Ήταν κάποτε η «Ένωση Ξένων Ανταποκριτών» που είχε καθιερωθεί ως κόσμημα της δημοσιογραφικής δραστηριότητας στην ελληνική πρωτεύουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ποιος δεν θυμάται τις ημέρες δόξας της Ένωσης, όταν κάθε χρόνο οργάνωνε την περίφημη συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης με καλεσμένο τον πρωθυπουργό; Ήταν το γεγονός της χρονιάς.

Τα χρόνια πέρασαν και η αξονική τομογραφία της Ένωσης αυτής ταυτίζεται με εκείνες όλων των άλλων κοινωνικών και πολιτικών δραστηριοτήτων της χώρας. Με λίγα λόγια… παρακμή.

Αυτή ακριβώς η παρακμή άρχισε τη στιγμή που για πρώτη φορά στην ιστορία η «Ένωση Ξένων Ανταποκριτών» επιχορηγήθηκε και μάλιστα από το κράτος. Την απόφαση την έλαβε και τη νομιμοποίησε ο… Χρήστος Πρωτόπαπας του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την υλοποίηση ο Θόδωρος Ρουσόπουλος της Νέας Δημοκρατίας.

Η «Ένωση» είδε, λοιπόν, το ταμείο της να γεμίζει με 240.000 ευρώ ετησίως. Τα τελευταία χρόνια, η «επιχορήγηση» βαίνει μειούμενη λόγω και της μείωσης των εισπραχθέντων ποσών από το Αγγελιόσημο δεδομένου ότι από αυτήν τη δεξαμενή αντλούνται τα κρατικά χρήματα αυτής της συγκεκριμένης επιχορήγησης.

Θα περίμενε κανείς εν τη αφελεία του πως η «Ένωση Ξένων Ανταποκριτών» με τα έσοδα αυτά θα προχωρούσε στη διοργάνωση υψηλής δημοσιογραφικής σημασίας events. Αντίθετα, η πορεία της Ένωσης κατέδειξε πως η δόξα του ευγενούς σωματείου ανήκει πλέον μόνον στο παρελθόν.

Παραιτήσεις με νόημα

Πριν από λίγες ημέρες, δύο μέλη της Ένωσης, ο Βάνχεντ Βέρνερ και ο Δημήτρης Αγάδης υπέβαλαν την παραίτηση τους. Ο κ. Βέρνερ μάλιστα υπήρξε ένας από τους τελευταίους προέδρους. Ο λόγος που τους ώθησε σε παραίτηση είναι χαρακτηριστικός. Όπως οι ίδιοι επισημαίνουν, τους είναι εξαιρετικά ανυπόφορο να είναι μέλη μιας Ένωσης, η οποία επιχορηγείται από το Κράτος, χωρίς καμία ανταποδοτικότητα, όταν μάλιστα η κοινωνία στην Ελλάδα έχει υποστεί όλες αυτές τις περικοπές. Ακόμη περισσότερο δεν θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την αντίφαση, ως ξένοι ανταποκριτές να μεταδίδουν στα πέρατα του κόσμου εικόνες από την κατάρρευση της ελληνικής κοινωνίας, ενώ παράλληλα να ανέχονται η Ένωσή τους να επιχορηγείται, χωρίς να έχει ανάγκες και χωρίς να ανταποδίδει ως αντάλλαγμα με δραστηριότητες δημοσιογραφικού και άλλου περιεχομένου, ώστε τουλάχιστον να δικαιολογούνται αν μη τι άλλο τα έσοδα.

Οι δύο πρώτες παραιτήσεις ήταν μόνον η αρχή. Αναμένονται και άλλες όπως και ο διασυρμός της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών ο οποίος αναγκαστικά θα επακολουθήσει…

Το σκάνδαλο

Το χρήμα ανοίγει την όρεξη, θα έλεγε ο θυμόσοφος λαός, και η όρεξη φέρνει την απληστία. Η zougla .gr έχει στα χέρια της δύο έγγραφα.

Στο πρώτο καταγράφεται η ιδιωτική συμφωνία μεταξύ του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης κ. Φίλιππου Πάγκαλου και του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης κ. Δημήτρη Μεσσίνη και αφορά την παροχή δανείου ύψους 10.000 ευρώ που παρέχει η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών προς το… μέλλον.

Κατά τη σύμβαση, το δάνειο είναι άτοκο. Το δεύτερο έγγραφο αποτελεί αντίγραφο του γραμματίου το οποίο και πιστοποιεί πως τα χρήματα αυτά υπό μορφή δανείου δόθηκαν από ένα μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο άλλο, ατόκως, ωσάν η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών να είναι ευαγές πιστωτικό ίδρυμα.

Μόνον που αυτή η Ένωση δεν διαθέτει ίδια έσοδα από οικονομικές δραστηριότητες, αλλά απολαμβάνει μόνον της κρατικής επιχορήγησης.

Είναι λοιπόν σαφές πως αμέσως μετά τη ροή της κρατικής επιχορήγησης και εν έτει 2009, ο πρόεδρος της Ένωσης, αποφασίζει και χορηγεί με υπογραφή του στον Γενικό Γραμματέα της Ένωσης δάνειο αρκετών χιλιάδων ευρώ, ατόκως. Μόνον που Ένωση δεν είναι προσωπική τους επιχείρηση, ούτε υπάγεται σε κάποια εξωχώρια εταιρεία. Πρόκειται για σωματείο, που επιχορηγείται από το κράτος και υπόκειται σε σαφή νομοθεσία.

H επίμαχη σύμβαση

     

 

To υπογεγραμμένo γραμμάτιο

Η επιχορήγηση που ενέκρινε ο Χρήστος Πρωτόπαπας και υλοποίησε ο Θόδωρος Ρουσσόπουλος χρησιμοποιείται για την «εξυπηρέτηση» ή μάλλον την «αλληλοεξυπηρέτηση» μεταξύ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Αναίδεια

Πριν από λίγα μόλις εικοσιτετράωρα, η διοίκηση της Ένωση Ξένων Ανταποκριτών «ξύπνησε» από πολύμηνο λήθαργο και εξέδωσε ανακοίνωση. Σε ρόλο «ξυπνητηριού» η περίφημη τροπολογία του Υπουργού Οικονομικών για την υπαγωγή στον ΕΟΠΥΥ, του Ταμείου των δημοσιογράφων και άρα και εκείνου της Ένωσης (διότι οι ξένοι ανταποκριτές, όχι όλοι, αλλά ορισμένοι έχουν και Ταμείο, το ΤΑΙΣΥΤ).

Στη δεύτερη παράγραφο αυτής της ανακοίνωσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ανταποκριτών καλεί και υποδεικνύει στην κυβέρνηση να μην προβεί σε αλλαγές επιβολής φόρων και άρα συλλογής εσόδων (Αγγελιόσημο κ.λπ.) που αφορούν τον δημοσιογραφικό κλάδο. Επισημαίνεται λοιπόν στην ανακοίνωση: «Επίσης η Ε.Α.Ξ.Τ. εκφράζει την ανησυχία της και την αντίθεσή της προς οποιαδήποτε σκέψη ή σχέδιο υπάρχει περί περικοπής ή κατάργησης των πόρων του Ταμείου μας».

Είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που μία Ένωση ή Σωματείο ξένων δημοσιογράφων προχωρεί σε υποδείξεις στο κράτος που τους φιλοξενεί, για άσκηση πολιτικής.

Πρόκειται για ατόπημα. Αυτός είναι ο λόγος που ήδη η συμπεριφορά αυτή αποτελεί αντικείμενο συζήτησης στα «μεγάλα δημοσιογραφικά μαγαζιά», όπως στα Ξένα Ειδησεογραφικά Πρακτορεία και στα ανταποκριτικά γραφεία των μεγάλων ξένων εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών υπονομεύει την ίδια την άσκηση της δραστηριότητας του ανταποκριτή που υπαγορεύεται από συγκεκριμένους κανόνες που διέπουν την ελεύθερη άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος χωρίς διαπλοκές, παρεμβάσεις και υποδείξεις… τρίτου τύπου!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης