Την εκτίμηση ότι είναι «η μεγαλύτερη ανοησία» να μιλάει κανείς για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, διατύπωσε ο Αυστριακός καθηγητής Οικονομικών, Φρίντριχ Σνάιντερ, ο οποίος αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Όπως επισήμανε, η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει στο ευρώ, διαφορετικά οι συνέπειες για την χώρα θα είναι καταστροφικές και το κόστος για την ευρωζώνη τεράστιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπογράμμισε ότι χρειάζονται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και χαρακτήρισε λάθος τις αυξήσεις φόρων και τις περικοπές. Ο κ. Σνάιντερ εκτίμησε ότι χρειάζεται «Σχέδιο Μάρσαλ» για να εισέλθει η Ελλάδα στο δρόμο της ανάπτυξης.

Κατά την ομιλία του στην τελετή αναγόρευσης, σημείωσε ότι απαιτείται εθνική προσπάθεια και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουν όλες μαζί για να επιλύσουν το πρόβλημα της Ελλάδας, αντί να αναλώνονται σε έριδες. Παράλληλα, ο μέσος Έλληνας πολίτης πρέπει να νοιώσει ότι υπάρχει δικαιοσύνη στην κατανομή των βαρών της κρίσης.

Ο κ. Σνάιντερ θεωρείται ειδικός στη μελέτη της παραοικονομίας για την οποία εκτίμησε, μετά από πολυετείς μελέτες ότι αγγίζει το 30% του επίσημου ΑΕΠ των αναπτυγμένων και των μεγαλύτερων αναπτυσσόμενων χωρών, ενώ για την Ελλάδα σταθμίζει το επίπεδο στο 28,3%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρότεινε μια σειρά μέτρων για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την θέσπιση λειτουργικού φορολογικού συστήματος:

-Φορολογική αμνηστία, σε όσους έβγαλαν τα χρήματα τους στο εξωτερικό, με την θέσπιση φόρου 20%, αν δηλώσουν ότι φοροδιέφυγαν ή επιστρέψουν τα χρήματα στην Ελλάδα.
-Θέσπιση χρηματικού κινήτρου στους φοροσυλλέκτες, για παράδειγμα θα καρπώνονται το 5% των επιπλέον φόρων που συγκεντρώνουν ή το ποσό αυτό θα χρησιμοποιείται για να αγοράσουν καλύτερο εξοπλισμό.
-Μια πρακτική που έχει πετύχει στο εξωτερικό είναι οι πρόκληση ανασφάλειας σε πιθανούς φοροφυγάδες. Στη Βαυαρία, η παρουσίαση μιας δισκέτας με πιθανούς φοροφυγάδες, είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί από τους ύποπτους να το ξανασκεφτούν και να δηλώσουν φόρους ύψους 3 δισ. ευρώ.

Σε ότι αφορά τη διαφθορά, τη δεύτερη μεγάλη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε, ο κ. Σνάιντερ πρότεινε να απαγορεύεται για 3 έως 5 χρόνια η συμμετοχή σε δημόσιους διαγωνισμούς των εταιριών που δωροδοκούν, την απόλυση και την δραστική μείωση έως και τον μηδενισμό της σύνταξης των ενόχων δημοσίων υπαλλήλων και πολιτικών. Αποτρεπτικά για ένα υψηλόβαθμο στέλεχος θα μπορούσε να λειτουργήσει το στίγμα της φυλάκισης.

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην ευρωζώνη και θα ξεπεράσει την κρίση εξέφρασε η πρέσβης της Αυστρίας στη χώρα μας, Μελίτα Σούμπερτ.

Χρήσιμα εργαλεία για τη χώρα μας χαρακτήρισε τις μελέτες του τιμώμενου ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ιωάννης Χατζηδημητρίου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Ηλίας Κουσκουβέλης υπογράμμισε ότι ο τιμώμενος δεν δίστασε τα τελευταία τρία χρόνια να υπερασπισθεί τις ελληνικές θέσεις και την ανάγκη που έχει η Ελλάδα για οικονομική βοήθεια, αλληλεγγύη και ανάπτυξη.

Επιμέλεια: Μίτση Σκέντζου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης