«Σοβαρά περιβαλλοντικά ζητήματα αναμένεται να δημιουργηθούν από την εφαρμογή απόφασης του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την λιγνιτική δραστηριότητα σε μια περιοχή 148 χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης. Πρόκειται για την ενοποίηση των δραστηριοτήτων ορυχείων που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία, σε συνδυασμό και με την διάνοιξη νέων». Τα παραπάνω αναφέρει στο ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Δακής, με αφορμή την κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτησης της Περιφέρειας για την ακύρωσης της σχετικής απόφασης.

Ο κ. Δακής τονίζει ότι κατά των συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων έχουν ταχθεί με αποφάσεις τους τα δημοτικά συμβούλια των πρώην δήμων Ελλησπόντου, Αγίας Παρασκευής, Υψηλάντη και Πτολεμαΐδας καθώς και η πρώην νομαρχία Κοζάνης καθώς δεν προβλέπεται σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων. Ως τέτοια αναφέρει, μεταξύ άλλων, τις αποθέσεις αδρανών υλικών από τα ορυχεία, σε μικρότερη των 250 μέτρων απόσταση από κατοικημένους οικισμούς, την έλλειψη πρόβλεψης για κλειστούς ταινιόδρομους μεταφοράς τέφρας, αλλά και την μη πρόβλεψη μετεγκατάστασης της Ακρινής, για την οποία υπήρξε και νομοθετική ρύθμιση από πλευράς κυβέρνησης πριν από ένα χρόνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Απαιτείται να υπάρξει στοιχειώδες ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για να ληφθούν δράσεις προστασίας της υγείας των κατοίκων της περιοχής καθώς και για την προστασία και αποκατάσταση της πρωτοφανούς σε μέγεθος οικολογικής καταστροφής που έχει συντελεστεί τα τελευταία 55 χρόνια στην περιοχή», σημειώνει ο Περιφερειάρχης και προτείνει την αναπροσαρμογή των περιβαλλοντικών όρων ώστε να δίνονται ουσιαστικές λύσεις στα ζητήματα που προκύπτουν.

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης