Του Κώστα Ιερίδη

Την ελληνική αγορά ακινήτων «σκανάρουν», σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, ξένοι επενδυτές και funds, κυρίως με προέλευση από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τι είδους ακίνητα κεντρίζουν το ενδιαφέρον των αλλοδαπών επενδυτών; Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στο «ραντάρ» τους βρίσκονται σε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • Ξενοδοχεία τόσο στην Αθήνα όσο και σε τουριστικούς προορισμούς ανά την ελληνική επικράτεια. Πρόκειται για ακίνητα με σημαντικές προοπτικές, με δεδομένο ότι το 2015 υπήρξαν 25 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών. Σύμφωνα με έρευνα της «PriceWaterhooseCoopers», η Ελλάδα διαθέτει 9.745 ξενοδοχεία, εκ των οποίων μόνο το 17% ανήκει στην κατηγορία τον 4 ή 5 αστέρων και 307 διαθέτουν περισσότερες από 300 κλίνες. Επίσης, οι τράπεζες αναμένεται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση «κόκκινων» δανείων (ύψους 2 δις ευρώ), τα οποία συνδέονται με ξενοδοχειακές μονάδες, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για την είσοδο ξένων στη συγκεκριμένη αγορά.
  • Μικρά νησιά και βραχονησίδες. Στο παρελθόν, το ελληνικό Δημόσιο σχεδίαζε να ομαδοποιήσει έναν αριθμό προς ενοικίαση (περίπου 50 σε σύνολο 585 νησίδων) με βάση κριτήρια εθνικής ασφάλειας, εμπορικότητας, διασύνδεσης και αποστάσεως από το κοντινότερο νησιωτικό ή ηπειρωτικό σημείο με υποδομές. Οι εκτάσεις που εξετάζονται για μίσθωση και ενδιαφέρουν τους επενδυτές εντοπίζονται σε Σαρωνικό, Ευβοϊκό, Κυκλάδες, Αργολικό Κόλπο, Ιόνιο, Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Στην κορυφή της ζήτησης από ξένους επενδυτές βρίσκονται: α) οι Φλέβες, που έχουν έκταση 1.350 στρέμματα και βρίσκονται απέναντι από την Βουλιαγμένη β) το Μακρονήσι και τα Κανάκια που είναι πολύ κοντά στη Σαλαμίνα και έχουν έκταση 150-250 στρέμματα.
  • Αναξιοποίητες παραθαλάσσιες εκτάσεις που μπορούν να «φιλοξενήσουν» οργανωμένα τουριστικά συγκροτήματα, ενισχύοντας τη θέση της Ελλάδας ως προορισμού για εκατ. παραθεριστές. Μεγάλες εκτάσεις και ακίνητα κατά μήκος της ακτογραμμής του Πηλίου και των Βορείων Σποράδων προσελκύουν το ενδιαφέρον των ξένων, οι οποίοι όμως για να επενδύσουν απαιτούν πολιτική σταθερότητα και περιορισμό της γραφειοκρατίας.

Φοβίζει η αστάθεια

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ενώ «λεφτά υπάρχουν» για επενδύσεις, οι ξένοι διστάζουν να προχωρήσουν καθώς φοβούνται ότι θα κολλήσουν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

​Έντονο το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών, οι οποίοι ζητούν όμως πολιτική σταθερότητα και περιορισμό της γραφειοκρατίαςΩς αποτέλεσμα, η οικονομία παραμένει παγιδευμένη σ’ έναν φαύλο κύκλο, την ώρα που επιβάλλονται νέες περικοπές στα εισοδήματα. Άλλωστε, οι περιπτώσεις έργων που παραμένουν «παγωμένα» λόγω γραφειοκρατίας είναι πάρα πολλές. Ενδεικτικά, η ιδιωτικοποίηση της έκτασης στην Κασσιώπη της Κέρκυρας αν και ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε το 2013 στον τομέα των ακινήτων, τρία χρόνια μετά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Έτσι, η αμερικανική εταιρεία NCH Capital -που έχει αποφασίσει να διαθέσει έως 100 εκατομμύρια για την ανάπλαση της έκτασης- βρίσκεται ακόμη στο «περίμενε».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και η έκταση του Αστέρα Βουλιαγμένης της οποίας, τέλη 2015, το χωροταξικό σχέδιο άλλαξε ώστε να είναι συμβατό με όσα ζητάει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μοιάζει να καθυστερεί εκ νέου. Και αυτό επειδή τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας υπέβαλαν, κατά την αξιολόγηση του καινούργιου χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΔΑ), αρνητικές εισηγήσεις, γεγονός που θα μπορούσε ακόμη και να μπλοκάρει τη διαδικασία έγκρισής του από το ΣτΕ και άρα την έναρξη της ανακατασκευής του Αστέρα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης