Μόνο τέσσερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ (οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ελλάδα και η Εσθονία) πληρούν το κριτήριο της Συμμαχίας για τη διάθεση τουλάχιστον του 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες (με 4,4%, 2,4%, 2,3% και 2% αντίστοιχα) σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται σήμερα η γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung».

Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται πως η Γερμανία, η οποία παραδέχτηκε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ΝΑΤΟϊκές υποχρεώσεις της, διαθέτει μόλις το 1,6% του ΑΕΠ της, ενώ η Γαλλία το 1,9% και η Τουρκία το 1,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όμως, ακόμη και από τις χώρες που υπερβαίνουν το καθορισμένο όριο του 2%, ουσιαστικά, μόνο στην περίπτωση των ΗΠΑ και της Βρετανίας πίσω από τους αριθμούς υπάρχει πραγματική στρατιωτική ισχύς» τονίζει η εφημερίδα και αναφέρει ότι η Εσθονία διαθέτει έναν πολύ μικρό στρατό, ο οποίος «δεν μπορεί καλά-καλά να υπερασπιστεί την ίδια τη χώρα».

Για την Ελλάδα υποστηρίζει ότι «δαπανώνται πολλά χρήματα στις Ένοπλες Δυνάμεις, προκειμένου να διατηρηθούν άνθρωποι στη μισθοδοσία» χωρίς, ωστόσο, να αναφέρεται από την εφημερίδα το ποσοστό του αμυντικού προϋπολογισμού για αμοιβές προσωπικού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης