Ανοίγει τη «βεντάλια» της έρευνας για τα επεισόδια που έχουν πρωταγωνιστές φιλοναζιστικά στοιχεία ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, ο οποίος, με παραγγελία του, ζητεί να διερευνηθούν κι άλλα σοβαρά αδικήματα, όπως αυτό της εγκληματικής οργάνωσης.

Με αφορμή τα πρόσφατα βίαια επεισόδια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από ακροδεξιούς και φιλοναζιστές, ο κ. Πλιώτας επεκτείνει το πλαίσιο της έρευνας και για άλλες αξιόποινες πράξεις, βαρύτερης ποινικής απαξίας, όπως αναφέρει, από τα πλημμελήματα για τα οποία έχουν ήδη σχηματιστεί δικογραφίες.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απευθυνόμενος στους συναδέλφους του στις Εισαγγελίες Εφετών και Θεσσαλονίκης, ο κ. Πλιώτας τούς καλεί ουσιαστικά να εξαντλούν τις δικονομικές τους ενέργειες ως προς την κατεύθυνση της πλήρης διερεύνησης των υποθέσεων αυτών και να μην τις αντιμετωπίζουν ως μεμονωμένα περιστατικά, μη συνδεόμενα μεταξύ τους. «Υπάρχουν έδαφος και αφορμή για δική σας δικονομική παρέμβαση», τονίζει χαρακτηριστικά προς τους εισαγγελείς, ανοίγοντας τον δρόμο για διώξεις σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος των υπαιτίων για εγκληματική οργάνωση.

Έχει, βέβαια, σημασία ο χρόνος της παραγγελίας του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που συμπίπτει με τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις για την επέτειο της απόφασης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Εν όψει αυτών των εκδηλώσεων, είναι φανερή, εξάλλου, η ανησυχία ότι τέτοιου τύπου επεισόδια με φιλοναζιστικό πρόσημο μπορεί να κλιμακωθούν.  

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Διαβιβάζουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, με τίτλους:

1) «Πεδίο μάχης το ΕΠΑΛ Σταυρούπολης: Στο σχολείο επικρατεί ο φόβος – Με μαχαίρια και σιδηρογροθιές οι συλληφθέντες», (www.kathimerini.gr) της 29-9-2021.

2) «Επεισόδια στη Σταυρούπολη: Όπλα, μαχαίρια και ρόπαλα στα σπίτια των συλληφθέντων», (www.kathimerini.gr) της 30-9-2021.

3) «Σταυρούπολη – Όλα όσα έγιναν – Επίθεση φασιστών με μολότοφ, ναζιστικοί χαιρετισμοί, εγκλωβισμένοι μαθητές, δύο τραυματίες και τρεις συλλήψεις», (www.in.gr) της 29-9-2021.

4) «Eπίθεση κουκουλοφόρων σε αντιφασιστική συγκέντρωση στο Νέο Ηράκλειο», (www.cnn.gr) της 3-10-2021.

5) «Νέο Ηράκλειο – Επίθεση σε μέλη ΚΕΕΡΦΑ: Δίωξη για 4 πλημμελήματα στον 30χρονο», (www.ethnos.gr) της 4-10-2021,

καθώς και δημοσιευθείσα στον ηλεκτρονικό τύπο ανακοίνωση – καταγγελία των δικηγόρων Θ. Καμπαγιάννη και Κ. Παπαδάκη και παρακαλούμε στα πλαίσια της από το άρθρο 32 ΚΠΔ λειτουργικής σας αρμοδιότητας να αξιολογήσετε τα καταγγελλόμενα με αφορμή και αναφορά και στα σοβαρά επεισόδια που έλαβαν χώρα πρόσφατα στις περιφέρειές σας και να ενεργήσετε κατά την κρίση σας.

Το γεγονός ότι επελήφθησαν ήδη, εγκαίρως, οι αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές των Πρωτοδικείων Θεσσαλονίκης και Αθηνών και άσκησαν ποινικές διώξεις για περιστατικά θεμελιωτικά πλημμεληματικού χαρακτήρα αξιόποινων πράξεων δεν σημαίνει ότι δεν καταλείπεται έδαφος και αφορμή για δική σας δικονομική παρέμβαση, εδραζόμενη στις ευρύτερες εξουσίες που σας δίνει ο νόμος από την προαναφερόμενη διάταξη του άρθρου 32 ΚΠΔ, προς τον σκοπό ελέγχου και διακρίβωσης τυχόν βαρύτερης ποινικής απαξίας αξιόποινων συμπεριφορών, μη καλυπτόμενων αυτών από τις ήδη ασκηθείσες ποινικές διώξεις.

 

Σχετικώς να μας ενημερώσετε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης