Το ενδεχόμενο να «τεθεί εν αμφιβόλω η ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης» αφήνουν ανοιχτό σε επιστολή που απέστειλαν στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο οι δικαστικές ενώσεις της χώρας, στην περίπτωση που υποστούν κι άλλες περικοπές οι μισθοί των δικαστικών.

Σημειώνεται ότι η επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης έχει τεθεί ως όρος από την τρόικα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με αφορμή τις πληροφορίες για περαιτέρω μειώσεις των ειδικών μισθολογίων, μεταξύ των οποίων και το μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών, οι δικαστικοί επισημαίνουν στην επιστολή τους ότι οι αποδοχές του κλάδου μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 40%, χωρίς να υπολογίζεται η περικοπή των μισθολογικών προαγωγών (ωριμάσεων), ενώ οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του νεοδιοριζόμενου δικαστικού λειτουργού ανέρχονται σε 1.800 ευρώ περίπου.

Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι οι δικαστικοί λειτουργοί εισέρχονται στη Σχολή Δικαστών μετά το 28ο έτος της ηλικίας τους και διορίζονται ως τέτοιοι μετά το 30ό έτος, όταν οι πτυχιούχοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν ήδη υπηρεσία 6-8 ετών.

Ακόμα, ο μισθός τους καθορίζεται από το Σύνταγμα και δεν νοείται ταύτιση των δικαστικών λειτουργών με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία υπαλλήλων και λειτουργών, οι οποίοι δεν αποτελούν άμεσα όργανα του κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικαστικοί καταλήγουν: «όταν εκ του Συντάγματος οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων μπορούν να είναι υπηρεσιακοί πρωθυπουργοί αύριο, δεν πρέπει και οι λειτουργοί της να αντιμετωπίζονται ως απλά όργανα της δημόσιας διοίκησης».

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης