Με στόχο την επίτευξη συμφωνίας με το λιγότερο δυνατό κόστος για τους συνταξιούχους, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζεται να καταθέσει την πρότασή του στους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν άρδην τον χάρτη του Ασφαλιστικού.

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση πειθούς των 153 βουλευτών της «εύθραυστης» πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το Μέγαρο Μαξίμου να «κλείνει» το μάτι προς τη μεριά κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ένωση Κεντρώων) προς αναζήτηση συμμάχων σε μια από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες του 2016​

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με τις «κόκκινες γραμμές» να έχουν υποχωρήσει για ακόμη μία φορά κατά τη διάρκεια της συγκυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης φρόντισε να δώσει το στίγμα της διαπραγμάτευσης, ανακοινώνοντας «ψαλίδι» στις επικουρικές 15% και τονίζοντας ότι ζητούμενο αποτελεί η «διάσωση» των κύριων συντάξεων -θέση για την οποία έχει δεσμευτεί και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Στο Υπουργείο Εργασίας έχουν κυκλώσει την 8η Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία αρχίζουν οι συνομιλίες με τους θεσμούς για το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρήματα των συνταξιούχων. 

Οι εκπρόσωποι των δανειστών (ειδικά του ΔΝΤ) επιστρέφουν στην Αθήνα με άγριες διαθέσεις, ζητώντας νέες περικοπές, η επίδραση των οποίων θα εμφανίζεται άμεσα στα νούμερα του προϋπολογισμού, με την ηγεσία του υπουργείου να διαμηνύει ότι οι προτάσεις είναι έτοιμες και κοστολογημένες. Στο νέο ελληνικό πρόγραμμα υπάρχει πρόβλεψη για εξοικονόμηση από τις συντάξεις μέσα στο 2016 ενός ποσού που κυμαίνεται από 483 έως 741 εκατ. ευρώ. Αύξηση εργοδοτικών εισφορών ή ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Μεγάρου Μαξίμου. Ερώτημα, πάντως, παραμένει αν αυτές θα γίνουν δεκτές από το κουαρτέτο των θεσμών (ΔΝΤ, ΕΚΤ, ΕΕ, ESM).

Τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση πειθούς των 153 βουλευτών της «εύθραυστης» πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με το Μέγαρο Μαξίμου να «κλείνει» το μάτι προς τη μεριά κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ένωση Κεντρώων) προς αναζήτηση συμμάχων σε μια από τις πιο κρίσιμες ψηφοφορίες του 2016.

Δύο τα κυρίαρχα σενάρια

«Η λύση στο Ασφαλιστικό είναι η αύξηση των εσόδων και όχι η περικοπή των κύριων συντάξεων» τόνισε σε δηλώσεις της η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, φανερώνοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης για την εύρεση νέων πόρων για τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει να προτείνει στους θεσμούς την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στην επικουρική ασφάλιση (0,50% για τον εργοδότη και 0,50% για τον ασφαλισμένο).

Αύξηση εργοδοτικών εισφορών ή ειδικό τέλος στις τραπεζικές συναλλαγές περιλαμβάνονται στις προτάσεις του Μεγάρου ΜαξίμουΗ δεύτερη πρόταση αφορά στην επιβολή ειδικού τέλους στις τραπεζικές συναλλαγές. Ο «τραπεζικός φόρος» περιλαμβάνεται στο πόρισμα της Επιτροπής «σοφών» για τη δημιουργία αποθεματικού στο Ασφαλιστικό. Ωστόσο, η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμη μεταφραστεί σε νούμερα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται μελέτη που θα καθορίσει το ύψος του τέλους και το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο θα εφαρμοστεί. Η επιβολή φόρου ένα τοις χιλίοις για συναλλαγές άνω των 300 ή των 1.000 ευρώ είναι ορισμένα από τα σενάρια που εξετάζονται, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει εξαίρεση των πληρωμών με χρεωστικές κάρτες.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, θα οριστικοποιηθεί σειρά ανοικτών θεμάτων που αφορούν στο Ασφαλιστικό. Ειδικότερα:

  • Ποσοστά αναπλήρωσης: Βάσει αυτών θα υπολογίζονται παλιές και νέες συντάξεις. Στο 65% για 40 έτη ασφάλισης η ελληνική πρόταση, μεταξύ 50 και 55% η αντιπρόταση των θεσμών.
  • Κύριες συντάξεις: Εκ νέου υπολογισμός τους με ενιαίους συντελεστές προκειμένου να απορροφηθούν οι περικοπές των τελευταίων ετών που κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές από το ΣτΕ (στις 5 Ιανουαρίου η σχετική μελέτη).
  • Επικουρικές-εφάπαξ: Εφαρμογή κλιμακωτών μειώσεων έως 20% στο επικουρικό, έως 10% στο εφάπαξ και έως 30% στα μερίσματα.
  • Εθνική σύνταξη: Ο νόμος 3863/10 προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για την καταβολή της σε ανασφάλιστους και σε όσους εργαζομένους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης.
  • Ενοποίηση ταμείων: Κατάρτιση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για τη συγχώνευση των ασφαλιστικών φορέων.
  • ΕΚΑΣ: Αναπροσαρμογή των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μειωθεί ο αριθμός των δικαιούχων και αναμόρφωση των προνοιακών επιδομάτων, με στόχο την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ. Αρχικά το κονδύλι για το ΕΚΑΣ θα μειωθεί κατά 20% και στόχος της κυβέρνησης είναι μέχρι το 2019 να έχει αντικατασταθεί από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 15 Ιανουαρίου και η ψήφισή του συνδέεται άμεσα με την έναρξη της πρώτης αξιολόγησης από τους δανειστές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης