Η σημασία της αξιοπρέπειας στην ψυχική υγεία ήταν το αντικείμενο επιστημονικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής από την Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου της Εταιρείας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την ψυχική υγεία καθηγητή ψυχιατρικής Γιώργου Χριστοδούλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε στον κοινωνικό στιγματισμό που συνοδεύει συχνά τους ψυχικά πάσχοντες και τόνισε ότι «η αξιοπρέπεια είναι συνυφασμένη με την “ανάρρωση”».

«Δεν υπάρχει τίποτε το αξιοπρεπές στην υποβολή ανθρώπων που πάσχουν από ψυχική πάθηση στον στιγματισμό προσθέτοντας και άλλα προβλήματα σε αυτά που ήδη αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πάθησής τους» είπε, ενώ σημείωσε ότι «πρέπει να εργασθούμε σκληρότερα για την αλλαγή των κοινωνικών στάσεων και τη μετάδοση της γνώσης σχετικά με την πραγματική φύση της ψυχικής ασθένειας».

Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας Dr Patt Franciosi αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα της ψυχικής υγείας των προσφύγων, τονίζοντας ότι «η προοπτική του πρόσφυγα σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία έχει πολλά επίπεδα και αναγνωρίζοντάς του την επίπτωση των απέλπιδων εμπειριών της προσφυγιάς μπορούμε να συνεισφέρουμε σε μια αληθινή αξιοπρέπεια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τοποθετήθηκαν επίσης ο Νίκος Τζαβάρας, ομότιμος καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, και η Μαρία Μυτρισίλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια του ΤΕΙ Αθήνας.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Οκτωβρίου και έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγείας, με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα ψυχικά νοσήματα.

Ανάλογες εκδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης