Στις 700.000 ευρώ υπολογίζεται η ζημιά στην παραγωγή σκόρδου Βύσσας από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Σκόρδου Ν. Βύσσας. Η έντονη βροχή προκάλεσε ζημιές στα σκόρδα μετά τη συγκομιδή τους, τα οποία βρισκόταν σε διαδικασία ξήρανσης.

Όπως αναφέρει το methorios.gr,  ο φετινός καιρός προκάλεσε και τη μειωμένη παραγωγή σκόρδου. Ενέργειες ενίσχυσης των σκορδοπαραγωγών ζήτησαν οι Βουλευτές του ΚΚΕ από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να μη χαθεί η παραδοσιακή καλλιέργεια του Έβρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι «το μέγεθος της ζημιάς για τους μικρομεσαίους παραγωγούς της Ν. Βύσσας είναι μεγαλύτερο αν αναλογιστεί κανείς το μεγάλο κόστος παραγωγής για ένα παραδοσιακό αγροτικό προϊόν, όπως είναι το σκόρδο. Οι παρατεταμένες ανοιξιάτικες βροχοπτώσεις επέφεραν μείωση της αναμενόμενης φετινής παραγωγής, που πουλιέται σε πολύ χαμηλές τιμές λόγω του σκληρού ανταγωνισμού από αθρόες εισαγωγές των μεγαλεμπόρων και που τώρα καταστράφηκε λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν προσφέρει κάλυψη για το αίτιο αυτό, όπως δεν προσφέρει κάλυψη για όλους τους κινδύνους των καλλιεργειών φυτικής & ζωικής παραγωγής σε όλα τα στάδια ανάπτυξης τους.

Η καλλιέργεια του σκόρδου στην περιοχή της Ν. Βύσσας στον Έβρο αποτελεί για πολλούς αγρότες μονοκαλλιέργεια και άρα πρόκειται για μεγάλη απώλεια στο φετινό εισόδημα τους. Και μάλιστα τη στιγμή που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών συνεχώς μειώνεται εξαιτίας των εφαρμοζόμενων αντιαγροτικών πολιτικών της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων και των επαναλαμβανόμενων ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν υποστεί».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης