Δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν την Πέμπτη από Τούρκους κατά τη διάρκεια περιπολίας στην περιοχή Καστανιές Έβρου, καθώς, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, βρέθηκαν στο τουρκικό έδαφος.

Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι καλά στην υγεία τους και έχουν μεταφερθεί στην Αδριανούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην ΕλλάδαΣύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, το πρωί της Πέμπτης 1 Μαρτίου, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο σε τουρκικό έδαφος. Του περιστατικού έχουν επιληφθεί οι αρμόδιες αρχές.

Από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές Αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα.

Είναι καλά στην υγεία τους και βρίσκονται στην Αδριανούπολη, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το zougla.gr επικοινώνησε με το ΓΕΣ, στελέχη του οποίου ανέφεραν ότι οι στρατιωτικοί είναι μια χαρά και το θέμα πλέον χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να περατωθούν οι σχετικές διαδικασίες για την επιστροφή τους. 

Για πρωτόγνωρο περιστατικό κάνουν λόγο στελέχη του Γενικού Επιτελείου Στρατού, καθώς, όπως ανέφεραν, δεν έχει συμβεί τα τελευταία πολλά χρόνια κάτι ανάλογο.

«Oι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα άσχημες, με χαμηλή ορατότητα» αναφέρουν τα στελέχη του ΓΕΣ, ενώ επισημαίνουν ότι στο σημείο όπου χάθηκε η ελληνική περίπολος δεν υπάρχει ποτάμι, με αποτέλεσμα τα δύο στελέχη να μπουν στο τουρκικό έδαφος δίχως να το καταλάβουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Έλληνες στρατιωτικοί (ένας αξιωματικός και ένας ΕΠΟΠ) ξαφνιάστηκαν όταν κατάλαβαν ότι χάθηκαν και στη συνέχεια συνελήφθησαν από την τουρκική περίπολο. 

Σε χαμηλούς τόνους αναφέρει το συμβάν ο τουρκικός Τύπος

Οι εφημερίδες στην Τουρκία αντέδρασαν με μεγάλη καθυστέρηση στην είδηση περί συλλήψεως δύο Ελλήνων στρατιωτικών και τελικά δημοσίευσαν ανταπόκριση από την Αθήνα. Τα δημοσιεύματα περιορίζονται στο να επαναλάβουν ό,τι ακριβώς έχει γραφτεί στα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Δείτε τα δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Hurriyet» και «Milliyet»

Οι τίτλοι των δύο δημοσιευμάτων είναι παρόμοιοι και περιγράφουν το συμβάν ως εξής: Δύο Έλληνες στρατιωτικοί συνελήφθησαν στον Έβρο.

Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού

Η δασική περιοχή Καστανιών Έβρου, όπως αποτυπώνεται στον χάρτη

Δ. Τζανακόπουλος: «Αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών»

Ενημέρωση παρείχε για το περιστατικό με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Τζανακόπουλος δήλωσε σχετικά: «Βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ. Οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας».

Η αντίδραση της ΝΔ για το περιστατικό:

Ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές:

«Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές.

Και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα.

Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης