Χρήστος Μαζάνης 

Εντοπίστηκε νεκρός το απόγευμα του Σαββάτου από τη Μονάδα Υποβρύχιων Απόστολων του Λιμενικού ο πιλότος  του μονοκινητήριου αεροσκάφους που κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ευήνου και Μεσολογγίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Κεφαλά, του οποίου το αεροπλάνο κατέπεσε την περασμένη Τετάρτη 
στην περιοχή της Καβουρότρυπας, στον Πατραϊκό Κόλπο. Για τέταρτη μέρα σήμερα ισχυρές δυνάμεις σε ξηρά και θάλασσα έκαναν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να εντοπιστεί.

Το άψυχο σώμα του πιλότου ανασύρθηκε από τη θάλασσα ενώ αυτή τη στιγμή γίνεται προσπάθεια να ανασυρθεί και το αεροσκάφος από τον πυθμένα της θάλασσας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Παναγιώτης Κεφάλας εργαζόταν παλαιότερα ως μηχανικός και ήταν απόστρατος της Πολεμικής Αεροπορίας, με πιστοποίηση και για μαχητικά αεροσκάφη.Υπήρξε επίσης καθηγητής Πανεπιστημίου.

Το αεροσκάφος, σύμφωνα με πληροφορίες, πραγματοποιούσε πτήση από το Μεσολόγγι προς την Πάτρα και όπως ανέφερε ένας ψαράς στο λιμενικό, έχασε απότομα ύψος, προσέκρουσε στη θάλασσα και βυθίστηκε τάχιστα.

Νωρίτερα έγινε γνωστό πως οι δύτες που συμμετείχαν στην αναζήτησή του αεροσκάφους ανέφεραν ότι το σημείο της πτώσης είναι βαθύ και τα ρέματα μπορούσαν να μετακινήσουν το αεροσκάφος ενώ η λάσπη που υπήρχε στο σημείο έκανε το έργο των βατραχανθρώπων πολύ δύσκολο.

Οι δύτες εντόπισαν τελικά το αεροσκάφος σε βάθος πενήντα μέτρων και κοντά στο σημείο που είχε υποδείξει ο αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης του αεροσκάφους.

Ο άτυχος πιλότος σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε στη θέση του, εντός του αεροσκάφους, κάτι που δείχνει πως δεν πρόλαβε να αντιδράσει.

Ποια είναι η μονάδα που εντόπισε τον πιλότο 

H Ομάδα Ειδικών Καταδύσεων (OEK)  του Λιμενικού που εντόπισε τον πιλότο, αναλαμβάνει τη διενέργεια κάθε εξειδικευμένης καταδυτικής δραστηριότητας έως τα 120 μέτρα με σκοπό τη διαχείριση ναυαγίων, την ανάσυρση αγνοουμένων και τη συλλογή πειστηρίων από σκηνές εγκλήματος.

Χρησιμοποιεί μείγματα αερίων σε ανοιχτές και κλειστές αναπνευστικές συσκευές και καταδύεται καθ’ υπέρβασιν της «Ώρας Μηδέν». Απαρτίζεται από πολύ έμπειρα στελέχη. Ενδεικτικά το 2014 η ΟΕΚ κλήθηκε να αντεπεξέλθει στη βαθύτερη κατάδυση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Ελλάδα από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας με σκοπό την ανάσυρση του σκάφους «Gonzuru» και των θανόντων μεταναστών που είχαν παρασυρθεί κατά την βύθιση του. Μετά από επαναλαμβανόμενες καταδύσεις βαθύτερα των 70 μέτρων και την επιτυχή ανέλκυση του σκάφους οι άνδρες της ΟΕΚ παρασημοφορήθηκαν με Ναυτικό Μετάλλιο Α΄Τάξης.

Οι βατραχάνθρωποι της Μ.Υ.Α, κινητοποιήθηκαν άμεσα από την πρώτη στιγμή. Συγκεκριμένα ειδικό κλιμάκιο μετέβη στο σημείο, προκειμένου να παράσχει υπηρεσίες και συμβουλές στις διασωστικές Αρχές.

Δείτε φωτογραφίες από τις έρευνες της ΟΕΚ:


 Διαβάστε επίσης: 

Έκκληση για χειριστές drone να συνδράμουν στις έρευνες για τον πιλότο Παναγιώτη Κεφαλά

Μεσολόγγι: Βρέθηκε τμήμα του αεροσκάφους που κατέπεσε στο Κρυονέρι

Μεσολόγγι: Άκαρπες οι έρευνες για τον πιλότο σκάφους που κατέπεσε στη θάλασσα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης