Έρχονται νέα μέτρα

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015, 08:50


του Κώστα Ιερίδη

Σε αγώνα δρόμου για την εισροή κεφαλαίων στα δημόσια ταμεία επιδίδεται το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα προβλήματα ρευστότητας συνεχίζουν να προκαλούν «πονοκέφαλο» στο κυβερνητικό επιτελείο.

Νέα εισπρακτικά μέτρα περιλαμβάνονται στη δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρουςΣύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται νέα εισπρακτικά μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνονται στη δέσμη μεταρρυθμίσεων που θα στείλει η κυβέρνηση στους Ευρωπαίους εταίρους μέσα στις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, βάσει των επικρατέστερων σεναρίων αναμένεται να σημειωθεί αύξηση στους έμμεσους φόρους, κυρίως σε  οινοπνευματώδη προϊόντα, ενώ ήδη έχει αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην εξίσωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Στο συγκεκριμένο μέτρο έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες αρκετά στελέχη της κυβέρνησης, όπως ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπαλάφας, καθώς και ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής.

Επιπλέον, θα δοθούν κίνητρα στους φορολογουμένους να δηλώσουν εισοδήματα που ενδεχομένως έχουν αποκρύψει. Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έχει ήδη τονίσει πως βρίσκεται «στα σκαριά» περαίωση-εξπρές για όσους δεν υπέβαλαν δηλώσεις εισοδήματος και δεν πλήρωσαν τους φόρους τους τα προηγούμενα έτη.


Διατηρείται και το 2015 ο «πετυχημένος» ΕΝΦΙΑ. Πιθανή η αλλαγή ονομασίαςΌσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, πηγές επισημαίνουν πως θα διατηρηθεί τουλάχιστον για το 2015, με το πιο αισιόδοξο σενάριο να θέλει τη... μετονομασία του. Εξάλλου, παρά τις πολυάριθμες αντιδράσεις, ο συγκεκριμένος φόρος θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος: το 2014 μπήκαν στα κρατικά ταμεία περίπου 2,6 δισ. ευρώ και μόνο το πρώτο δίμηνο του 2015 εισπράχθηκαν περισσότερα από 650 εκατ. (στα 2,5 δισ. ευρώ ο στόχος για το 2015).

Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει και το σενάριο της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα. Το βάρος φαίνεται να πέφτει στην εξαίρεση των νησιών από το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών κατά 30%, ενώ σχεδιάζεται ο μειωμένος συντελεστής στα ξενοδοχεία (6,5%) να διαμορφωθεί σε 13%.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 24 Μαρτίου 2015, 10:46