Επιχείρηση αναχαίτισης του κορωνοϊού στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής στήνουν οι ειδικοί προκειμένου να μειωθεί η διασπορά του ιού που προκάλεσε ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, αφού το 1/3 των μολυσμένων τον μήνα Σεπτέμβριο βρέθηκαν στην Αττική. Ακόμα η αύξηση των κρουσμάτων προκάλεσε περισσότερους διασωληνωμένους στις ΜΕΘ, νέες εισαγωγές ασθενών που νοσούν από Covid-19 στα νοσοκομεία, αλλά και δυσκολία ιχνηλάτησης των επαφών σε ασυμπτωματικούς.

Η επιχείρηση αυτή στήνεται έπειτα από εισήγηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για νέα μέτρα στην Αττική έτσι ώστε να ανακοπεί η ανοδική πορεία του κορωνοϊού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ειδικοί έκριναν σοβαρή την κατάσταση στην Αττική και γι’ αυτό αποφασίστηκε η λήψη ορισμένων μέτρων που αφορούν κυρίως την ψυχαγωγία και την εστίαση, τις λαϊκές αγορές, τα μέσα μεταφοράς και το ωράριο καταστημάτων.

Τα μέτρα που εισηγήθηκαν οι επιστήμονες

Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε η αναστολή υπαίθριων θεαμάτων, συναυλιών και παρεμφερών πολιτιστικών-ψυχαγωγικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς χώρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική.

Σχετικά με την εστίαση, οι ειδικοί προτείνουν να επιτρέπονται μέχρι 4 άτομα ανά τραπέζι ή 6 εφόσον πρόκειται για συγγενείς α΄ βαθμού. Υπενθυμίζεται ότι αυτό ισχύει ήδη στη Λέσβο, τη Ζάκυνθο, τη Μύκονο, τη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης, ενώ είχε εφαρμοστεί αρχικά στον Πόρο τον περασμένο Ιούλιο.

Για τις λαϊκές αγορές, προτάθηκε να πραγματοποιούνται για τις επόμενες δύο εβδομάδες με το 50% των παραγωγών.

Ελαχιστοποίηση του συγχρωτισμού στοχεύει και ο περιορισμός των ατόμων που θα παρευρίσκονται σε ένα μυστήριο ή σε μια κοινωνική εκδήλωση, όπως το πάρτι γάμου. Από 50 άτομα που επιτρέπεται σήμερα θα μπορούν να παρευρίσκονται πλέον 20 άτομα.


Στα μέσα μεταφοράς προτείνεται η μείωση των επιβατών κατά 50%.

Άλλο ένα μέτρο είναι ο επαναπροσδιορισμός ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων, ώστε να μη συμπίπτει το άνοιγμα και το κλείσιμό τους – να ανοίγουν, π.χ., πιο νωρίς τα σούπερ μάρκετ κατά μία ώρα και μία ώρα πιο αργά τα άλλα εμπορικά καταστήματα.

Σχετικά με τη χρήση της μάσκας, κατά πληροφορίες, προτάθηκε ισχυρή σύσταση για χρήση της και σε εξωτερικούς χώρους, εκεί όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Το επιδημιολογικό φορτίο της Αττικής

Από την αρχή της επιδημίας στην Περιφέρεια Αττικής καταγράφηκαν 5.000 κρούσματα κορωνοϊού, με το 1/3 αυτών να έχουν εντοπιστεί μέσα στις δύο εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Ειδικότερα, από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι χθες Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, στην Αττική καταγράφηκαν 1.417 κρούσματα.

Μάλιστα, τις 7 από τις 14 προηγούμενες ημέρες ο ημερήσιος απολογισμός κρουσμάτων στην Αττική ήταν τριψήφιος αριθμός, ενώ στις 11 Σεπτεμβρίου καταμετρήθηκαν 158 κρούσματα.

Το τελευταίο 24ωρο νοσηλεύονται σε απλές κλινικές και σε Μονάδες Covid-19 περισσότεροι από 500 άνθρωποι, 349 στις κλινικές και 162 στις Μονάδες. Από τους 162 ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη, οι 64 είναι διασωληνωμένοι.

Πριν από μία εβδομάδα οι νοσηλευόμενοι ήταν 415 και από αυτούς οι διασωληνωμένοι ήταν 44. Την 1η Σεπτεμβρίου οι ασθενείς ήταν 318 και οι διασωληνωμένοι 37.

Ο μεγαλύτερος αριθμός ασθενών με Covid-19 νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Σωτηρία και ακολουθεί ο Ευαγγελισμός.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης