Επιμελήτρια της Πινακοθήκης καταγγέλλει επιχείρηση φίμωσής της

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012, 12:12
Επιμελήτρια της Πινακοθήκης καταγγέλλει επιχείρηση φίμωσής της
Μια πρωτοφανής υπόθεση με αφετηρία το... Facebook έρχεται στο φως, μετά την καταγγελία επιμελήτριας της Εθνικής Πινακοθήκης με 28χρονη υπηρεσία στο ενεργητικό της.

Συγκεκριμένα, εις βάρος της υπαλλήλου ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη, με ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης, την περασμένη εβδομάδα.

Ως πρόσχημα φέρονται τα σχόλια που έκανε η επιμελήτρια τον Ιανουάριο του 2012 στον προσωπικό της λογαριασμό στο Facebook, αμέσως μετά την πολύκροτη διάρρηξη της Εθνικής Πινακοθήκης και την κλοπή 3 έργων τέχνης ανυπολόγιστης αξίας, ανάμεσα στα οποία και το «Κεφάλι γυναίκας» του Πάμπλο Πικάσο.

Η κίνηση της πειθαρχικής διαδικασίας ήρθε ως αποτέλεσμα των πρόσφατων εναγώνιων αιτήσεων της επιμελήτριας, η οποία είναι γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων της Εθνικής Πινακοθήκης, για ενημέρωση από τη διοίκηση σχετικά με την τήρηση υποχρεώσεων που αφορούν στην ασφάλεια.

Ως απάντηση σε αυτές δόθηκε αρχικά η εξαγγελία του προέδρου της Πινακοθήκης για έλεγχο εναντίον της αιτούσης και, τελικά, η παραπομπή της στο πειθαρχικό του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου η επιμελήτρια αντιμετωπίζει ακόμη και το ενδεχόμενο της απόλυσης.

Τα φερόμενα παραπτώματα που αντιμετωπίζει είναι: αναξιοπρεπής συμπεριφορά, παραβίαση εχεμύθειας, χρήση υπηρεσιακών πληροφοριών για ιδιωτικό συμφέρον, χρήση «απρεπών εκφράσεων».

Η επιμελήτρια αρνείται ότι η κριτική που άσκησε είχε τα παραπάνω στοιχεία και καταγγέλλει την αθέμιτη παρέμβαση στο απόρρητο των επικοινωνιών της, καθώς και την απόπειρα της διοίκησης να καταπνίξει την ελεύθερη έκφραση ενός ανθρώπου που έχει αφιερώσει τη ζωή του στην Εθνική Πινακοθήκη.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η απόφαση εκδόθηκε από όργανο με κακή σύνθεση, χωρίς προηγούμενη ακρόασή της, κατά παράβαση της αρχής της αμεροληψίας, και ζητεί την άμεση αρχειοθέτησή της, ενώ επιφυλάσσεται να προσφύγει στα θεσμικά όργανα και στη Δικαιοσύνη για την πλήρη δικαίωσή της.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ρωμηού

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012, 13:17