Τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο συστηματικά σε ληστείες και κλοπές από σπίτια σε όλη την Αττική, τουλάχιστον από το έτος 2010, εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.

Τα μέλη της σπείρας είναι αλλοδαποί και στη συντριπτική τους πλειονότητα υπήκοοι Γεωργίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνων ερευνών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση κατάλληλων τεχνικών και φυσικών μεθόδων.

Έχουν συλληφθεί 30 μέλη της οργάνωσης, ενώ ταυτοποιήθηκε η συμμετοχή σε επιμέρους δράσεις της οργάνωσης άλλων 125 μελών της, τα οποία αναζητούνται.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί τέσσερις ληστείες και 137 κλοπές σε σπίτια, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή των μελών του κυκλώματος σε πολλές άλλες εκκρεμείς υποθέσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έχουν κατασχεθεί πολλά κλοπιμαία και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσής τους στους πολίτες.

Όπως προέκυψε, οι κατηγορούμενοι από το 2010 είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διαρκή και δομημένη δράση, και με διαφορετική κάθε φορά σύνθεση των μελών της διέπρατταν συστηματικά και κατ’ εξακολούθηση κλοπές οικιών, αλλά και ληστείες σε βάρος των ηλικιωμένων ενοίκων τους, στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Τα μέλη της οργάνωσης χρησιμοποιούσαν ως χώρο συγκέντρωσης-ορμητήριο κεντρική πλατεία, καθώς και διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διοχέτευαν τα κλοπιμαία άμεσα σε κλεπταποδόχους και ενεχυροδανειστήρια σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.

Μάλιστα, τα χρήματα που αφαιρούσαν από τους παθόντες ή αποκόμιζαν από την πώληση των κλοπιμαίων τα έστελναν μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων απευθείας στη χώρα τους (Γεωργία).

Εκτιμάται ότι το οικονομικό όφελος που αποκόμισε το δίκτυο διαρρηκτών, στο πλαίσιο της εγκληματικής του δραστηριότητας, ξεπερνά το ποσό των 2.000.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν συνολικά 16 κατ’ οίκον έρευνες, καθώς και δύο έλεγχοι σε ενεχυροδανειστήρια των Αθηνών, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος κλοπιμαίων, μεταξύ των οποίων:

– πληθώρα διαρρηκτικών εργαλείων
– τεράστιος όγκος κλοπιμαίων (κοσμήματα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, TABLET, διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές)
– τέσσερα πιστόλια (ρεπλίκα)
– χάρτες/σχεδιαγράμματα με σημειώσεις περιοχών και οικιών
– αποδείξεις μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό.
– κλειδαριές ασφαλείας και κλειδιά «passé a partout» που χρησιμοποιούνταν από μέλη της οργάνωσης για «εκπαίδευση»
– το χρηματικό ποσό των 2.120 ευρώ.

Τονίζεται ότι σχεδόν στο σύνολό τους τα μέλη της εγκληματικής ομάδας έχουν συλληφθεί αρκετές φορές στο παρελθόν για κλοπές ή ληστείες, και έχουν εκτίσει διάφορες ποινές ή τους έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.

Επισημαίνεται ότι όσοι πολίτες αναγνωρίσουν κάποια αντικείμενα μπορούν να προσέλθουν στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών κατά τις ώρες 09.00-17.00 ή να επικοινωνήσουν απευθείας στο τηλέφωνο 210-8695532.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης