Προφυλακίστηκε μετά τη μαραθώνια απολογία του ο έμπορος όπλων, Κώστας Δαφέρμος, για μίζες 1,7 εκατομμυρίων στον Αντώνη Κάντα στην υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος Κορνέτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όσο για τους άλλους δυο κατηγορούμενους, τον γιο του Δαφέρμου και ένα ακόμη μέλος του ΔΣ της εταιρείας αφέθηκαν ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 80.000 ευρώ.

Η ομολογία της μίζας…

Στην απολογία του, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κώστας Δαφέρμος, εμφανώς οργισμένος, έγινε ο πρώτος κατηγορούμενος για την υπόθεση των εξοπλιστικών που παραδέχτηκε πως έδωσε μίζα στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα κατόπιν εκβιασμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα υποστήριξε πως εξαναγκάστηκε να του δώσει χρήματα, χωρίς να θυμάται ποσά καθώς σε αλλεπάλληλες συναντήσεις τους στον γραφείο του Αντώνη Κάντα στο Υπουργείο Άμυνας, τον απειλούσε πώς θα φροντίσει να καθυστερήσει η υπόθεση των ρωσικών Κορνέτ με αποτέλεσμα εκείνος να έχανε την αντιπροσώπευση των Κορνέτ, καθώς θα φαινόταν ότι καθυστερούσε λόγω επαγγελματικής ανεπάρκειας. Μάλιστα έχει ήδη προτείνει πέντε μάρτυρες που θα καταθέσουν, ώστε να επιβεβαιώσουν τους ισχυρισμούς του.

Ο κατηγορούμενος περιέγραψε τους λόγους που ενέδωσε στις πιέσεις του Αντώνη Κάντα. Όπως υποστήριξε, εκείνη την περίοδο (2000) αντιμετώπισε μια μεθοδευμένη δικαστική περιπέτεια στην Τουρκία την οποία θεωρούσε στημένη και για την οποία τελικά αθωώθηκε. Παράλληλα δέχτηκε ανώνυμες απειλές και ανηλεή πόλεμο από τους ανταγωνιστές του με αποτέλεσμα, εξαιτίας του φόβου μήπως απαξιωθεί η δουλειά του και το όνομά του σε θέματα εξοπλιστικών.

Το κατηγορητήριο

Το κατηγορητήριο αναφέρει πως από τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Αυστρία προέκυψε πως από την εταιρία Scorpion του κ. Δαφέρμου «έφυγε» μια επιταγή με 800.000 προς άλλη εταιρεία (που εικάζεται από τις αρχές ότι ανήκει στον ίδιο) και από κει κατέληξε σε λογαριασμό του Αντώνη Κάντα στην UBS στην Ελβετία.

Επιταγή και έμβασμα έκαψαν τον Δαφέρμο

Μία επιταγή 800.000 ευρώ και ένα έμβασμα 980.000 ευρώ είναι αυτά που κατά το κατηγορητήριο συνδέουν τον έμπορο όπλων Κωνσταντίνο Δαφέρμο με τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών, αποκαλούμενο «μίστερ μίζα», Αντώνη Κάντα.

Πάντως, την περασμένη Τετάρτη, όταν οδηγήθηκε στον ανακριτή, ο επιχειρηματίας εξέφρασε σε ιδιωτικές συνομιλίες με δημοσιογράφους την πεποίθηση πως τα ρωσικά αντιαρματικά Κορνέτ ήταν το καλύτερο οπλικό σύστημα που πήρε ποτέ η χώρα και πως η τιμή της σύμβασης ήταν απολύτως ευνοϊκή για την Ελλάδα.

«Είμαι αθώος. Η σύμβαση είναι πολλαπλώς επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο. Αν βρεθεί έστω και ένας να πει και να αποδείξει πως υπάρχει ζημία του Δημοσίου έστω κι ένα ευρώ από τη σύμβαση αυτή, τότε ας πάω ισόβια. Υποδεέστερα όπλα πουλήθηκαν σε πολλαπλάσια τιμή στη Ρουμανία» φέρεται να ισχυρίζεται ο κ. Δαφέρμος, ο οποίος χαρακτηρίζει το Κορνέτ ως «το καλύτερο οπλικό σύστημα».

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης