Την «ανοχή» της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών στη συνεχιζόμενη παράνομη λειτουργία του Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) Τρίπολης, στην περιοχή «Άγιος Βλάσσης», που δικαιολογημένα έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, φέρνει με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), Νίκος Χουντής.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής, στην ερώτησή του, αφού επισημαίνει ότι, ο εν λόγω ΧΑΔΑ «Περιβάλλεται από αναγνωρισμένο ιστορικό χώρο (Τρικόρφων), γειτνιάζει με περιοχή NATURA2000, σε μικρή απόσταση κάτω από αυτόν περνά το υδραγωγείο της Τρίπολης», και βρίσκεται κοντά σε σχολεία, νοσοκομείο και κατοικίες, τονίζει ότι, «σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, έχουν συσσωρευτεί περισσότερες από 70.000 τόννοι απορριμμάτων, τα οποία μάλιστα, συχνά αναφλέγονται, θέτοντας σε κίνδυνο το περιαστικό δάσος της Τρίπολης, ενώ εκλύονται και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, αναθυμιάσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας στην ερώτησή του, ο Έλληνας ευρωβουλευτής τονίζει ότι ο ΧΑΔΑ αυτός, «Ουδέποτε αδειοδοτήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις πυρασφάλειας και υγειονομικής διαχείρισης των απορριμμάτων», και επιπλέον, ότι, «Λειτουργεί από το 2015, με διαδοχικές αποφάσεις παράτασης λειτουργίας, ως σταθμός μεταφόρτωσης και όχι χωματερής, με προϋποθέσεις και όρους που δεν τηρούνται».

Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, αφού υπενθυμίζει ότι, «Στην περιοχή υπάρχουν άλλοι 2 ΧΑΔΑ (με συσσωρευμένους, πλέον του 1 εκατ. τόννους απορριμμάτων) που έκλεισαν με δικαστική απόφαση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί», και ότι «Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία ΧΑΔΑ», καλεί την Κομισιόν να απαντήσει εάν «Θεωρεί νόμιμη την ύπαρξη και λειτουργία του ανωτέρω ΧΑΔΑ», καλώντας την παράλληλα να λάβει τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου για το κλείσιμο αυτού, αλλά και την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ που έχουν κλείσει.

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΘΕΜΑ: Λειτουργία επικίνδυνου ΧΑΔΑ στην Τρίπολη
Με την ανοχή των ελληνικών αρχών, στο Δήμο Τρίπολης εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομος ΧΑΔΑ (περιοχή «Άγιος Βλάσσης»), όπου, σύμφωνα με καταγγελίες των κατοίκων, έχουν συσσωρευτεί περισσότερες από 70.000 τόννοι απορριμμάτων, τα οποία μάλιστα, συχνά αναφλέγονται, θέτοντας σε κίνδυνο το περιαστικό δάσος της Τρίπολης, ενώ εκλύονται και επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία, αναθυμιάσεις.

Δεδομένου ότι ο ΧΑΔΑ:
Περιβάλλεται από αναγνωρισμένο ιστορικό χώρο (Τρικόρφων).

Γειτνιάζει με περιοχή NATURA2000.

Σε μικρή απόσταση κάτω από αυτόν περνά το υδραγωγείο της Τρίπολης.
Βρίσκεται κοντά σε σχολεία, νοσοκομείο, στρατόπεδο και κατοικίες.
Ουδέποτε αδειοδοτήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, αφού δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις πυρασφάλειας και υγειονομικής διαχείρισης των απορριμμάτων
Λειτουργεί από το 2015, με διαδοχικές αποφάσεις παράτασης λειτουργίας, ως σταθμός μεταφόρτωσης και όχι χωματερής, με προϋποθέσεις και όρους που δεν τηρούνται.

Και ότι:
Στην περιοχή υπάρχουν άλλοι 2 ΧΑΔΑ (με συσσωρευμένους, πλέον του 1 εκατ. τόννους απορριμμάτων) που έκλεισαν με δικαστική απόφαση και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Τρίπολης, αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί.

Η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη λειτουργία ΧΑΔΑ,

Ερωτάται:
Θεωρεί νόμιμη την ύπαρξη και λειτουργία του ανωτέρω ΧΑΔΑ;
Τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να κλείσει;
Υπάρχει νομική υποχρέωση αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που έχουν κλείσει;

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης