Έως τις 2 Μαΐου έχουν διορία να υποβάλουν τις αιτήσεις τους όσοι θέλουν να μετακινηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος ενδοδημοτικής κινητικότητας, μετά και τη νέα παράταση που είχε δοθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Ωστόσο, σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο, υπάρχει πιθανότητα να δοθεί και άλλη παράταση. Αιτία είναι ότι η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολλά στην επιτυχία του προγράμματος.

Από τους δήμους έχουν παραδοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών οι λίστες με τις ελλείψεις προσωπικού, όπου αυτές υπάρχουν. Συγκεκριμένα, πηγές του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρουν ότι στους ΟΤΑ όλης της χώρας έχουν καταγραφεί 4.700 κενές θέσεις που αναμένουν να υποδεχθούν όσους θα καταθέσουν εθελοντικά αίτηση μετάταξης από ένα δήμο με πλεονάζον προσωπικό σε άλλον όπου υπάρχουν ελλείψεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, όπως διαμηνύεται από τοπικούς άρχοντες, οι υπάλληλοι των ΟΤΑ που θέλουν να μετακινηθούν σε άλλο δήμο μπορούν να καταθέσουν σχετική αίτηση. Έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τη νομοθεσία, θα τεθούν ένα μήνα σε διαθεσιμότητα και εφόσον δεν υπάρχει αντίστοιχο κενό στη θέση που θέλουν να μετακινηθούν, θα επιστρέψουν στην οργανική τους θέση. Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, μέσω της σχετικής νομοθεσίας έχει διασφαλιστεί ότι δεν μπορούν να απολυθούν οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι.

Πάντως το υπ. Εσωτερικών δεν έχει ακόμα εικόνα για τον αριθμό των αιτημάτων, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι δήμοι δεν έχουν αποστείλει στοιχεία με τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων που έχουν κατατεθεί.

Την ίδια ώρα, σε κινητοποιήσεις προχωρά από σήμερα, Παρασκευή 25 Απριλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ- ΟΤΑ), αντιδρώντας στην απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης να προβούν άμεσα σε αξιολόγηση του προσωπικού των ΟΤΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ΠΟΕ- ΟΤΑ, η οποία αμφισβητεί τη νομική εγκυρότητα της ρύθμισης του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για αξιολόγηση των υπαλλήλων ΟΤΑ Α’ βαθμού, αύριο, στις 11:00, θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εσωτερικών και στη συνέχεια έξω από το υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Για τη Δευτέρα 28 Απριλίου, η Ομοσπονδία, με ευθύνη των διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων-μελών της, έχει διοργανώσει καταλήψεις σε όλα τα δημαρχεία της χώρας. Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοπός είναι «να μην εκδοθεί καμία απόφαση για τον χαρακτηρισμό και καταμερισμό των εργαζομένων σε κατηγορίες που θέτουν χιλιάδες στον προθάλαμο των απολύσεων».

Συγχρόνως, η ΠΟΕ- ΟΤΑ καλεί την Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ να προχωρήσει άμεσα σε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων του Ν.4250/2014. Επίσης, καλεί «την ΚΕΔΕ και όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας να καταδικάσουν την προωθούμενη δήθεν “αξιολόγηση” που υποκρύπτει απολύσεις και διαλύει την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης