Μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους τα ΕΛΤΑ θα αποζημιωθούν για την Καθολική Υπηρεσία, όπως ανέφερε, στο 34ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών (ΠΟΣΤ) ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Παναγιώτης Σκούτας.

Όπως είπε ο κ. Σκούτας «πολύ σύντομα στις αρχές του χρόνου – ίσως και λίγο νωρίτερα – τα ΕΛΤΑ θα αποζημιωθούν για μια υπηρεσία που παρείχαν εδώ και χρόνια», σημειώνοντας – παράλληλα – ότι καλύπτονται σταδιακά και οι οφειλές οργανισμών του δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε επιχειρησιακό επίπεδο, επεσήμανε ότι τα ΕΛΤΑ χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα στο σχεδιασμό και την αναδιοργάνωση της παραγωγικής τους λειτουργίας, τονίζοντας ότι «χρειαζόμαστε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με αρχή το 2018».

Σημειώνεται ότι για τα έτη 2013-14-15, έχουν εγκριθεί σωρευτικά 45 εκατ. ευρώ για την αποζημίωση της Καθολικής Υπηρεσίας, ωστόσο δεν έχουν εκταμιευθεί.

«Τόσο η Πολιτεία όσο και οι άνθρωποι του Οργανισμού καλούνται να αντιμετωπίσουν την πρόκληση της επόμενης ημέρας για την ανάπτυξη των ΕΛΤΑ.Την πρόκληση μιας νέας εποχής, καθώς και τις απαιτήσεις ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος και μιας απελευθερωμένης αγοράς, όπως διαμορφώθηκε με το ν. 3185/2003, με τον οποίο καταργήθηκε το μονοπώλιο παροχής ταχυδρομικών υπηρεσιών εκ μέρους της δημόσιας επιχείρησης των ΕΛΤΑ» τόνισε ο κ Σκούτας και πρόσθεσε: «Πρόκληση αποτελεί, επίσης, είπε η είσοδος του Οργανισμού σε ένα περιβάλλον, όπου κυριαρχούν οι νέες τεχνολογίες, με τις εξελίξεις στον εν λόγω κλάδο να αλλάζουν ραγδαία και τις ταχυδρομικές υπηρεσίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον κ Σκούτα «σε λίγα χρόνια τίποτα δεν θα μας θυμίζει το παρελθόν της αλληλογραφίας και του ταχυδρόμου όπως το γνωρίσαμε.

Οι τεχνολογικές εξελίξεις υποχρεώνουν και τα ΕΛΤΑ, όπως μια σειρά -δημόσιου χαρακτήρα- εταιρειών, να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα.

«Να προχωρήσουν στην αξιοποίηση όλων των σύγχρονων τεχνολογικών και ψηφιακών εργαλείων που θα προσδώσουν υπεραξία στα ΕΛΤΑ στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Να υπάρξουν αλλαγές και νέες πρακτικές, κάτι που έχουν αναγνωριστεί και από την διοίκηση και τους εργαζομένους» δήλωσε και είπε: «Τα ΕΛΤΑ  χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα στο σχεδιασμό και την αναδιοργάνωση της παραγωγικής λειτουργίας για τη διανομή των ταχυδρομικών αντικειμένων, προσαρμόζοντάς την στις ανάγκες της αγοράς και των πελατών. Ο δεύτερος κύκλος διανομής, είναι η αναγκαία διαδικασία η οποία θα αλλάξει κυριολεκτικά την παραγωγική αλυσίδα. Χρειάζεται επίσης, επανασχεδιασμός και αξιολόγηση του συνολικού δικτύου καταστημάτων ΕΛΤΑ, ΕΛΤΑ Courier, με στόχο την πλήρη ανταπόκριση στις νέες ανάγκες. Παράλληλα, θα χρειαστεί αναδιάρθρωση με προσανατολισμό στις υπηρεσίες δεμάτων, μικροδεμάτων και ταχυμεταφορών. Χρειαζόμαστε ρεαλιστικούς ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με αρχή το 2018, με μείωση δαπανών και λειτουργικών εξόδων, ανάπτυξη νέων υπηρεσιών και αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς τα ΕΛΤΑ είναι πλέον πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που λειτουργεί προς όφελος των καταναλωτών. Ακόμη, είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσουμε σε διεύρυνση των συνεργασιών (Βαλκάνια, Κίνα, κ.ά), με αντικείμενο την αποστολή και εκτελωνισμό δεμάτων και μικροδεμάτων από την Κίνα στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως είπε ο κ . Σκούτας «Στις 20 Ιουλίου 2017 υπογράφηκε Κοινή Συμφωνία Πλαίσιο, μεταξύ της Διοίκησης των Ελληνικών Ταχυδρομείων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ταχυδρομικών, η οποία αποτυπώνει την ισχυρή βούληση για τη διαμόρφωση προοπτικών, οι οποίες θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα και την αναπτυξιακή πορεία του Οργανισμού.

Οι βασικοί άξονες της συμφωνίας πλαίσιο αφορούν:

α) Προσλήψεις προσωπικού και η διασφάλιση του απαραίτητου ανθρώπινου δυναμικού, για να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς και οι εποχικές ανάγκες και απαιτήσεις.
β) Θέσπιση ρήτρας ανάπτυξης, η οποία θα συνδέεται με το ρυθμό ανάπτυξης της εταιρείας.
γ) Εξορθολογισμό του μισθολογικού κόστους, ώστε να ανταπεξέλθει η εταιρία στο έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
δ) Κανονιστικά θέματα λειτουργίας».

«Επίσης, με την υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Οικονομικών (ΦΕΚ 4092/Β’/20-12-2016) εφαρμόζεται πλέον σύγχρονος τελωνειακός έλεγχος, διασφαλίζοντας τα έσοδα του Δημοσίου από τις εισαγωγές ταχυδρομικών δεμάτων εξωτερικού, αυξάνοντας παράλληλα τα έσοδα της εταιρείας. Πρόσφατα ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για τον προσδιορισμό του ποσού και πολύ σύντομα στις αρχές του χρόνου – ίσως και λίγο νωρίτερα – τα ΕΛΤΑ θα αποζημιωθούν για μια υπηρεσία που παρείχαν εδώ και χρόνια και για την οποία οι προηγούμενες κυβερνήσεις σφύριζαν αδιάφορα. Επιπροσθέτως, έχουμε ήδη ξεκινήσει τις πολύπλοκες ενέργειες που απαιτούνται για τη δημιουργία ταμείου αντιστάθμισης, ώστε τα ΕΛΤΑ να αποζημιωθούν πολύ γρήγορα για τα επόμενα έτη, από το 2016 και μετά. Επίσης, την 19η Απριλίου 2017 υπεγράφη από τον υπουργό Νίκο Παππά και τη Διοίκηση των ΕΛΤΑ, η σύμβαση παροχής καθολικής υπηρεσίας, η οποία αφορά διάστημα έξι ετών και στοχεύει στην εξυπηρέτηση όλων των πολιτών της χώρας με τις βασικές ταχυδρομικές υπηρεσίες» σημείωσε.

«Όσον αφορά τις οφειλές του Δημοσίου προς τα ΕΛΤΑ, υπήρχε μεγάλη σώρευση αυτών, ήδη από το 2012. Για το λόγο αυτό ανελήφθη πρωτοβουλία από τον ίδιο τον Υπουργό και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για να καταβληθεί άμεσα σημαντικό μέρος των οφειλομένων.
Η Πολιτεία στηρίζει –απόλυτα και χωρίς αστερίσκους- τα ΕΛΤΑ. Πιστεύει απόλυτα στη δυνατότητά τους να ανταπεξέλθουν στις νέες απαιτήσεις» κατέληξε ο κ Σκούτας.

Από την πλευρά της η πρόεδρος των ΕΛΤΑ Εφροσύνη Σταυράκη υπογράμμισε οτι υπήρξε εγκατάλειψη του Οργανισμού απο το 2008 μέχρι το 2016 καθώς την περίοδο αυτή μέτρησε δεκάδες απώλειες εκατομμυρίων .Εμεινε επίσης έξω απο την τα ΕΣΠΑ.

Η κα Σταυράκη τόνισε την ανάγκη να στραφεί ταχύτατα ο Οργανισμός σε νέα προιόντα και να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες του στην διακίνηση δεμάτων και μικρόδεμάτων. Είπε επίσης οτι προσδοκά πολλά ο Οργανισμός και απο την δυναμική είσοδο του στην νεοσύστατη αγορά ενέργειας.

Ο κ Σταυράκη όπως και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιάννης Ζαρολιάγκης έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχία που έχει σημειώσει η νέα υπηρεσία εκτελωνισμού δεμάτων και μικροδεμάτων στο Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. «Ο στόχος που είχαμε θέσει με την λειτουργία της Υπηρεσίας εκτελωνισμού όλων των εισερχομένων δεμάτων και μικροδεμάτων επετεύχθη πλήρως» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ. Ο κ Ζαρολιάγκης αναφέρθηκε και στο σχέδιο εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του οργανισμού και την ανάγκη του να επιτύχει ενώ κάλεσε τους εργαζομένους των ΕΛΤΑ να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα παροχής ενέργειας, έναν τομέα στον οποίο εισέρχεται με πολλές φιλόδοξες επιτυχίας ο Οργανισμός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης