Διαφωνούν οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων μετά την εορταστική περίοδο και συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου, με σταδιακή λειτουργία των εκπαιδευτικών βαθμίδων. Από τις προηγούμενες ημέρες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να γίνουν διά ζώσης μαθήματα και πως, εάν το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα σχολεία θα επαναλειτουργήσουν αμέσως μετά τις γιορτές.

Ωστόσο, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που έγινε μεταξύ επιδημιολόγων και Υπουργείου Παιδείας, υπήρξαν σοβαρές διαφωνίες για την ημερομηνία που θα ανοίξουν τα σχολεία. Γι’ αυτό και η συνεδρίαση έληξε χωρίς αποτέλεσμα. Λέγεται μάλιστα ότι μέλος της επιτροπής αποχώρησε από την τηλεδιάσκεψη κλείνοντας την οθόνη του υπολογιστή. Το ζήτημα για το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία θα επανεξεταστεί στις 4 Ιανουαρίου, καθώς ορισμένοι τάσσονται υπέρ του σταδιακού ανοίγματος στις 11 ή στις 15 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναλυτικότερα, η συντριπτική πλειοψηφία των ειδικών φαίνεται να προτάσσει αυτό το σενάριο, ενώ επικρατεί έντονος προβληματισμός όσον αφορά το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων φαίνεται πως δεν τηρούν κατά γράμμα τα μέτρα.

Σχεδόν οι μισοί λοιμωξιολόγοι-μέλη της επιτροπής ζήτησαν να καταγράψουν και να εξετάσουν διεξοδικά και άλλα επιδημιολογικά στοιχεία των επόμενων ημερών προκειμένου να είναι βέβαιοι ότι το άνοιγμα και για αυτή τη βαθμίδα εκπαίδευσης θα είναι ασφαλές.

Ο προβληματισμός των διαφωνούντων με το άνοιγμα των σχολείων έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πίεση στο ΕΣΥ από ασθενείς με COVID-19 παραμένει υψηλή και ότι η επιδημία δεν έχει υποχωρήσει στα επιθυμητά επίπεδα ασφαλείας. Επιπλέον πολλοί περιμένουν αύξηση των επιδημιολογικών δεικτών τον Ιανουάριο λόγω της χαλάρωσης του πληθυσμού μέσα στις γιορτές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη, οι επιστήμονες λένε ότι η πολύμηνη απουσία των παιδιών από το σχολείο έχει επιπτώσεις τόσο στην εκπαίδευσή τους όσο και στην ψυχολογία τους. Με δεδομένο ότι αφενός δεν υπάρχουν στοιχεία που να καταδεικνύουν ότι τα σχολεία επηρεάζουν την εξέλιξη της επιδημίας, αφετέρου τα παιδιά του δημοτικού έχει φανεί ότι τηρούν τα μέτρα και ειδικά τη χρήση μάσκας, η άλλη «πτέρυγα» της επιτροπής προκρίνει το άμεσο άνοιγμα των σχολείων.

«Το άνοιγμα των σχολείων παραμένει υψηλή προτεραιότητα, ωστόσο καμία απόφαση δεν λαμβάνεται ελαφρά τη καρδία, αλλά έπειτα από ανάλυση των δεδομένων» σημείωσε κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση των ΜΜΕ ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης. Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, μέλος της επιτροπής, Βάνα Παπαευαγγέλου, τόνισε ότι «η επαναλειτουργία των σχολείων είναι σημαντική όχι μόνο για εκπαιδευτικούς λόγους, αλλά και για την ψυχολογία και την υγεία των παιδιών».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης