηρετούν εκεί είναι υποχρεωμένοι να αφήσουν τα υπηρεσιακά κόκκαλά τους εκεί, γιατί υπάρχει υποστελέχωση, ενώ πολλοί περισσότεροι είναι αποσπασμένοι σε κτήρια και οικίες αξιωματούχων, πολιτικών και μη, μια ομάδα ατόμων που ουδείς τόλμησε να πειράξει. Αν συμβεί ένα έκτακτο γεγονός, θα φανεί ότι δεν είμαστε σε θέση να το αντιμετωπίσουμε» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης