Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Τρίτη το βράδυ με συνεχόμενη επιδείνωση  έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών μοντέλων. Τα καιρικά φαινόμενα που περιμένουμε, αν επαληθευτούν, θεωρούνται άκρως επικίνδυνα, ικανά να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Συνίσταται στους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ακραίες συνθήκες.

Ο λόγος της ραγδαίας αυτής επιδείνωσης, είναι η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε συνδυασμό με το σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο  θα δημιουργήσει συνθήκες για τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα όμως, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη Βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και στα κεντρικά ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και τα πρώτα χιόνια να πέφτουν σε υψόμετρο. 

Η κατανομή της ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη θάλασσας (καμπύλες) και η ένταση/διεύθυνση του ανέμου (λευκά βέλη) το βράδυ της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου 2018. Τα βέλη στα πελάγη αντιστοιχούν σε εντάσεις 8-9 μποφόρ.

Η πρόγνωση της μεταβολής της μέγιστης θερμοκρασίας την Τρίτη 25/09 σε σχέση με τις αντίστοιχες μέγιστες τιμές τη Δευτέρα 24/09.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κακοκαιρία «Ξενοφών», όπως την ονομάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα συνεχιστεί και την Τετάρτη με το κύριο χαρακτηριστικό οι θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις άνεμοι.Τοπικά στο Αιγαίο η ένταση τους μπορεί να φτάσει και τα 10 Μποφόρ. Λόγω της έντασης των ανέμων σε αρκετές περιοχές απαιτείται αυξημένη προσοχή.

Προειδοποίηση για θυελλώδεις ανέμους την Τετάρτη 26/09 από τον χάρτη Επικινδυνότητας Μετεωρολογικών Φαινομένων του meteo.gr

Εν τω μεταξύ ένα βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα δημιουργηθεί από το απόγευμα της Τετάρτης στα νότια πελάγη φαίνεται πως θα προκαλέσει ισχυρές βροχοπτώσεις.

Για την Αττική αναμένουμε επιδείνωση του καιρού από την Τρίτη το πρωί με κύριο χαρακτηριστικό τους θυελλώδεις ανέμους που θα σαρώσουν όλο τον νομό καθώς και την κάθετη πτώση της θερμοκρασίας η οποία θα παραπέμπει την Τετάρτη σε προ-χειμερινή περίοδο και όχι Φθινοπωρινή.

Κατάβαση ψυχρών αέριων μαζών - Χάρτης: Forecastweather

Ο καιρός της Τρίτης στην Αττική

Θερμοκρασία: Σε κάθετη πτώση από τα βόρεια στους 15-19c , στο κέντρο της Αθήνας στους 19-23c, στα δυτικά στους 18-23c και στους 20-24c στον Πειραιά και στα νότια Προάστια. Σε τοπικό επίπεδο : Περιοχή Βίλια 13-17c , Μεσόγεια 18-22c , Βόρεια Προάστια 16-20c.

Άνεμοι: Πολύ ισχυροί – Θυελλώδεις στην Ανατολική Αττική 7-8b από βόρειες διευθύνσεις, στον Σαρωνικό 5-6b βόρειοι, στα βόρεια του νομού 6-7b στις υπόλοιπες περιοχές 5-6b από τις ίδιες διευθύνσεις.

Ο καιρός της Τετάρτης στην Αττική

Θυελλώδεις βοριάδες την Τετάρτη θα σαρώσουν όλο τον νομό ρίχνοντας ακόμη περισσότερο τη θερμοκρασία και θα αγγίξουν στο Κάβο Ντόρο ακόμη και τα 10 με 11b.

Θερμοκρασία: Σε περαιτέρω πτώση στα βόρεια 11-15c δυτικά 15-19c κέντρο Αθήνας 17-20c νότια προάστια 18-20c και στα Μεσόγεια 17-19c.

Άνεμοι : Θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις που θα αγγίξουν και τα 10b και πιθανώς τα 11b στο Κάβο Ντόρο. Στη βόρεια Αττική 7-8B στον Σαρωνικό 6-7b , στα δυτικά 6-7b και στα Μεσόγεια 8-9b.

Γενικές προειδοποιήσεις: Ανέμοι σε επίπεδα ισχυρής θύελλας και ρυπές που θα φτάσουν το επίπεδο 1 Τυφώνα* (Atlantic Hurricane) (>120χλμ) θα σαρώσουν τα πελάγη και το Κάβο Ντόρο .Στα 8b θα φτάσουν οι άνεμοι σε χερσαίες περιοχές της ανατολικής Αττικής στα 7-8 στα βόρεια και στο λεκανοπέδιο από 5b έως 7b.

Χάρτης: Forecastweather

H προοπτική του καιρού δείχνει περαιτέρω επιδείνωση από την Πέμπτη με βροχές σε όλο τον νομό και τοπικές καταιγίδες οι οποίες στο πέρασμα είναι πολύ πιθανό να σχηματίσουν WALL CLOUDS ή SHELF.

Αναλυτικά ο καιρός της Πέμπτης 

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου θα σημειωθεί περεταίρω επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, καθώς περιμένουμε τη δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού στην ευρύτερη περιοχή της νότιας χώρας, με αποτέλεσμα να σημειωθούν ισχυρές καταιγίδες, αλλά και παρατεταμένες βροχές. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, το χαμηλό βαρομετρικό «Ξενοφών» θα δώσει καταιγίδες που θα είναι έντονες στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και κατά περιόδους στα Δωδεκάνησα.

Ισχυρό - πιθανόν τροπικό χαμηλό βαρομετρικό - θα σχηματιστεί την Παρασκευή στο Ιόνιο

Στην υπόλοιπη χώρα βροχές θα σημειωθούν στις Σποράδες, την Εύβοια, την Ανατολική Στερεά και βαθμιαία στην Ανατολική Πελοπόννησο. Στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, σε αυτή τη φάση της κακοκαιρίας δεν αναμένονται φαινόμενα, με εξαίρεση την περιοχή της Χαλκιδικής, όπου από αργά το βράδυ της Πέμπτης αναμένονται παροδικές βροχές. Σημειώνεται, ότι στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, τα φαινόμενα θα είναι έντονα και θα έχουν τη μορφή θύελλας.

Ισχυρές βροχοπτώσεις την Πέμπτη

Αναλυτικά ο καιρός της Παρασκευής 

Την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου θα συντελεστεί εκ νέου, σημαντικότερη αυτή τη φορά επιδείνωση του καιρού, καθώς θα σχηματιστεί βαθύ χαμηλό βαρομετρικό, πιθανόν με τροπικά χαρακτηριστικά, επηρεάζοντας την Ανατολική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα. Ωστόσο έντονα φαινόμενα θα σημειωθούν και σε άλλες περιοχές. Έντονες βροχές και παροδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στη Χαλκιδική, τις Σποράδες, τη Μαγνησία, την Εύβοια, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Ισχυρές καταιγίδες και μεγάλα ύψη βροχής αναμένονται την Παρασκευή στη Νότια Ελλάδα

Η επιδείνωση που θα παρουσιάσει ο καιρός την Παρασκευή θα έχει δυναμική, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στην Πελοπόννησο, τη Χαλκιδική, την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη, όπως δείχνει ο παραπάνω χάρτης. Για την περιοχή της Πελοποννήσου, εφιστάται μεγάλη προσοχή, καθώς είναι πιθανόν να δημιουργηθούν προβλήματα, ενώ δεν αποκλείεται να σημειωθούν χαλαζοπτώσεις σε Αργολίδα, Λακωνία και Κορινθία, καθώς τοπικά και στις Νοτιοδυτικές περιοχές.

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ, σύμφωνα με το οποίο:

«Σημαντική μεταβολή του καιρού προβλέπεται από τις νυχτερινές ώρες της Δευτέρας (24-09-2018) από τα βόρεια, με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις άνεμους και τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

Πιο αναλυτικά:

1. Τη νύχτα της Δευτέρας (24-09-2018) – Την Τρίτη (25-09-2018):

Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 Μποφόρ) θα επηρεάσουν την κεντρική Μακεδονία, το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, την ανατολική Εύβοια την ανατολική Θεσσαλία και σταδιακά τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια την Αττική που από το βράδυ της Τρίτης (25-09-2018) θα ενισχυθούν τοπικά σε 9 Μποφόρ στο Αιγαίο.

Β. Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, στα κεντρικά και βόρεια κατά 8 έως 10 βαθμούς κελσίου.

2. Την Τετάρτη (26-09-2018) – την Πέμπτη (26-09-2018):

Α. Θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι (7-8 μποφόρ) θα επηρεάσουν τα νησιά του Ιονίου και τα ηπειρωτικά, ενώ στο Αιγαίο η ένταση των ανέμων θα φτάσει τα 9 και πιθανώς τα 10 μποφόρ.

Β. Χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Γ. Την Πέμπτη (27-09-2018) συμφώνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, βροχές και από το απόγευμα σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές θα εκδηλωθούν στο νότιο Ιόνιο, τη νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη.

3. Την Παρασκευή (28-09-2018) – το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018):

Την Παρασκευή (28-09-2018) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην υπόλοιπη κεντρική και νότια χώρα, ενώ το Σάββατο (29-09-2018) και την Κυριακή (30-09-2018) θα επικρατήσει άστατος καιρός στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.»

Δείτε τα χαρακτηριστικά του καιρού μέχρι την Παρασκευή σε μεγάλες πόλεις της χώρας:

Αθήνα:

Θεσσαλονίκη:

Πάτρα:

Ηράκλειο:

Ιωάννινα:

Λάρισα:

Λαμία:

Τρίκαλα:

Καρδίτσα:

Λιβαδειά:

Καλαμάτα:

Τρίπολη:

Άμφισσα:

Βόλος:

Κοζάνη:

Φλώρινα:

Χαλκίδα:

Θήβα:

Κόρινθος:

Άρτα:

Μεσολόγγι:

Αγρίνιο:

 

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Portal Xalazi, Meteoclub.gr, ΕΜΥ, Forecastweather.gr
Χάρτες: Μeteo.gr, Weather.gr
Eπιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης