Ούτε σανίδι δεν υπάρχει στις εταιρίες εμπορίας ξύλων στην Φθιώτιδα εδώ και τρεις εβδομάδες. Οι περισσότερες αποθήκες έχουν βάλει λουκέτο αφού ξύλα για να πουλήσουν δεν υπάρχουν. Η αυξημένη ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης από την μια και ο κακός καιρός από την άλλη που σταμάτησε την υλοτομία στέγνωσαν την αγορά.

Αγωνιωδώς οι πολίτες ψάχνουν καυσόξυλα για να ζεσταθούν αφού δεν είναι λίγοι αυτοί που αδυνατούν να πληρώσουν πετρέλαιο αλλά οι επιχειρηματίες δεν είναι σε θέση να απαντήσουν για το πότε θα εφοδιάσουν τις αποθήκες τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μελέτη υλοτόμησης στην Ελλάδα γίνεται για περίοδο 10 ετών. Την υλοτόμηση αναλαμβάνουν κάθε χρόνο οι δασικοί συνεταιρισμοί και τα ξύλα διατίθενται στην αγορά. Ένα μέρος από αυτά δίνεται σε συνταξιούχους του ΟΓΑ με μικρότερο τίμημα για να καλύψουν τις ατομικές τους ανάγκες.

Όμως, η ποσότητα που υλοτομείται κάθε χρόνο είναι η ίδια. Έτσι, φέτος που η ζήτηση είναι αυξημένη υπάρχει έλλειψη. Συμπληρωματικά κάθε χρόνο γίνεται και εισαγωγή ξύλων κυρίως από την Βουλγαρία. Ο χιονιάς όμως που έπληξε τα βαλκάνια δεν επέτρεψε τις εισαγωγές από την γειτονική χώρα.

Αποτέλεσμα όλων αυτών η αύξηση στην τιμή των ξύλων αλλά και η αύξηση της λαθροϋλοτομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόβλημα υπάρχει και στα κάρβουνα, αφού και αυτά από ξύλα γίνονται όχι όμως σε μεγάλο βαθμό.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: lamiastar.gr

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης