Με στόχο την επιστροφή καταθέσεων από τα… στρώματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς και την ευκολότερη εισαγωγή αγαθών, το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδoς (ΤτΕ) προωθούν νέες αλλαγές όσον αφορά στο καθεστώς των capital controls. Την ίδια στιγμή, αίρονται από σήμερα ορισμένοι περιορισμοί στο άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών από φοιτητές εσωτερικού και στρατευμένους, και μειώνονται τα εμπόδια στη διεκπεραίωση αιτημάτων για αγορές προϊόντων (αξίας έως και 5.000 ευρώ) από το εξωτερικό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Αιτήματα επαγγελματιών και επιχειρήσεων για εισαγωγές αξίας έως 5.000 ευρώ μπορούν από σήμερα Πέμπτη να διεκπεραιώνονται απευθείας στα τραπεζικά καταστήματα της χώρας
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση ΦΕΚ της νέας υπουργικής απόφασης που φέρει την υπογραφή του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και η οποία στοχεύει στην περαιτέρω διευκόλυνση των συναλλαγών. Ειδικότερα, εξετάζεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα των πολιτών να καταθέτουν μετρητά στους καταθετικούς λογαριασμούς ταμιευτηρίου, τρεχούμενων ή όψεως, από τους οποίους θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να κάνουν ανάληψη του συνόλου αυτών των χρημάτων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», θα προβλέπεται ακόμη η δυνατότητα… σπασίματος προθεσμιακών καταθέσεων πολιτών και επιχειρήσεων, όταν πρόκειται για αγορά ακινήτου.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είναι ενήμερος για τις αλλαγές αυτές και έχει ανάψει το πράσινο φως για την εφαρμογή τους, έτσι ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, να κυκλοφορήσει περισσότερο χρήμα στην αγορά και να γίνονται με μεγαλύτερη άνεση οι πληρωμές για τις εισαγωγές αγαθών από το εξωτερικό.

Τι θα ισχύσει με εισαγωγές αγαθών και καταθέσεις

Η νέα υπουργική απόφαση χαλαρώνει τους ασφυκτικούς περιορισμούς στις εισαγωγές αγαθών, που είχαν οδηγήσει στα όριά τους κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας «stock». Εκτιμάται ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα μπορούν να προχωρούν πλέον σε συναλλαγές με το εξωτερικό, χωρίς προβλήματα, για συγκεκριμένα ποσά και προϊόντα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η νέα υπουργική απόφαση χαλαρώνει τους ασφυκτικούς περιορισμούς στις εισαγωγές αγαθών, που είχαν οδηγήσει στα όριά τους κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα δημιουργίας «stock»Την ίδια στιγμή εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να δοθούν κίνητρα στους καταθέτες ώστε να επιστρέψουν τα χρήματά τους στις τράπεζες. Ειδικότερα, έχει τεθεί επί τάπητος η κατάργηση του ημερήσιου ορίου ανάληψης (60 ευρώ/ημέρα, 420 σωρευτικά/εβδομάδα). Οι καταθέτες που θα επιστρέψουν ένα ποσό στον λογαριασμό τους, ύψους 5.000 – 50.000 ευρώ, θα μπορούν ανά πάσα στιγμή να πηγαίνουν στο γκισέ της τράπεζας και να προχωρούν σε ανάληψη μέρους ή του συνόλου των χρημάτων αυτών.

Ένα τέτοιο μέτρο κινείται προς την κατεύθυνση της ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης προς τις τράπεζες, απομακρύνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ενός «κουρέματος» καταθέσεων ή επιβολής νέων περιορισμών στις αναλήψεις.

Σε ισχύ δύο αλλαγές

Όσον αφορά στις αλλαγές που τίθενται σε ισχύ από σήμερα, η πρώτη αφορά σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Από σήμερα παρέχεται η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών εντός Ελλάδος από φοιτητές εσωτερικού και από στρατευμένους, προκειμένου να μεταφέρουν σε αυτούς κάθε μήνα χρηματικό ποσό έως 2.000 ευρώ.Αιτήματα για εισαγωγές προϊόντων, εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αξίας έως και 5.000 ευρώ, μπορούν πλέον να διεκπεραιώνονται απευθείας από τα τραπεζικά καταστήματα και όχι κεντρικά – όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα- από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως και τις 28 Αυγούστου, εκκρεμούσαν 24.000 τέτοια αιτήματα, τα οποία αφορούσαν ως επί το πλείστον μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή άλλα 40.000 σχετίζονταν με ποσά άνω των 5.000 ευρώ.

Επίσης, από σήμερα παρέχεται η δυνατότητα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών εντός Ελλάδος από φοιτητές εσωτερικού και από στρατευμένους, προκειμένου να μεταφέρουν σε αυτούς κάθε μήνα χρηματικό ποσό έως 2.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά στους φοιτητές εξωτερικού ήδη από τις 19 Αυγούστου επιτρέπεται η μεταφορά ποσού έως 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο. Το εν λόγω ποσό αυξάνεται σε 8.000 ευρώ, εφόσον τα χρήματα αυτά αφορούν σε πληρωμή σε φοιτητική εστία ή εκμίσθωση κατοικίας φοιτητή. Απαραίτητη θεωρείται η προσκόμιση των σχετικών εγγράφων-δικαιολογητικών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης