Πολύ ανθεκτικότερη στην πρώτη δόση του εμβολίου είναι η μετάλλαξη του Covid-19 με την ονομασία «Δέλτα», προηγουμένως γνωστή ως «ινδική μετάλλαξη», όχι όμως εξίσου ανθεκτική και στη δεύτερη, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Αρκουμανέας το Σάββατο, εκφράζοντας επιπλέον την εκτίμησή του ότι τις επόμενες εβδομάδες δεν θα χρειάζονται πια οι μάσκες σε ανοικτούς χώρους.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ συνέχισε, μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξής του στον ΣΚΑΙ, λέγοντας πως είναι λογικό να «γίνεται παγκοσμίως η κουβέντα για τη μετάλλαξη Δέλτα, βλέποντας και την αύξηση κρουσμάτων στη Βρετανία». Ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε επικαλούμενος τα τωρινά στοιχεία πως η μετάλλαξη Δέλτα «περιορίζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στο 35% με μία δόση. Και με τις δύο δόσεις όμως φαίνεται ότι πλησιάζει στο 90%».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιτηρούμε τις μεταλλάξεις, και πλέον ελέγχουμε όλους όσοι έρχονται από τη Βρετανία, δηλαδή ελέγχονται ανεξαιρέτως ολόκληρες οι πτήσεις από τη Βρετανία και όχι δειγματοληπτικά κάποιοι ταξιδιώτες», τόνισε ο κ. Αρκουμανέας και συνέχισε: «θα είναι σύντομα που θα βγάλουμε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους. Φαίνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα βγάλουμε τις μάσκες. Ωστόσο, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να εμβολιαστούμε όλοι. Να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Κύθνου, όπου έχουν εμβολιαστεί οι κάτοικοι στο 90%», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης