Το μεσημέρι ο Δήμος Αθηναίων και η Διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων παρουσίασαν την πρώτη μεγάλη κοινωνική έρευνα για τον άστεγο πληθυσμό της πρωτεύουσας ενόψει της αυριανής Διεθνούς Ημέρας κατά της φτώχειας και του Κοινωνικού αποκλεισμού. Τα συγκλονιστικά ευρήματα της Έρευνας για τη Φτώχεια και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό στην Αθήνα, όπου εν έτει 2013, περισσότεροι από 20.000 συμπολίτες μας υποστηρίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο από τις δομές κοινωνικής αλληλεγγύης του δήμου, παρουσίασε o ίδιος ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κοινωνική έρευνα -ποιοτική μάλιστα, καθώς στηρίχτηκε σε ερωτηματολόγια- που διενεργήθηκε από δήμο της χώρας, στο μητροπολιτικό μάλιστα κέντρο της, όπου συμπυκνώνονται με τον σκληρότερο τρόπο τα δύσκολα προβλήματα που γεννά η κρίση στην ελληνική κοινωνία.

Συγκεκριμένα, 1.667 σιτιζόμενοι, 480 άστεγοι και 774 νοικοκυριά ωφελούμενα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο έλαβαν μέρος στην έρευνα που διενήργησε η Κοινωνική Υπηρεσία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ), ώστε να προσδιορίσει το προφίλ των θυμάτων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το προφίλ του μέσου αστέγου

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι καταγεγραμμένοι άστεγοι είναι 1.000 εκ των οποίων το 53% είναι Έλληνες. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν έχουν οικογένεια, είναι άνεργοι και συνήθως είναι εξαρτημένοι από ουσίες. Αναλυτικά, σε 480 καταγεγραμμένα περιστατικά, το 53% είναι Έλληνες, άντρες (77%), ουσιοεξαρτημένοι (58%).

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι το γεγονός ότι επιλέγουν να μείνουν στο δρόμο από το να μεταβούν στο υπνωτήριο του Δήμου στην Ομόνοια. Μόλις το 22% των καταγεγραμμένων περιπτώσεων επιθυμεί τη μεταφορά του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει το γεγονός ότι 80 άστεγοι δηλώνουν στην έρευνα του Κ.Υ.Α.Δ.Α. που παρουσίασε στην Τεχνόπολη ο Γιώργος Καμίνης, πως επιλέγουν να διαμένουν στους δρόμους με δική τους βούληση και επιθυμία, χωρίς να εξετάζουν τις εναλλακτικές.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα στοιχεία καταγραφής των αστέγων.

Οι σιτιζόμενοι στις δομές του ΚΥΑΔΑ

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που προκύπτουν από τα συσσίτια που προσφέρει το ΚΥΑΔΑ, το 73% από τους Έλληνες σιτιζόμενους είναι άνεργοι περίπου 2 χρόνια, το 41% προσήλθε στο συσσίτιο τους τελευταίους 6 μήνες, το 46% είναι μεταξύ 36 και 55 ετών, το 50% είναι άγαμοι, το 7,5% έχει τίτλο ανώτατης εκπαίδευσης και το 0,7% μεταπτυχιακό.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε τα συμπεράσματα της έρευνας για τους σιτιζόμενους στο ΚΥΑΔΑ.

Ποιοι απευθύνονται στο Κοινωνικό Παντοπωλείο

Αναφερόμενος στη δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου, ο δήμαρχος Αθηναίων παρέθεσε τα εξής στοιχεία: 76% είναι Έλληνες, 14% χαμηλοσυνταξιούχοι, 76% άνεργοι. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Καμίνης στο γεγονός ότι ποσοστό 77% των ανέργων δεν παίρνει καν επίδομα ανεργίας, πρόβλημα για το οποίο θα πρέπει να βρεθεί μια λύση από την διοίκηση του ΟΑΕΔ, στην οποία διατίθεται και ο ίδιος να συμβάλει από τη δική του πλευρά.

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης