Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος

Οι άνθρωποι του Ολυμπιακού «χαρτογραφούσαν» πολιτικούς με πρωτοβουλία του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη μέσων μαζικής ενημέρωσης Βαγγέλη Μαρινάκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτό παραδέχθηκε κυνικά σήμερα ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού και βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών αγώνων της περιόδου 2012-2015, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο οποίος απολογήθηκε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

Η κυνική ομολογία του ισχυρού άντρα του Ολυμπιακού προκάλεσε ακόμα και την έκπληξη της προέδρου του δικαστηρίου Αριστέας Τσαμαδιά, η οποία αναγκάστηκε να διακόψει τον κατηγορούμενο επισημαίνοντας ότι είναι τρομακτικό ένας ιδιώτης να χαρτογραφεί ανθρώπους.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης απολογήθηκε επί μιάμιση ώρα στη δίκη όπου είναι βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των στημένων ματς, στα οποία περιλαμβάνονται οι αγώνες του Ολυμπιακού με τη Βέροια και τον Ατρόμητο, της επιλογής του πίνακα διαιτητών του 2012, αλλά και στην υπόθεση της επιλογής του συγκατηγορουμένου του Γιώργου Σαρρή στη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κατηγορούμενος ρωτήθηκε από την πρόεδρο του δικαστηρίου για συνομιλίες του τότε διευθύνοντα συμβούλου του Ολυμπιακού Γιάννη Βρέντζου με τον απόστρατο ταξίαρχο της Αστυνομίας Κώστα Παναγόπουλο (σ.σ. υπηρετούσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά) και τον εκδότη των Παραπολιτικών, Γιάννη Κουρτάκη, όπου γίνεται αναφορά στη «χαρτογράφηση» πολιτικών.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης παραδέχθηκε μάλιστα ότι χρησιμοποιούσε συγγενή του Παναγόπουλου στην ασφάλειά του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σαν να δημιουργείτε ένα παράκεντρο…

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι έτσι. Ο Ολυμπιακός είναι η μόνη ομάδα που δεν έχει καθυστερήσει τις υποχρεώσεις της. Εμείς δεν έχουμε ζητήσει ούτε διακανονισμούς ούτε να μας κόψουν χρέη. Ο κ. Βρέντζος είναι διευθύνων σύμβουλος του Ολυμπιακού. Δεν είναι φίλος μου. Ο κ. Βρεντζος ήταν προβληματισμένος.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έλεγε να το ψιλοδιαβρώσουμε το σύστημα, πολιτικούς, υπουργεία κ.λπ. Με πρωτοβουλία σας τα είπε;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σίγουρα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τρομακτικό να χαρτογραφεί ανθρώπους ένας ιδιώτης.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θεωρώ τον εαυτό μου αδικημένο από το ελληνικό κράτος. Δεν χρησιμοποιήσαμε το κράτος για να κάνουμε διακανονισμούς. Πληρώσαμε πάρα πολλά πρόστιμα. Για ένα πολύ μεγάλο διάστημα υποφέραμε. Είναι πολύ δύσκολο να βάλλεσαι από την προηγούμενη κυβέρνηση.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαρτογράφηση;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να μπορείς να βασιστείς πάνω τους.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ένας άνθρωπος γιατί χρειάζεται να χαρτογραφήσει ανθρώπους; Ακούγεται τρομακτικό αν μπορεί να το κάνει ένας ιδιώτης…

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είμαι ένας άνθρωπος που έχω δύο εταιρείες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Ελέγχομαι από τις αμερικανικές αρχές. Υπάρχουν άνθρωποι που μας έχουν κάνει ζημιά και αμφιβάλλουν στο να συνεργαστούν μαζί μας.

(…)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μου κάνει εντύπωση, χρειάζεστε άνθρωπο στην Αστυνομία;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Πληρώναμε πρόστιμα. Θεωρώ τον εαυτό μου αδικημένο. Δεν έχουμε χρησιμοποιήσει το κράτος για να κάνουμε διακανονισμούς. Για ένα μεγάλο διάστημα υποφέραμε. Αυτά που συζητάμε τώρα έχουν γίνει το 2012. Μου έχουν κάνει τεράστια ζημιά. Την έχουμε βιώσει σε όλο το μεγαλείο την αδικία. Αισθάνομαι περήφανος γιατί, παρ’ όλους τους ελέγχους που μου έχουν κάνει, δεν έχει βρεθεί τίποτα.

Τι είπε για το πακιστανικό τηλέφωνο

Για το πακιστανικό τηλέφωνο που χρησιμοποιούσε στις συνομιλίες του με ποδοσφαιρικούς παράγοντες είπε ότι δεν γνώριζε ότι είναι πακιστανικό και ότι το χρησιμοποιούσε και για τις δουλειές του στη ναυτιλία, όχι μόνο για το ποδόσφαιρο.

Ανέφερε σχετικά: «Εγώ το έμαθα από τη δικογραφία ότι είναι πακιστανικό. Είναι οι κάρτες που πουλάνε στα αεροδρόμια, στις πλατείες. Το νούμερο του τηλεφώνου μου είχε διαρρεύσει. Ήταν παντού. Γι’ αυτό πήρα ένα δεύτερο τηλέφωνο. Φοβόμουν ότι μπορούσε να γίνει παράνομη καταγραφή. Δεν το πήρα για το ποδόσφαιρο. Μιλούσα για τη δουλειά μου. Για τη ναυτιλία».

Και συμπλήρωσε: «Έγινε παράνομη καταγραφή με παράγοντες αντιπάλων ομάδων» και τον τότε ποδοσφαιρικό παράγοντα του Παναθηναϊκού Νίκο Πατέρα.

Υπενθυμίζεται πως καταγεγραμμένες συνομιλίες του Βαγγέλη Μαρινάκη με το πακιστανικό τηλέφωνο έχουν χρησιμοποιηθεί και στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για την υπόθεση της μεταφοράς 2,1 τόνων ηρωίνης με το πλοίο«“Noor 1» στην Ελευσίνα τον Ιούνιο του 2014.

Μάλιστα οι συνομιλίες αυτές είχαν γίνει στο πλαίσιο της έρευνας του Αθλητικού Εισαγγελέα για την εγκληματική οργάνωση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η επιλογή Σαρρή στην ΕΠΟ

Αναφερόμενος στην επιλογή του κ. Σαρρή ο κατηγορούμενος ανέφερε: «Εμένα δεν με ενδιέφερε. Γιατί να με ενδιέφερε; Αν θέλαμε την ΕΠΟ να είναι κοντά μας, θα ήταν εύκολο να υποστηρίξω την υποψηφιότητα του κ. Γκαγκάτση. Είχε δείξει μια πολύ καλή συνεργασία με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού και να συνεχίσουμε τη συνεργασία. Τον κ. Σαρρή τον γνώριζα όταν ανέλαβα τον Ολυμπιακό. Ήταν αντιπρόεδρος της ΕΠΟ. Ξεκινώντας στον Ολυμπιακό ήθελα να έρθουν νέοι άνθρωποι.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιατί απασχολεί έναν πρόεδρο ΠΑΕ ποιος θα γίνει πρόεδρος;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν πιστεύω ότι ένας πρόεδρος της ΕΠΟ μπορεί να περάσει τη γνώμη του σε έναν δικαστή των επιτροπών της ΕΠΟ. Ο πρόεδρος δεν μπορεί να διαλέξει ή να ορίσει το διαιτητή. Η θέση του προέδρου της ΕΠΟ είναι κάτι σημαντικό. Αν δείτε στα τελευταία πέντε χρόνια πρωτοσέλιδα, φωτογραφίες, συνεντεύξεις, θα δείτε πως όλα αυτά τα χρόνια διαφημίζουν τις σχέσεις τους οι παράγοντες της ΑΕΚ και ΠΑΟΚ με τον πρόεδρο της ΕΠΟ ότι έχουν μεγαλύτερη δύναμη.

Ερωτηθείς από την πρόεδρο του δικαστηρίου Αριστέα Τσαμαδιά για τη συνομιλία του στελέχους του Ολυμπιακού Γιάννη Μώραλη με τον τότε υποψήφιο πρόεδρο της ΕΠΟ Γκαγκάτση (σ.σ. στις εκλογές όπου εξελέγη ο κατηγορούμενος Σαρρής), ο οποίος είχε πει ότι θα έχανε μόνο αν «έπεφταν» χρήματα, ο Β. Μαρινάκης απάντησε:

«Δεν συμφωνώ με το θέμα των χρημάτων. Να τσεκάρουμε τι θα κάνουν οι ενώσεις. Για μας ήταν εκτός ερώτησης».

Σε άλλο σημείο της απολογίας του συμπλήρωσε: «Είχα προσδοκίες με τον κ. Σαρρή. Ήταν νέο πρόσωπο για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θεωρούσα ότι θα κάναμε νέο ξεκίνημα με ανανέωση ανθρώπων. Ο Γκαγκάτσης είχε θέματα, ήταν υπάλληλος του Ολυμπιακού. Ήταν πιο έμπειρος από τον κ. Σαρρή. Θεώρησα ότι ένας άνθρωπος που έχει υποθέσεις στη Δικαιοσύνη να μη στηριχθεί από την ομάδα μας».

Ως προς τον προηγούμενο πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, τον οποίο αντικατέστησε ο κατηγορούμενος Γ. Σαρρής, υποστήριξε: «Ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Πιλάβιος ήταν ένας καλός πρόεδρος. Τον γνώρισα σε συμβούλιο της ΕΠΟ. Ήταν φιλικά προσκείμενος στον Παναθηναϊκό που είχε πάρει το πρωτάθλημα. Το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ήταν πολύ διαφορετικό. Εγώ ήμουν μόνιμος κάτοικος Λονδίνου. Δεν ήξερα κανέναν.

»Πρώτη φορά πάω σε δικαστήριο. Είμαι 52 ετών. Τότε θεωρούσα ότι ήταν φιλικά προσκείμενος στον Πατέρα. Με αυτά που έχω δει σήμερα θεωρώ ότι ήταν ένας καλός πρόεδρος».

Ζήτησε… σύσταση Μαρινάκη ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ζητούσε ανταλλάγματα ο κ. Πιλάβιος για να μην είναι υποψήφιος; (σ.σ. κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας έχει ακουστεί η επιθυμία του να πάρει θέση στην ΟΥΕΦΑ ή στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο)

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχε εκφράσει την επιθυμία του. Είχε ζητήσει να υπάρξει μια καλή σύσταση για το πρόσωπό του. Δεν ήταν όρος για να αποχωρήσει.

Τι απάντησε για τον εμπρησμό του φούρνου του διαιτητή Κωνσταντινέα

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ρώτησε τον απολογούμενο ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού γιατί πήγε στο νοσοκομείο να επισκεφτεί τον διαιτητή Ζωγράφο, ενώ δεν έκανε το ίδιο με τον διαιτητή Κωνσταντινέα, του οποίου άγνωστοι έκαψαν το φούρνο στην Καλαμάτα (σ.σ. ο οποίος στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ).

Ο κατηγορούμενος απάντησε: «Ανθρώπινα πήγα σε έναν άνθρωπο που κινδύνευε να χάσει τη ζωή του. Ο κ. Κωνσταντινέας έκανε καριέρα πάνω σε αυτό. Εδώ υπάρχει μια μεγάλη αδικία.  Όλος ο κόσμος πιστεύει ότι εγώ το έχω κάνει, με αυτά που έχω ακούσει όλα αυτά τα χρόνια.

«Δεν σας αποδίδεται τέτοια κατηγορία» του απάντησε η πρόεδρος κα. Τσαμαδιά.

Για τους δανεισμούς ποδοσφαιριστών ο κ. Μαρινάκης παραδέχθηκε πως σήμερα ο Ολυμπιακός έχει δέκα ποδοσφαιριστές δανεικούς σε άλλες ομάδες.

Σε ερώτηση της προέδρου για τον δανεισμό του ποδοσφαιριστή Ελευθερόπουλου στον Πανιώνιο, απάντησε: «Ο Ελευθερόπουλος ήταν για πολλά χρόνια παίκτης του Ολυμπιακού. Για μας καλό ήταν να πάει στον Πανιώνιο ή σε οποιαδήποτε άλλη ομάδα για να αποκτήσει εμπειρίες, δεν είπα ότι το μισό συμβόλαιο θα το πληρώσει ο Ολυμπιακός. Είπα ότι το μισό συμβόλαιο το πληρώνει ο μάνατζέρ του. Ορισμένοι δανεικοί του Ολυμπιακού με αντίπαλο τον Ολυμπιακό έχουν παίξει τα καλύτερά τους παιχνίδια για να αποδείξουν ότι κακώς τους δώσαμε δανεικούς».

Για συγκατηγορουμένους του είπε πως γνωρίζει κάποιους από αυτούς από τις συνεδριάσεις της ΕΠΟ, ενώ αρνήθηκε πως είχε προσωπική σχέση με τον πρόεδρο της Βέροιας και συγκατηγορούμενό του Αρβανιτίδη για την κατηγορία του στησίματος του αγώνα Ολυμπιακός-Βέροια που έληξε 3-0.

Ο Β. Μαρινάκης ρωτήθηκε και για το δεύτερο καταγγελλόμενο ως στημένο αγώνα ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο στις 5 Φεβρουαρίου 2015, ο οποίος είχε λήξει με 2-1 υπέρ των «ερυθρολεύκων».

Ο τότε τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας είχε καταγγείλει πως ο προπονητής του Ατρόμητου Σα Πίντο τού είπε τηλεφωνικά ότι δέχτηκε πιέσεις για τον καταρτισμό της ενδεκάδας ενόψει αυτού του αγώνα.

Διαβάστε τι απάντησε ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού:

«Ο Φύσσας ήταν στον Παναθηναϊκό. Ήταν άσχημο αυτό που έκανε. Έκανε ένα μεγάλο λάθος ο κ. Φύσσας. Μπορεί να πιέστηκε από την ομάδα του, τον Παναθηναϊκό. Μίλησε για παίκτες που δεν είχαν δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα. Ο Κατσουράνης ήταν συμπαίκτης του στην Εθνική και δεν έδωσε κανένα δικαίωμα».

Από την πρόεδρο του δικαστηρίου ρωτήθηκε και για συνομιλία του με παράγοντα της ΕΠΟ όπου κάνει αναφορά σε δύο συγκεκριμένους διαιτητές.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Για ποιον λόγο αναφερθήκατε σε δύο συγκεκριμένα ονόματα και δεν ζητήσατε κάποιους διακεκριμένους διαιτητές; Αντί να λέτε “βάλε τον καλύτερο”;

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν είχε την εμπειρία, είχε διαιτητεύσει. Αυτοί είχαν.

Η απολογία του ιδιοκτήτη του Ατρόμητου Γ. Σπανού

Νωρίτερα είχαν απολογηθεί ο ιδιοκτήτης του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός, ο τεχνικός διευθυντής της ομάδας Αγγελόπουλος, δύο ποδοσφαιριστές της Βέροιας και ο μέτοχος του Λεβαδειακού Γιάννης Κομπότης, οι οποίοι είναι επίσης κατηγορούμενοι στη δίκη για τα στημένα ματς κατά την περίοδο 2012-2015.

Ο ιδιοκτήτης και ο τεχνικός διευθυντής του Ατρόμητου απολογήθηκε για το φερόμενο ως στημένο ματς της ομάδας με τον Ολυμπιακό στις 5 Φεβρουαρίου 2015, ο οποίος είχε λήξει με 2-1 υπέρ των «ερυθρολεύκων».

Ο τότε τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής Τάκης Φύσσας είχε καταγγείλει πως ο προπονητής του Ατρόμητου Σα Πίντο τού είπε τηλεφωνικά ότι δέχτηκε πιέσεις για τον καταρτισμό της ενδεκάδας ενόψει αυτού του αγώνα.

Ο Φύσσας είχε συμπεράνει ότι επρόκειτο για τη μη συμμετοχή των Ναπολεόνι, Κυβρακίδη, Κατσουράνη και Πίτου Γκαρσία στο Καραϊσκάκη.

Όμως από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως οι Ναπολεόνι και  Κυβρακίδης είχαν περάσει ως αλλαγή σε αυτό το ματς, ενώ ο Κατσουράνης παραδέχτηκε αργότερα στον ίδιο τον Τάκη Φύσσα ότι όντως ήταν ανέτοιμος να αγωνιστεί.

Μάλιστα ο προπονητής Σα Πίντο επαναπροσλήφθηκε από τον Ατρόμητο την επόμενη αγωνιστική σεζόν.

Στην απολογία του ο ιδιοκτήτης του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός αρνήθηκε τη σε βάρος του κατηγορία.

Ως προς την κατηγορία του Φύσσα ότι δεν έπαιξαν όλοι οι βασικοί παίκτες, το απέδωσε στο rotation που κάνουν οι ποδοσφαιρικές ομάδες.

«Ήταν μια εβδομάδα που δώσαμε τρία παιχνίδια σε έξι ημέρες. Ήταν λογικό όταν έχεις τρία παιχνίδια να γίνονται και αλλαγές στην ομάδα. Στον πρώτο γύρο κερδίσαμε τον Ολυμπιακό στο γήπεδό μας».

Σε όλα τα παιχνίδια γίνεται μια διαχείριση του ρόστερ για να βγάλουν οι ποδοσφαιριστές τα παιχνίδια.

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του δικαστηρίου Αριστέα Τσαμαδιά ρώτησε τον κατηγορούμενο αν έπαιξε ρόλο στην κατάρτιση της ενδεκάδας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Έχετε ρόλο;

ΣΠΑΝΟΣ: Ο προπονητής.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Ο Αγγελόπουλος;

ΣΠΑΝΟΣ: Ο τεχνικός διευθυντής είναι ένα μάτι παραπάνω να βοηθάει τον προπονητή.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Με τον κ. Μαρινάκη γνωριζόσαστε;

ΣΠΑΝΟΣ: Γνωριζόμαστε. Δεν είμαστε φίλοι. Για θέματα σούπερ λιγκ ως πρόεδροι ΠΑΕ και ιδιοκτήτες.

Ερωτηθείς αν δεν χρησιμοποιήθηκε ποδοσφαιριστής που ήταν «δανεικός» από τον Ολυμπιακό, ο Γ. Σπανός απάντησε: «Με τον Ολυμπιακό δεν υπήρχε συμφωνία να μην παίξει ποδοσφαιριστής. Μάλιστα ήταν ο σκόρερ στο πρώτο παιχνίδι. Σε όλα τα πρωταθλήματα δίνουν ποδοσφαιριστές για να ψηθούν. Για να πάρει παιχνίδια ο ποδοσφαιριστής για να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερος. Και από ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό παλιότερα έχουμε πάρει ποδοσφαιριστές».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον τότε τεχνικό διευθυντή του Παναθηναϊκού και μάρτυρα κατηγορίας Τ. Φύσσα, τον οποίο κατηγόρησε ως αναξιόπιστο και ότι ψεύδεται.

«Μπήκαμε στη δικογραφία στο παρά ένα από μια κατάθεση που έδωσε ο μάρτυρας, με κενά και αντιφάσεις».

Κλείνοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος ιδιοκτήτης του Ατρόμητου Γιώργος Σπανός για τη σε βάρος του κατηγορία για το «στήσιμο» του αγώνα Ολυμπιακός-Ατρόμητος, υποστήριξε: «Δεν νιώθω ένοχος. Δεν έχω βγάλει λεφτά από το ποδόσφαιρο, έχω δώσει παρά πολλά».

Η δίκη συνεχίζεται στις 19 Νοεμβρίου με την αγόρευση του Εισαγγελέα της Έδρας Χαράλαμπου Λακαφώση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης