Τα φάρμακα που θα γράφουν οι γιατροί από σήμερα, Δευτέρα, 2 Απριλίου σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους αλλάζουν, καθώς η συνταγογράφηση για πέντε κατηγορίες σκευασμάτων θα γίνεται με βάση τη δραστική ουσία που περιέχει το φάρμακο και όχι την εμπορική ονομασία.

Αυτό σημαίνει ότι με αυτή τη συνταγή οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι θα πηγαίνουν στο φαρμακείο και εκεί ο φαρμακοποιός θα επιλέγει το φθηνότερο αντίγραφο φάρμακο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ασφαλώς ο φαρμακοποιός δεν θα επιβάλει στον πολίτη να παίρνει το φθηνότερο γενόσημο , όμως στην περίπτωση που επιθυμεί να προμηθευτεί το παλιό του φάρμακο, θα πρέπει να πληρώσει τη διαφορά που έχει με το φθηνότερο αντίγραφο.

Η συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία δεν γίνεται για τα φάρμακα των χρόνιων παθήσεων, αλλά για πέντε κατηγορίες σκευασμάτων, δηλαδή αντιβιώσεις, φάρμακα για το στομάχι, αντιμυκητιασικά, αντιρευματικά και αντισταμινικά.

Οι γιατροί, πάντως, αντιδρούν και κάνουν λόγο για επικίνδυνη θεραπευτική πρακτική και λένε ότι δίπλα από τη δραστική ουσία, θα γράφουν και την εμπορική ονομασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Μίλλη Σιδέρη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης