Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Στα ίχνη μίας ιδιότυπης απάτης με μεγάλο κέρδος και διεθνείς προεκτάσεις βρίσκονται τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο της έρευνας, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο, έχει τεθεί ομάδα εταιρειών που κάνει χρήση του λεγόμενου «καθεστώτος 42» το οποίο αφορά στην απαλλαγή ΦΠΑ για εμπορεύματα που εισάγονται από τρίτες χώρες και έχουν ως προορισμό κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τι σημαίνει αυτό με απλά λόγια; Όπως εξηγούν στελέχη της φορολογικής διοίκησης στο zougla.gr, μία εταιρεία έχει τη δυνατότητα να εισάγει προϊόντα από τρίτες χώρες (όπως Κίνα, FYROM και Τουρκία), να πληρώνει τους ανάλογους δασμούς, και να είναι υπό αναστολή η καταβολή του ΦΠΑ με την προϋπόθεση ότι αυτά έχουν ως προορισμό χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τα προϊόντα πρέπει να συνοδεύονται από σχετικά τιμολόγια στα οποία να αναγράφεται η χώρα προορισμού. Μεταφέρονται στην χώρα προορισμού και από την πώληση τους στη χώρα αυτή πληρώνεται και ο ΦΠΑ» σημειώνουν χαρακτηριστικά. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ντου» των ελεγκτών στο λιμάνι του Πειραιά

Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν τώρα οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είναι αν αυτά τα προϊόντα πράγματι μεταφέρονται σε χώρες της Ε.Ε. ή αν παραμένουν «παρκαρισμένα» στη χώρα μας με σκοπό να διατεθούν μέσω «σκοτεινών και παράνομων οδών» στην εγχώρια αγορά και αλλού.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ του zougla.gr, αφορμή για την έρευνα αποτέλεσαν πληροφορίες και στοιχεία που έφθασαν πριν από μερικούς μήνες στα γραφεία της Δίωξης, τα οποία έκαναν λόγο για μία ομάδα εταιρειών που κερδίζει εκατομμύρια ευρώ εκμεταλλευόμενη τον εν λόγω τελωνειακό νόμο.

Σε πρώτη φάση, στο στόχαστρο των «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών μπήκαν 39 κοντέινερ από την Κίνα που έφθασαν τους τελευταίους μήνες στο λιμάνι του Πειραιά.

Ενδεικτική είναι η έκφραση στελέχους του ΣΔΟΕ που συμμετείχε στην έρευνα: Όταν ο υπόλοιπος κόσμος γιόρταζε τα Χριστούγεννα, τα στελέχη της υπηρεσίας άνοιγαν και ήλεγχαν κοντέινερ και έγγραφα.

Τα παραστατικά που τέθηκαν υπό διερεύνηση αφορούσαν κυρίως σε προϊόντα ρουχισμού, υπόδησης καθώς και σε βιομηχανικά εργαλεία. 

Από τον έλεγχο προέκυψε ότι ένα από τα κοντέινερ το οποίο περιείχε παπούτσια -φαινομενικά- γνωστών εταιρειών συνοδευόταν από παραποιημένα παραστατικά με αποτέλεσμα το περιεχόμενο να κατασχεθεί άμεσα. Για τα υπόλοιπα η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω από αυτά εκμεταλλεύονται το «καθεστώς 42» για να πλουτίσουν, με τις ενδείξεις πάντως να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Κινέζοι πίσω από το κόλπο

Καλά ενημερωμένες πηγές που ασχολούνται με την υπόθεση, ανέφεραν στο zougla.gr ότι υπάρχουν ενδείξεις πως πίσω από το κόλπο βρίσκονται ομάδες με επικεφαλής Κινέζους που δραστηριοποιούνται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη και θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τους τελωνειακούς νόμους.

«Πρόκειται για ομάδες με διακριτή δομή και ιεραρχία που κερδίζουν χρήματα ακριβώς με αυτόν τον τρόπο. Εισάγουν εμπορεύματα από την Κίνα και άλλες τρίτες χώρες με έγγραφα που να υποδηλώνουν ότι πρόκειται να μεταφερθούν σε χώρες της Ε.Ε., γλυτώνουν το ΦΠΑ και στη συνέχεια πλασάρουν τα προϊόντα τους στην μαύρη αγορά. Υπάρχουν ενδείξεις που οδηγούν σε αυτή την κατεύθυνση αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη» σημείωσαν χαρακτηριστικά. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης