Διεθνής εγκληματική οργάνωση που διευκόλυνε την παράνομη είσοδο ξένων πολιτών στη χώρα μας, εξάρθρωσε μετά από μεγάλη επιχείρηση με τον κωδικό «RIVIERA », η Ασφάλεια Αθηνών.

Κατά την επιχείρηση η οποία διεξήχθη σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Κατερίνη και υποστηρίχτηκε από τη Europol, συνελήφθησαν 9 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενώ κατηγορούνται ακόμη 29 άτομα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έναυσμα για την επιχείρηση αποτέλεσε η σύλληψη βασικού στελέχους της εγκληματικής οργάνωσης, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Σαπών, ο οποίος ως συνοδηγός οχήματος συντόνιζε τη μεταφορά τεσσάρων αλλοδαπών από το νομό Έβρου στο νομό Θεσσαλονίκης.

Συγκέντρωναν μετανάστες στην Τουρκία

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εγκληματική οργάνωση είχε συγκροτηθεί και αναπτύξει δράση τουλάχιστον από το Δεκέμβριο του 2019, ακολουθώντας συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα σε πρώτο στάδιο, συγκέντρωναν πολίτες τρίτων χώρων στην Τουρκία και τους καθοδηγούσαν ώστε να εισέλθουν πεζοί στο ελληνικό έδαφος, από την περιοχή του Έβρου. Στη συνέχεια τους συνόδευαν, μέσω προκαθορισμένης διαδρομής, στην περιοχή της Ροδόπης, όπου τους παραλάμβαναν με αυτοκίνητα, σε ομάδες 3 έως 10 ατόμων, και τους μετέφεραν σε πρόχειρο προσωρινό κατάλυμα σε δασική περιοχή πλησίον της Εγνατίας Οδού.

Εκεί τους βιντεοσκοπούσαν να αναφέρουν τα στοιχεία τους και τα στοιχεία των μεσολαβητών τους και με χρήση σωματικής βίας και απειλές τους εξανάγκαζαν να επικοινωνήσουν με οικείους τους ή άτομα που μεσολάβησαν για τη μεταφορά τους, απαιτώντας να καταβάλλουν χρηματικό ποσό από 900 έως 2.500 ευρώ, μέσω ανεπίσημου συστήματος χρηματικών μεταφορών.

Μετά την πληρωμή, τους μετέφεραν στη Θεσσαλονίκη, με αυτοκίνητα και από εκεί – ασυνόδευτοι πλέον – κατέληγαν κατά κύριο λόγο στην Αττική και σε άλλους προορισμούς.

Για τη μεταφορά των ανθρώπων χρησιμοποιούσαν μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, τα οποία  καταχωρούσαν σε στοιχεία «αχυρανθρώπων». Όπως διαπιστώθηκε προέβησαν σταδιακά στην αγορά 130 μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, η αγοραστική αξία των οποίων υπερβαίνει τις 700.000 ευρώ.

Το σχεδιάγραμμα του δικτύου της εγκληματικής οργάνωσης, έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΑΣ

Από τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

– πλήθος ψηφιακών μέσων αποθήκευσης και κινητών τηλεφώνων,

– πλήθος παραστατικών μεταφοράς χρημάτων,

– πλήθος εγγράφων που αφορούν τη μεταβίβαση δεκάδων οχημάτων της εγκληματική οργάνωσης σε στοιχεία «αχυρανθρώπων»,

– πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα,

– γνήσια ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων και

– 5 επιχειρησιακά οχήματα

Επιπλέον, σε σπίτι ενός μέλους της οργάνωσης βρέθηκαν 3 άτομα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα για την παραμονή τους στη χώρα και σε βάρος τους εφαρμόστηκε το μέτρο της διοικητικής απέλασης.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, αρπαγής, εκβίασης, πλαστογραφίας και υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης. Συγκατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση είναι ακόμα 29 άτομα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Να σημειωθεί ότι την υπόθεση χειρίστηκε το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ενώ συνέδραμαν η Διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης και το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Σαπών.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης