Επιχείρηση «Ελευθερία» - Μεγάλη κινητοποίηση για τη διανομή των εμβολίων

Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020, 22:59
Επιχείρηση «Ελευθερία» - Μεγάλη κινητοποίηση για τη διανομή των εμβολίων

Με την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων στις 22 Δεκεμβρίου, ξεκινά η επιχείρηση «Ελευθερία» στη χώρα μας. Τα πρώτα εμβολιαστικά σημεία θα είναι τα νοσοκομεία της Αττικής: Ευαγγελισμός,  Αττικόν, Θριάσιο, Ασκληπιείο Βούλας και Σωτηρία.

Στις 27 Δεκεμβρίου, η αρχή θα γίνει για συμβολικούς λόγους, με μια νοσηλεύτρια και έναν ηλικιωμένο από οίκο ευγηρίας και θα ακολουθήσει ο εμβολιασμός 50 ατόμων σε κάθε νοσοκομείο.

«Μέχρι να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού θα μπορούμε να μιλάμε ότι αφήσαμε πίσω την πανδημία» τόνισε ο πρωθυπουργός σε ευρεία σύσκεψη στο επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας απευθύνοντας έκκληση για ευλαβική τήρηση των μέτρων.

Σε ετοιμότητα τα εμβολιαστικά κέντρα 

Όλα τα εμβολιαστικά κέντρα είναι σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου όταν αρχίσουν να καταφθάνουν οι πρώτες παρτίδες να γίνουν άμεσα οι εμβολιασμοί.

Προτεραιότητα θα δοθεί στους  εργαζόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, φιλοξενούμενους σε μονάδες ηλικιωμένων και πολίτες άνω των 65 ετών.

Η καταγραφή των υγειονομικών του ΕΣΥ που θέλουν να εμβολιαστούν, ως πρώτη προτεραιότητα τέθηκε στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο υπουργός Υγείας με τους διευθυντές ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας της χώρας.

«Ζήτησα να ξεκινήσει η προσπάθεια καταγραφής όλων των συνάδελφων και να προχωρήσουν στην υλοποίηση του πρότζεκτ» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν φθάσει 5.000 δόσεις, ενώ σε πρώτη φάση η χώρα μας θα παραλάβει 300.000 και θα εμβολιαστούν 150.000 άτομα. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το εμβόλιο είναι απόλυτα ασφαλές.

Η επιχείρηση για τη διανομή των εμβολίων

Η μέρα μηδέν πλησιάζει και ήδη είναι έτοιμο το σχέδιο της γιγάντιας επιχείρησης παραλαβής, μεταφοράς και φύλαξης των πρώτων δόσεων του εμβολίου, από την ώρα που θα φτάσει στη χώρα μας μέχρι τη στιγμή που θα καταλήξει στις σύριγγες σε κάποιο εμβολιαστικό κέντρο.

Με πυρετώδεις ρυθμούς εντείνεται η προετοιμασία της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τον μαραθώνιο της παραλαβής, αποθήκευσης και διανομής της πρώτης παρτίδας των εμβολίων.

Στη Θεσσαλονίκη όπου θα τεθεί σε λειτουργία ένας από τους μεγαλύτερους κόμβους διανομής, συμπληρώνονται τα κρίσιμα κομμάτια στο πάζλ των υποδομών, με την εγκατάσταση των πρώτων ειδικών υπερ-καταψυκτών.

Ταυτόχρονα εντείνονται οι δοκιμές και οι ασκήσεις προσομοίωσης ώστε να τηρηθεί κάθε πτυχή του απαιτητικού χρονοδιαγράμματος.

Στην D-DAY, την 26η Δεκεμβρίου, όλες οι ελληνικές κεραίες θα είναι στραμμένες στην πόλη Πουρς του Βελγίου. Από τις εγκαταστάσεις της Pfizer, και μέσω εναέριων και οδικών δρομολογίων θα ξεκινήσει η επιχείρηση – μαμούθ για τη διανομή των εμβολίων σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για data logistics της αποστολής που προορίζονται για τη χώρα μας, το αεροπλάνο που θα προσγειωθεί στην Ελλάδα θα είναι έμφορτο με 37 παλέτες, στα κιβώτια των οποίων θα είναι συσκευασμένες οι 300.000 δόσεις.

Ενδεικτικοί του τρομακτικού μεγέθους της παγκόσμιας επιχείρησης για τη διανομή του εμβολίου είναι οι αριθμοί του σχεδίου που έχει καταρτιστεί. Περισσότερα από 9000 αεροπλάνα σε μικτές και ειδικές πτήσεις. Θα επιστρατευτούν 99 επιβατηγά αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν έως και 400.000 δόσεις. Την εναέρια γέφυρα συμπληρώνουν τα αεροπλάνα-κάργκο μποινγκ 777, με χωρητικότητα φόρτου έως και ενός εκατομμυρίου δόσεων.

Κομβικής σημασίας για την επιτυχή έκβαση του σχεδίου διανομής είναι και η συνδρομή του στόλου ειδικών φορτηγών που θα σηκώσουν το βάρος των ενδιάμεσων μεταφορών.

Τα προσεχή εικοσιτετράωρα θα γίνει το τελικό φινίρισμα στις λεπτομέρειες του ελληνικού σχεδίου.

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταία ενημέρωση: Παρασκευή, 18 Δεκεμβρίου 2020, 22:59