Έκτακτο δελτίο καιρού: Καύσωνας προ των πυλών

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019, 11:57
Έκτακτο δελτίο καιρού: Καύσωνας προ των πυλών

Το «καμπανάκι» για αφρικανικό καύσωνα, ο οποίος θα «χτυπήσει» από αύριο, Παρασκευή, έως και το Σάββατο τη χώρα μας, κρούει η υπηρεσία Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική στην περιοχή μας, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες έως το Σάββατο 03/08.  

Οι θερμότερες ημέρες, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται να είναι η Παρασκευή και κυρίως το Σάββατο, 2 και 3 Αυγούστου, οπότε οι μέγιστες θερμοκρασίες στα κεντρικά ηπειρωτικά θα φτάσουν τοπικά τους 41 έως 42 βαθμούς Κελσίου. 

Οι εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής θα αγγίξουν τους 39 έως 40 βαθμούς στη Θεσσαλία και στη νότια Κρήτη, ενώ το Σάββατο στην κεντρική Ελλάδα το θερμόμετρο θα ανέβει στους 41-42 βαθμούς.

Δείτε στον χάρτη τις εκτιμώμενες μέγιστες θερμοκρασίες κατά τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 02/08 που θα φτάσουν τους 39 - 40 ⁰C. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόγνωση του ΕΑΑ-meteo, το κύμα ζέστης φαίνεται να είναι σύντομο, αφού από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου αναμένεται η ενίσχυση των βορείων ανέμων, που θα ενταθούν την Κυριακή, με συνέπεια την υποχώρηση των υψηλών θερμοκρασιών, ενώ στα βόρεια προβλέπονται τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως τις θερμές ώρες του Σαββάτου.

Λόγω των αναμενόμενων υψηλών θερμοκρασιών θα πρέπει να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, τα οποία συνοπτικά παρουσιάζονται στο παρακάτω γράφημα.

 

 

Πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, meteo.gr

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2019, 12:31