Η πρώτη παρέμβαση από τον Δήμο Αθηναίων στον Βοτανικό Κήπο του ΕΚΠΑ, στην Ιερά Οδό, στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης που υπογράφηκε πρόσφατα, προκειμένου να ανοίξει για τους πολίτες ο ιστορικός αυτός χώρος στην περιοχή του Βοτανικού, πραγματοποιήθηκε, το πρωί της Τετάρτης, από τους ανθρώπους της Διεύθυνσης Πρασίνου.

Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν με την εποπτεία του αρμόδιου αντιδημάρχου Σάκη Κολλάτου, αφορούσαν απομάκρυνση της ξερής βλάστησης που είχε συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της ελλιπούς συντήρησης ενώ τους επόμενους μήνες θα γίνουν όλες οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου αυτός ο πνεύμονας πρασίνου έκτασης 7 στρεμμάτων  να αναμορφωθεί ριζικά και να γίνει πόλος έλξης για τους Αθηναίους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η προγραμματική σύμβαση που συνυπέγραψαν πρόσφατα ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος προβλέπει την συντήρηση και διαχείριση των δομών του Βοτανικού Κήπου και την αναβάθμιση του φυσικού του περιβάλλοντος μέσω παρεμβάσεων των υπηρεσιών του Δήμου. Με τις δράσεις αυτές ο κήπος θα ξαναγίνει επισκέψιμος στο ευρύ κοινό συμβάλλοντας στην συνολική αναβάθμιση της περιοχής του Βοτανικού και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτη προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η βιοποικιλότητα από τα περίπου 200 είδη φυτών που καλλιεργούνταν στον κήπο. Υπάρχουν πολλά είδη δένδρων και θάμνων (μερικά πολύ μεγάλης ηλικίας), αρκετά ποώδη είδη, και μικρές  τεχνητές λίμνες με υδρόβια φυτά. Στα ενδιαφέροντα φυτά του Κήπου περιλαμβάνονται ορισμένα πανύψηλα είδη Cupressus sempervirens και Washingtonia sp. και κάποια φυτά ιστορικής σημασίας.

Ο Βοτανικός Κήπος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών ιδρύθηκε το 1835 σε μία έκταση 12 εκταρίων του κτήματος Χασεκή της Ιεράς Οδού. Αρχικά λειτούργησε ως δενδρώνας, μετατράπηκε σε Βοτανικό Κήπο το 1838 και αναδιοργανώθηκε μετά το 1851, αναγνωρίστηκε δε ως επιστημονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών το έτος 1867. Κατόπιν, το μεγαλύτερο μέρος του Κήπου περιήλθε στη Γεωπονική Σχολή Αθηνών, μετά την ίδρυσή της το έτος 1915, στο δε Πανεπιστήμιο Αθηνών  σήμερα έχουν απομείνει αυτά τα 7 στρέμματα που σύντομα θα μπορούν να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι με μια επίσκεψή τους εκεί.

«Σήμερα, μπαίνει μπροστά ένα έργο σημαντικό ως προς την κοινωνική αλλά και την ιστορική του διάσταση. Κάνουμε το πρώτο βήμα για να αποκαταστήσουμε τον Βοτανικό Κήπο. Να μπορούν να τον επισκέπτονται όλοι και να συνεχίσει, με την παρουσία του, να κάνει πιο πλούσια και πιο φωτεινή την ιστορία της Αθήνας» τονίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης