Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια της νύχτας τα πρώτα χιόνια έπεσαν στα ορεινά και ημιορεινά του Νομού Θεσσαλονίκης, όπως στον Χορτιάτη, στο Φίλυρο, στην Εξοχή, στο Ασβεστοχώρι και στο Ωραιόκαστρο. Ασθενή χιονόπτωση καταγράφουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί και στον δρόμο Θεσσαλονίκης- Σερρών, ειδικά στο ύψος του Λαχανά, ενώ το… έστρωσε στην ορεινή Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται σήμερα το πρωί οι οδηγοί που κινούνται από το 70ό έως το 85ο χλμ. της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης- Ιερισσού, όπως και στον επαρχιακό δρόμο Νεοχωρίου – Βαρβάρας (από την Ολυμπιάδα έως τη Βαρβάρα).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι πρώτες νιφάδες του 2019 έπεσαν χθες το βράδυ και στα ορεινά της Ξάνθης, της Ροδόπης, του Έβρου και της Φλώρινας, αλλά και στο οδικό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας, στο ύψος του Πολύμυλου.

Mονοψήφιες τιμές δείχνει το θερμόμετρο στις πόλεις της Μακεδονίας. Στις 08.00 το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε μηδέν βαθμούς στην Κοζάνη, τέσσερις βαθμούς στην Καβάλα και στην Αλεξανδρούπολη, και πέντε στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, σύμφωνα με τον Περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας της ΕΜΥ.

«Στις 03.30 άρχισε η χιονόπτωση. Από τη διασταύρωση του Χορτιάτη και πέρα, σε όλες τις κοινότητες έπεσε καλό χιόνι, κατά τις 07.00 το πρωί είδαμε μια ύφεση. Δεκαοκτώ εκχιονιστικά είχαμε έξω και ρίξαμε 150 τόνους αλάτι» ανέφερε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο δήμαρχος Πυλαίας- Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Ο κ. Καϊτεζίδης διευκρίνισε ότι «όλα τα σχολεία στον δήμο λειτουργούν κανονικά, όλοι οι δρόμοι είναι καθαροί και οι συγκοινωνίες διεξάγονται κανονικά. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επιφυλακή μέχρι να υποχωρήσει η κακοκαιρία, οι δημότες μπορούν να απευθύνονται σε όλα τα κοινοτικά καταστήματα για ό,τι χρειάζονται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χορτιάτης

Φίλυρο

Εξοχή

Έπεσαν τα πρώτα χιόνια στο Πήλιο – Βρέχει στον Βόλο

Τα πρώτα χιόνια του εφετινού χειμώνα έκαναν την εμφάνισή τους στο Πήλιο και έτσι το βουνό των Κενταύρων σήμερα το πρωί ντύθηκε στα λευκά.

Η χιονόπτωση άρχισε από χθες το βράδυ και ήδη έχουν 10 εκατοστά χιόνι τόσο το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες όσο και τα Χάνια, ενώ η χιονόπτωση συνεχίζεται, με τη θερμοκρασία να έχει πέσει στα Χάνια στους -3 βαθμούς.

Παρά τη συνεχιζόμενη χιονόπτωση το οδικό δίκτυο του Πηλίου είναι ανοιχτό για την κυκλοφορία των αυτοκινήτων και δεν χρειάζεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων προς το παρόν, ενώ εκχιονιστικά οχήματα και αλατιέρες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν, εφ’ όσον το απαιτήσουν οι συνθήκες.

Στην υπόλοιπη Μαγνησία βρέχει, με το θερμόμετρο στην πόλη του Βόλου να δείχνει 10 βαθμούς. Κανονικά εκτελούνται τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια από τα οχηματαγωγά για τις Σποράδες, όχι όμως και των ιπταμένων δελφινιών.

Με χιόνι ξύπνησαν στα ορεινά των Τρικάλων

Με χιόνι… ξύπνησαν σήμερα το πρωί οι κάτοικοι ορεινών περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, σε υψόμετρο άνω των 1.200 μέτρων, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Π.Ε. Τρικάλων βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ συνδράμουν συνολικά εννεά μηχανήματα. Ο κ. Μιχαλάκης συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις κατά τις βραδινές ώρες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Το… έστρωσε στην Αρναία Χαλκιδικής

Το… έστρωσε και στην ορεινή Χαλκιδική. Κατά τη διάρκεια της νύχτας έπεσαν οι πρώτες νιφάδες, στη συνέχεια όμως η χιονόπτωση έγινε πιο έντονη. Στην Αρναία και στα γύρω ορεινά χωριά η εικόνα ήταν πανέμορφη, με το στολισμένο χωριό να… ντύνεται στα λευκά.

Το κύμα ψύχους που επικρατεί από το βράδυ της Τρίτης έχει φέρει έντονη χιονόπτωση σε περιοχές της Θράκης, όπως η Ξάνθη, η Ροδόπη και στα βόρεια του Έβρου, καθώς και στη δυτική Μακεδονία, με το χιόνι να πέφτει πυκνό στη Φλώρινα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να κρατήσουν έως το πρωί της Πέμπτης, με τις θερμοκρασίες να πέφτουν σήμερα κατακόρυφα.

Σέρρες: Άσπρισε ο Λαϊλιάς – Χιόνισε στο χιονοδρομικό κέντρο

Άσπρισε ο Λαϊλιάς! Τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στο χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά και τυπικά μπαίνουμε πλέον στη χειμερινή περίοδο.

Το χιόνι που έπεσε το βράδυ της Τρίτης ήταν αρκετό και σε συνδυασμό με τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας ευνόησε τη χιονόστρωση στο χιονοδρομικό κέντρο.

Το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά βρίσκεται σε υψόμετρο 1.600μ. και είναι δημιούργημα του Eλληνικού Oρειβατικού Συλλόγου (EOΣ) Σερρών. Απέχει από την πόλη των Σερρών 27 χλμ. και ο δρόμος που το συνδέει με την πόλη είναι ασφαλτοστρωμένος και εκχιονίζεται καθημερινά στις περιόδους των χιονοπτώσεων. Διαθέτει μια βασική χιονοδρομική πίστα συνολικού μήκους 1.000μ. και πλάτους 60μ., η οποία εξυπηρετείται από έναν συρόμενο χιονοδρομικό αναβατήρα, μήκους 850μ., που μπορεί να μεταφέρει 700 άτομα την ώρα.

Πρόσφατα, έγινε επέκταση του αναβατήρα αυτού κατά άλλα 200μ., ώστε να φθάνει μέχρι την κορυφή του βουνού (υψόμετρο 1.850 μ.). Παράλληλα, υπάρχει ακόμη ένας μικρός συρόμενος αναβατήρας, μήκους 200μ., για αρχάριους.

Κλειστά τα σχολεία στον Δήμο Σουφλίου λόγω χιονόπτωσης

Με απόφαση της δημοτικής αρχής, οι μαθητές του Δήμου Σουφλίου δεν προσήλθαν στα σχολεία λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Κλειστά είναι τα σχολεία στο Σιδηροχώρι, στον Πετρόλοφο, στο Μεγάλο Δέρειο, στη Ρούσσα, στο Γονικό, στη Σιδηρώ και στην Αγριάνη.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σουφλίου Παναγιώτης Καλακίκος, η συνεχιζόμενη έως και αυτήν τη στιγμή χιονόπτωση, σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες φτάνουν τους -3 βαθμούς Κελσίου, δημιούργησε παγετό και ολισθηρότητα στο οδόστρωμα, χαρακτηριστικά που δεν καθιστούν ασφαλή τη μετακίνηση των μαθητών. Σε αρκετά σημεία του ορεινού όγκου η κυκλοφορία των οχημάτων διακόπηκε, ενώ συνιστάται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καλακίκο, η ετοιμότητα του δήμου για την αντιμετώπιση των χιονοπτώσεων είναι σε ικανοποιητικό επίπεδο και ήδη εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες του Δήμου Σουφλίου και της Περιφέρειας εργάζονται από την πρώτη στιγμή και παρεμβαίνουν όπου χρειάζεται, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα.

 

Φωτογραφίες: trikalafocus.gr, thestival.gr, infonews24.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης